Εάν αισθάνεστε ότι η ζωή σας είναι στον αυτόματο πιλότο, δοκιμάστε αυτούς τους 9 τρόπους για να ανακτήσετε τον έλεγχο

Πολλές φορές μπορεί να νιώθουμε ότι είμαστε θεατές στην ζωή μας αντί να συμμετέχουμε ενεργά σε αυτήν. Εάν νιώθετε ότι ζείτε στον αυτόματο πιλότο χρειάζεται να ξέρετε ότι είναι ένα αίσθημα που όλοι έχουμε βιώσει.

Για να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας δεν χρειάζεται να κάνετε δραστικές αλλαγές από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεστε συγκεκριμένες στρατηγικές που σας υπενθυμίζουν ότι έχετε τον πρώτο λόγο στην ζωή σας.

Παρακάτω θα διαβάσετε 9 τρόποι για να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας και να βγείτε από την κατάσταση του αυτόματου πιλότου.

Εάν είστε στον αυτόματο πιλότο χρειάζεστε 9 τρόπους για να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας

  • Κατανοήστε πώς λειτουργεί ο αυτόματος πιλότος
  • Μάθετε να διαχειρίζεστε τον χρόνο σας
  • Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα και τον διαλογισμό
  • Θέστε ξεκάθαρους στόχους
  • Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα
  • Προσεγγίστε τους άλλους
  • Αποδεχτείτε την αποτυχία
  • Περιορίστε τα πράγματα που σας αποσπούν την προσοχή
  • Αποδεχτείτε την αλλαγή

Κατανοήστε πώς λειτουργεί ο αυτόματος πιλότος

Ένα από τα πρώτα βήματα για να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας είναι να κατανοήσετε πότε και γιατί μπαίνετε σε λειτουργία αυτόματου πιλότου. Αυτή η κατάσταση δεν είναι πάντα κακή.

Είναι μια φυσική λειτουργία του εγκεφάλου μας που μας επιτρέπει να εκτελούμε εργασίες ρουτίνας χωρίς πολλή σκέψη. Ωστόσο όταν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στην ζωή μας τότε είναι καιρός να κάνουμε μια αλλαγή. Είναι σημαντικό να εντοπίσετε τις στιγμές της ζωής σας που μπαίνετε στον αυτόματο πιλότο. Ποιες είναι οι δραστηριότητες που κάνετε από συνήθεια; Πότε νιώθετε πιο αποσυνδεδεμένοι από τις πράξεις σας;

Μόλις καταλάβετε πότε συμβαίνει τότε είναι πιο εύκολο να αρχίσετε να κάνετε πράγματα σκόπιμα και να βγαίνετε από την λειτουργία αυτόματου πιλότου. Αυτό δεν θα συμβεί από την μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος και συνειδητή προσπάθεια για να αλλάξετε συνήθειες.

Θυμηθείτε, η γνώση είναι δύναμη. Η κατανόηση του πότε βρίσκεστε σε λειτουργία αυτόματου πιλότου είναι το πρώτο βήμα για να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Μάθετε να διαχειρίζεστε τον χρόνο σας

Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε είναι να ιεραρχήσετε τα πράγματα που έχετε να κάνετε και να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον χρόνο σας. Όταν κάνετε αυτή την λίστα μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι έχετε πολλές εργασίες που δεν είναι σημαντικές ή ευχάριστες. Έτσι μπορεί στο τέλος της μέρας να νιώθετε κουρασμένοι και στεναχωρημένοι.

Για παράδειγμα μπορεί να περνάτε πολύ ώρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να βλέπετε συνεχώς βίντεο στο YouTube. Αυτό σας δεσμεύει πολύ χρόνο που δεν τον αξιοποιείτε για κάτι δημιουργικό. Αρχίστε να δίνετε προτεραιότητα σε δραστηριότητες που σας δίνουν χαρά.

Όταν ελέγχετε το πώς θέλετε να περνάτε τον χρόνο σας αντί να τον σπαταλάτε σε δραστηριότητες που δεν σας αρέσουν μπορείτε να νιώθετε πιο ικανοποιημένοι στο τέλος της ημέρας.

Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα και τον διαλογισμό

Ζούμε σε μία εποχή που το να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, το λεγόμενο multitasking, θεωρείται προτέρημα. Ωστόσο το multitasking έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που οι συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σε διαλογισμό είχαν μειώσει την ανησυχία τους. Η ενσυνειδητότητα (mindfulness) είναι απλώς η εστίαση στην παρούσα στιγμή χωρίς κρίση. Έχει να κάνει με το να παρατηρείτε τις αισθήσεις σας, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που βιώνετε την παρούσα στιγμή. Και ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να καλλιεργήσετε την ενσυνειδητότητα είναι μέσω του διαλογισμού.

Ο διαλογισμός δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκος ή χρονοβόρος. Ακόμη και λίγα λεπτά κάθε μέρα μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά. Ενσωματώνοντας την ενσυνειδητότητα και τον διαλογισμό στην καθημερινή σας ρουτίνα, μπορείτε να αρχίσετε να απελευθερώνεστε από τη λειτουργία αυτόματου πιλότου.

Θέστε ξεκάθαρους στόχους

Το να έχετε ξεκάθαρους στόχους μπορεί να σας βοηθήσει να είστε στην σωστή κατεύθυνση και να έχετε μία αίσθηση σκοπού στην ζωή σας. Χωρίς στόχους είναι εύκολο να παρασυρθείτε και να αφήνετε τα πράγματα να συμβαίνουν χωρίς να αναλαμβάνετε ενεργό ρόλο.

Ξεκινήστε προσδιορίζοντας τι θέλετε σε διάφορους τομείς της ζωής σας. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από φιλοδοξίες για την σταδιοδρομία σας έως στόχους για την προσωπική ανάπτυξη ή την ερωτική σχέση σας.

Αφού έχετε περιγράψει τους στόχους σας, χωρίστε τους σε μικρότερες, διαχειρίσιμες εργασίες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα αισθάνεστε ότι είναι τόσο δύσκολο να τους πετύχετε.

Να θυμάστε ότι οι στόχοι δεν έχουν γραφτεί σε πέτρα. Μπορείτε να τους αλλάξετε και να τους προσαρμόσετε για να εξελιχθείτε όπως επιθυμείτε. Η βασική ιδέα είναι να έχετε έναν οδικό χάρτη για αυτά που θέλετε να εργαστείτε και να αποκτήσετε ξανά τον έλεγχο της ζωής σας.

Δώστε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα

Όταν η ζωή μπαίνει στον αυτόματο πιλότο, είναι εύκολο να παραμελήσουμε τις δικές μας ανάγκες. Μπορεί να είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι στην εκπλήρωση των καθημερινών μας υποχρεώσεων που ξεχνάμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

Εκεί χρειαζόμαστε την αυτοφροντίδα. Δεν αφορά μόνο τα αφρόλουτρα και τις ημέρες σπα. Έχει να κάνει με τη φροντίδα της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής σας ευεξίας.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής, την τακτική άσκηση, τη διασφάλιση ότι κοιμάστε αρκετά και την συμμετοχή σε δραστηριότητες που σας αρέσουν. Σημαίνει επίσης να θέτετε όρια και να λέτε «όχι» όταν χρειάζεται.

Δίνοντας προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα, στέλνετε ένα μήνυμα στον εαυτό σας ότι οι ανάγκες σας έχουν σημασία. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερη δύναμη και να αποκτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Προσεγγίστε τους άλλους

Δεν είναι εύκολο να το παραδεχτούμε όταν δυσκολευόμαστε. Ωστόσο ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους για να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας είναι να προσεγγίσετε τους άλλους. Όλοι χρειαζόμαστε υποστήριξη κατά καιρούς και δεν είναι ντροπή να την ζητήσουμε.

Είτε πρόκειται για κάποιο κοντινό φίλο, μέλος της οικογένειας ή επαγγελματία σύμβουλο, η συζήτηση για τα συναισθήματά σας μπορεί να σας προσφέρει μια νέα προοπτική και να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο μόνοι στην προσπάθεια σας.

Συχνά μπορεί να γίνουν οι πιο σκληροί επικριτές του εαυτού μας. Εάν μοιράζεστε τις εμπειρίες σας με κάποιον άλλο αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι είναι εντάξει να μην τα έχετε όλα τακτοποιημένα.

Να θυμάστε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό να στηριχθείτε σε άλλους όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Όλοι χρειαζόμαστε λίγη βοήθεια μερικές φορές. Το να αφήσετε άλλους να μπουν στην ζωή και το πρόβλημα σας μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα για να βγείτε από την λειτουργία του αυτόματου πιλότου.

Αποδεχτείτε την αποτυχία

Εάν είστε τελειομανείς τότε θα έχετε διαπιστώσει ότι αυτό σας εμποδίζει να δοκιμάζετε νέα πράγματα υπό τον φόβο της αποτυχίας. Μπορεί να ζείτε στον αυτόματο πιλότο γιατί αυτό είναι ασφαλές και προβλέψιμο.

Η αλήθεια είναι ότι η αποτυχία δεν φέρνει το τέλος του κόσμου. Στην πραγματικότητα, είναι ένα ουσιαστικό μέρος της ανάπτυξης και της μάθησης. Μόλις αποδεχτείτε την αποτυχία ως ένα απαραίτητο στάδιο της διαδικασίας εξέλιξης σας και όχι ως απόδειξη οπισθοδρόμησης τότε θα αρχίσετε να ανακτάτε τον έλεγχο της ζωής ας.

Τώρα, αντί να αποφεύγετε τις νέες εμπειρίες θα τις καλωσορίζετε. Όταν αποτυγχάνετε θα το βλέπετε σαν μια ευκαιρία να μάθετε και να εξελιχθείτε. Δεν είναι πάντα εύκολο. Αλλά αν αντιμετωπίσετε τον φόβο σας για την αποτυχία τότε θα ενδυναμωθείτε και θα ανακτήσετε τον έλεγχο στην ζωή σας.

Περιορίστε τα πράγματα που σας αποσπούν την προσοχή

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι περισπασμοί είναι παντού. Από τις ειδοποιήσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που συνεχώς χτυπάνε στα κινητά τηλέφωνα. Είναι εύκολο να παρασυρθούμε και να χάσουμε την προσοχή μας από όσα είναι πραγματικά σημαντικά.

Ο περιορισμός αυτών των περισπασμών μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκτηση του ελέγχου της ζωής σας. Αυτό μπορεί να σημαίνει τον καθορισμό συγκεκριμένων ωρών για τον έλεγχο των email σας, την απενεργοποίηση των περιττών ειδοποιήσεων ή ακόμη και τον προγραμματισμό ψηφιακής αποτοξίνωσης. Αυτό σημαίνει να περνάτε κάποια χρονικά διαστήματα, για παράδειγμα ένα Σαββατοκύριακο, χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές.

Μειώστε τον χρόνο που αφιερώνετε σε μη παραγωγικές εργασίες. Αυτό όχι μόνο σας βοηθά να γίνετε πιο παραγωγικοί, αλλά σας επιτρέπει να ζείτε ενσυνείδητα αντί να αντιδράτε απλά σε οτιδήποτε απαιτεί την προσοχή σας κάθε στιγμή.

Αποδεχτείτε την αλλαγή

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποδεχτείτε την αλλαγή. Είναι φυσικό να αντιστέκεστε στην αλλαγή, να κολλάτε σε οτιδήποτε είναι οικείο και άνετο. Αλλά η ζωή στον αυτόματο πιλότο σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να παραμένετε για πολύ καιρό μέσα στην ζώνη άνεσης σας.

Η αλλαγή μπορεί να είναι τρομακτική, αλλά είναι και σημάδι ανάπτυξης. Είναι μια ευκαιρία να μάθετε νέα πράγματα, να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να ζήσετε τη ζωή από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Κάντε λοιπόν το βήμα και αγκαλιάστε το άγνωστο. Μπορεί απλώς να ανακαλύψετε ότι είναι η ώθηση που χρειαζόσασταν για να απαλλαγείτε από τον αυτόματο πιλότο και να ανακτήσετε πραγματικά τον έλεγχο της ζωής σας.

Η δύναμη είναι στα χέρια σας

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, το πιο ισχυρό μας εργαλείο. Διαθέτει ενσωματωμένη την λειτουργία του αυτόματου πιλότου. Αυτή η ικανότητα μας επιτρέπει να εκτελούμε τις καθημερινές εργασίες αποτελεσματικά. Ωστόσο μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα αποσύνδεσης και απώλειας ελέγχου της ζωής μας.

Οι παραπάνω τρόποι προέρχονται από την κατανόηση αυτού ακριβώς του μηχανισμού του μυαλού μας και την συνειδητή επιλογή να απομακρυνθούμε από τη λειτουργία αυτόματου πιλότου όταν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στην ζωή μας.

Είτε αναγνωρίζετε πότε βρίσκεστε σε αυτόματο πιλότο, είτε ασκείτε ενσυνειδητότητα είτε αγκαλιάζετε την αλλαγή αυτό είναι ένα βήμα προς την ανάκτηση του ελέγχου της ζωής σας. Θυμηθείτε, η ζωή δεν είναι κάτι που μας συμβαίνει. Είμαστε ενεργοί συμμετέχοντες που διαμορφώνουμε τις δικές μας εμπειρίες. Αν και δεν είναι πάντα ένα εύκολο ταξίδι σίγουρα θα σας επιβραβεύσει.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τους παραπάνω τρόπους. Θυμηθείτε, η δύναμη της αλλαγής είναι στα χέρια σας. Και κάθε μικρό βήμα που κάνετε είναι μια κίνηση προς μια πιο ικανοποιητική ζωή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ