Απαράμιλλα ψηφιδωτά βρέθηκαν σε έπαυλη 2000 ετών – Έχουν κοχύλια, μάρμαρο και πολύτιμο γυαλί

Οι αρχαιολόγοι έμειναν με ανοιχτό το στόμα. Δεν περίμεναν ότι θα ανακάλυπταν μία τέτοιας πολυτέλειας έπαυλη και μάλιστα σε σημείο που έχει εξερευνηθεί με επιμέλεια. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι του σπιτιού είναι το τεράστιο ψηφιδωτό στον τοίχο, το οποίο αποτελείται από πολλές μικρότερες ψηφιδωτές αναπαραστάσεις, με κοχύλια, μάρμαρο και πολύτιμο γυαλί.

Οι εικόνες στα ψηφιδωτά υποδηλώνουν ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, το οποίο είναι 2000 ετών, είχε νικήσει σε μάχη. Το κτίριο, το οποίο χρονολογείται μεταξύ του δεύτερου μισού του 2ου αιώνα π.Χ. και του τέλους του 1ου αιώνα π.Χ., είναι “ένας αυθεντικός θησαυρός”, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Τζενάρο Σανγκιουλιάνο.


Η έπαυλη ήρθε στο φως σε περιοχή κοντά στο Κολοσσαίο στην Ρώμη, όταν ανακαλύφθηκε μια σειρά από τοίχους, το 2018. Φαίνεται ότι το κτίριο είναι πολυώροφο. Μέχρι στιγμής έχουν ανασκαφεί μόνο ορισμένα δωμάτια και η ανασκαφή θα συνεχιστεί μέχρι το 2024.

Τοποθετημένο γύρω από ένα αίθριο, το κύριο δωμάτιο του σπιτιού είναι μια αίθουσα δεξιώσεων που έχει διαμορφωθεί ως σπηλιά και η οποία χρησιμοποιείτο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ανέφερε το υπουργείο.  Ο ιδιοκτήτης, ένας ευγενής που πιθανότατα ήταν γερουσιαστής, θα διασκέδαζε τους καλεσμένους προσφέροντας “θεαματικά παιχνίδια με νερό”, που για να γίνουν χρειάστηκε να τοποθετηθούν χαλκοσωλήνες ανάμεσα στους διακοσμημένους τοίχους.

Αλλά αυτό που “κάνει την ανακάλυψη εξαιρετική είναι… ένας εξαίσιος τοίχος που καλύπτεται με το λεγόμενο “ρουστίκ” ψηφιδωτό, απαράμιλλο όσον αφορά τη χρονολογία και την πολυπλοκότητα των σκηνών που απεικονίζονται”, πρόσθεσε το ιταλικό υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Μια “πολύπλοκη ακολουθία” σκηνών απεικονίζεται μέσω “διαφόρων τύπων κοχυλιών, αιγυπτιακών μπλε ψηφίδων, πολύτιμου γυαλιού, μικροσκοπικών νιφάδων λευκού μαρμάρου ή άλλων τύπων πέτρας”, σύμφωνα με το υπουργείο. Ανάμεσα στα αμπέλια και τα φύλλα λωτού βρίσκονται σωροί όπλων με σάλπιγγες κελτικού τύπου, πολεμικά πλοία και τρίαινες, “υπονοώντας ίσως έναν διπλό θρίαμβο, επίγειο και ναυτικό, του ιδιοκτήτη του οίκου”.

Υπάρχει “μια συναρπαστική απεικόνιση” ενός τοπίου, με παράκτια πόλη και έναν βράχο, προσομοιωμένο με βράχο από τραβερτίνη (ποικιλία ασβεστόλιθου), απέναντι από “τη θάλασσα την οποία οργώνουν τρία μεγάλα πλοία, ένα από τα οποία έχει σηκωμένα πανιά”. «Η αναπαράσταση μιας παράκτιας πόλης θα μπορούσε να παραπέμπει σε μια πολεμική κατάκτηση από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού,  το οποίο μάλλον ανήκε σε αριστοκρατική προσωπικότητα, πιθανότατα συγκλητικού βαθμού», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης έναν λευκό στόκο “υψηλής ποιότητας” στο παρακείμενο δωμάτιο υποδοχής. «Θα εργαστούμε εντατικά για να καταστήσουμε αυτό το μέρος, ένα από τα πιο υποβλητικά της αρχαίας Ρώμης, προσβάσιμο στο κοινό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Alfonsina Russo, επικεφαλής του Αρχαιολογικού Πάρκου Κολοσσαίου.

Το σπίτι είναι ένα πρώιμο παράδειγμα της “luxuria”, της επίδειξης πλούτου και βαθμού μέσω πολυτελών επαύλεων και τρόπου ζωής. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, υποστηρίζει  επίσης τις  ιστορικές πηγές που περιγράφουν τις μεγάλης έκτασης κατοικίες που είχαν οι οικογένειες σπουδαίων συγκλητικών στην Αρχαία Ρώμη, στην βορειοδυτική περιοχή του Παλατίνου, ενός από τους επτά λόφους της πόλης.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ