Αρχαιολόγοι έλυσαν το μυστήριο “εγκαταλειμμένου κάστρου” – Αλλάζει όσα γνωρίζαμε για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ρωμαίων

Στις ακτές ενός παραπόταμου του Δούναβη, βρίσκεται ένα τμήμα από ερειπωμένους τείχους που οι ντόπιοι χαρακτηρίζουν “το εγκαταλειμμένου κάστρο”.  Για χρόνια, ο πραγματικός σκοπός της δομής, παρέμενε μυστήριο και, η επικρατέστερη ερμηνεία έλεγε πως ήταν ένα μεσαιωνικό κάστρο ή μια οχύρωση που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια του “πρώτου τουρκικού πολέμου”, ανάμεσα στην οθωμανική και την αυτοκρατορία της Αυστρίας.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μία υπόγεια δομή του 13ου αιώνα κατά τη διάρκεια έργων ανακαίνισης

Οι πρόσφατες ανασκαφές ωστόσο, που έκαναν οι αρχαιολόγοι της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (OAW), αναγνώρισαν το σημείο ως ρωμαϊκή οχύρωση προγεφυρώματος – και μάλιστα, η πρώτη του είδους της σε Αυστριακό έδαφος. Το κάστρο βρίσκεται κοντά στην πόλη Stopfenreuth της Αυστρίας.

Οι οχυρώσεις σε προγεφυρώματα, ήταν στρατιωτικά φρούρια που χτίζονταν σε στρατηγικά σημεία, κυρίως για να διασφαλίζουν και να ελέγχουν τις διελεύσεις από τα ποτάμια ή από κομβικής πρόσβασης διαδρομές.

Ανακαλύφθηκαν τυχαία βραχογραφίες ηλικίας 2.000 – 3.000 ετών – Η άγνωστη πραγματικότητα που «βλέπουν» οι αρχαιολόγοι

Την ίδια στιγμή, ήταν βάσεις εκκίνησης στρατιωτικών εκστρατειών από την επεκτεινόμενη ρωμαϊκή αυτοκρατορία.  Το φρούριο της γέφυρας κοντά στο Stopfenreuth, είναι σχεδόν τέσσερα χιλιόμετρα από το Καρνούντουμ, ένα οχυρό λεγεώνας και αρχηγείο του Παννονικού στόλου.

Αργότερα, το Καρνούντουμ, θα εξελισσόταν σε μια ρωμαϊκή πόλη και πρωτεύουσα της Άνω Παννονικής επαρχίας.

Αρχαιολόγοι ξέθαψαν εντυπωσιακό οικισμό 2.500 ετών – Ίσως είναι η χαμένη πρωτεύουσα ενός βασιλείου της Αρχαίας Μακεδονίας
Το "εγκαταλειμμένο κάστρου" που ταυτοποιήθηκε ως λίμα αλλάζει όσα γνωρίζαμε για τις ρωμαϊκές στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Το “εγκαταλειμμένο κάστρου” που ταυτοποιήθηκε ως λίμα αλλάζει όσα γνωρίζαμε για τις ρωμαϊκές στρατιωτικές εγκαταστάσεις,(Φωτογραφία: Η. Wraunek, Land NO).

Φρούριο μιας ευμετάβλητης ιστορικής περιόδου

Αρχαιολόγοι της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και του αρχαιολογικού πάρκου του Καρνούντουμ πιστεύουν πως, το φρούριο της γέφυρας, ανάγεται στην περίοδο των Μακρομαννικών Πολέμων (166 – 180 μ.Χ.), μια περίοδο κατά την οποία ο Δούναβης αποτελούσε ένα ευμετάβλητο σύνορο ανάμεσα στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στα νότια και τα γερμανικά εδάφη στα βόρεια.
Οι αρχαιολόγοι, αναγνώρισαν δύο στάδια κατασκευής:

Το πρώτο, ανάμεσα στο 170 μ.Χ., και το 180, όταν ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος επέκτεινε τις οχυρώσεις με τις ρωμαϊκές λίμες, τις εγκαταστάσεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που χρησίμευαν για την υπεράσπιση, κυρίως όμως την οριοθέτηση των συνόρων.

Οι αρχαιολόγοι λύνουν το μυστήριο με την σαρκοφάγο σε εκκλησία του Αγίου Νικολάου – Η πρωτοποριακή μέθοδος που θα αποκαλύψει αν πρόκειται για τον τάφο του «Άη Βασίλη»

Το δεύτερο στάδιο, χρονολογείται , γύρω στο 260 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Γαλλιηνός ενίσχυσε τις άμυνες των συνόρων.  Οι ανασκαφές, έφεραν στο φως κατασκευαστικά υλικά, κεραμικά, μικρά ευρήματα από χαλκό και τούβλα με τη σφραγίδα της Λεγεώνας XIV και της Λεγεώνας XV του Απολλινάριου, οι οποίες είχαν στρατοπεδεύσει σε διαφορετικές περιόδους στο Καρνούντουμ και την Παννονία.

Νέα αντίληψη για τις ρωμαϊκές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Ο Christian Gugl από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αυστρίας, της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, εξήγησε: “Τώρα πρέπει να διευρύνουμε συνολικά την αντίληψή μας, συμπεριλαμβάνοντας και την περιοχή Stopfenreuth”.  “Για πολύ καιρό, ήταν αβέβαιο αν υπήρξε σημαντική ρωμαϊκή δραστηριότητα σ’ αυτό το σημείο της βόρειας όχθης του Δούναβη”.

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία περισσότερους από 300 σκελετούς κατά τις εργασίες σε εμπορικό κέντρο – Στο φως και πλίνθινοι θόλοι

“Η ανακάλυψη περισσότερων πέτρινων οχυρών – κάποια από τα οποία φρουρούνταν από μεγάλες στρατιωτικές μονάδες – σ’ αυτό το σημείο του ποταμού, αναπροσδιορίζει την αντίληψή μας για τις ρωμαϊκές λίμες”.

Σχετικά Άρθρα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ

ENIKOS NETWORK