Οι αρχαιολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι μια κατασκευή που κάποτε θεωρούνταν ναός στην αρχαία πόλη Υλλάριμα είναι στην πραγματικότητα μια μνημειακή κρήνη (συντριβάνι).
Η αρχαία πόλη Hyllarima, που περιβάλλεται από τείχη μήκους περίπου 2 χιλιομέτρων, βρίσκεται στην επαρχία Mugla στη νοτιοδυτική Τουρκία.
Η πόλη Υλλάριμα
H αρχαία πόλη Υλλάριμα είναι από τις πόλεις που, στη διάρκεια της Ρωμαϊκής Περιόδου, έκοβε δικό της νόμισμα. Ήταν ένας δραστήριος οικισμός στη διάρκεια της Κλασικής, της Ελληνιστικής και της Ρωμαϊκής Περιόδου. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, έχουν φέρει στο φως σημαντικές κατασκευές, όπως το θέατρο, το κτίριο της Συγκλήτου και την Αγορά.
Οι αρχαιολόγοι που μελετούν την πόλη, σε προγενέστερες ανασκαφικές περιόδους, θεώρησαν ότι, οι κίονες στην περιοχή της Αγοράς, ήταν ένδειξη της ύπαρξης ενός ναού.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ. Bekir Özer, επικεφαλής των ανασκαφών, δήλωσε πως, διαπίστωσαν ότι η δομή δεν ήταν ναός αλλά ένα μνημειακό σιντριβάνι.
“Τα ευρήματα μας κατέπληξαν”
Ο Özer εξήγησε ότι, σύμφωνα με τις μελέτες, πιστεύουν ότι, η πέτρα αξιοποιήθηκε για την κατασκευή των τειχών και των μνημειακών τειχών των αναβαθμίδων, όπου βρίσκεται ο οικισμός, ενώ το μάρμαρο στις μνημειακές κατασκευές, προήλθε από τα λατομεία στα ανατολικά της πόλης.
«Ανακαλύψαμε μια δομή που μας εξέπληξε. Αποκαλύψαμε το πρώτο σιντριβάνι – μνημείο, κτίριο της Υλλάριμας, στο οποίο διατηρούταν όλα τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία.
Η τοποθεσία μας κατέπληξε. Είναι το κεντρικότερο και σημαντικότερο σημείο της πόλης. Σ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, η ανάγκη για νερό, παραμένει απαράλλαχτη.
Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι, το σιντριβάνι χτίστηκε στο ομορφότερο σημείο της πόλης, με το θέατρο από πάνω του, δίπλα στον δρόμο και, το γεγονός ότι εκεί βρίσκεται μια μνημειώδης είσοδος από τον δρόμο έως εδώ, είναι για εμάς, πολύ σημαντικό».
Το συντριβάνι χτίστηκε την ελληνιστική περίοδο
Σύμφωνα με το Anadolu, ο Özer δήλωσε ότι σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματά τους για το σιντριβάνι, η κατασκευή χτίστηκε την Ελληνιστική Περίοδο και χρησιμοποιήθηκε εκτενώς στη Ρωμαϊκή περίοδο, ειδικά τον 2ο και 4ο αιώνα μ.Χ., όταν η πόλη βρισκόταν στην ακμή της.
Εξηγώντας ότι πραγματοποίησαν ανασκαφές στην Αγορά πέρυσι, ο Özer πρόσθεσε ότι προτεραιότητά τους φέτος ήταν να καθορίσουν τα όρια των καταστημάτων στην Αγορά στο πλαίσιο του έργου Heritage to the Future και να πραγματοποιήσουν ανασκαφές σε κάθε κατάστημα ξεχωριστά. φορά.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών στο σιντριβάνι, η κατασκευή χτίστηκε στη διάρκεια της Ελληνιστικής Περιόδου και χρησιμοποιήθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου, ιδιαίτερα στον 2ο και τον 4ο αιώνα μ.Χ., όταν η πόλη ήταν στο απόγειό της.