Αν δεν μπορείτε να φάτε χωρίς να βλέπετε κάτι στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, μπορεί να σας συμβαίνουν 7 πράγματα 

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που, προτού αρχίσουν να τρώνε, βάζουν στην τηλεόραση να παίζει η αγαπημένη τους σειρά.  Οι άνθρωποι που έχουν τη συνήθεια αυτή, δεν μπορούν ν’ απολαύσουν το φαγητό τους διαφορετικά.

Οι άνθρωποι που πλένουν τα πιάτα αμέσως μετά το φαγητό, συνήθως διαθέτουν 7 χαρακτηριστικά

Τρώνε χωρίς να το καταλαβαίνουν, λες και όλα είναι ένα μπερδεμένο «πακέτο» διασκέδασης και μηχανικού τσιμπολογήματος. Αν σας θυμίζει κάτι αυτό, μην ανησυχείτε – δεν είτε οι μόνοι.
Πολλοί από εμάς έχουμε συνδέσει τόσο πολύ το φαγητό με το να βλέπουμε κάτι, που μας φαίνεται αδιανόητο να φάμε χωρίς οθόνη μπροστά μας.

Αυτή η συνήθεια όμως μπορεί να φανερώνει βαθύτερες πτυχές του τρόπου ζωής και της λειτουργίας του εγκεφάλου μας. Ορίστε επτά πιθανοί λόγοι που ίσως κρύβονται πίσω από αυτή την ανάγκη να βλέπουμε κάτι κάθε φορά που τρώμε.

Οι 8 βραδινές συνήθειες των αποτυχημένων ανθρώπων που τους στερούν την ενέργεια και τη συγκέντρωση, χωρίς να το συνειδητοποιούν

Αν δεν μπορείτε να φάτε χωρίς να βλέπετε κάτι στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, μπορεί να σας συμβαίνουν 7 πράγματα

  • Έχετε ανάγκη από ντοπαμίνη
  • Φοβάστε την ανία
  • Αναζητάτε περισπασμούς
  • Θεωρείτε το φαγητό δευτερεύον – όχι πηγή θρέψης
  • Η τεχνολογία σας προσφέρει αίσθημα οικειότητας
  • Διατηρείτε μια συνήθεια που έχει ξεκινήσει αθώα
  • Αφήνετε ευκαιρίες για αναστοχασμό ανεκμετάλλευτες

Έχετε ανάγκη από ντοπαμίνη

Αν διαπιστώνετε πως, σας είναι αδύνατον να φάτε, χωρίς να παρακολουθείτε την αγαπημένη σας σειρά, αυτό σημαίνει πως έχετε εθιστεί στην παραγωγή της ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή που μας δημιουργεί αίσθημα ευφορίας.

Σύμφωνα με τον Δρ. Andrew Huberman, όταν συνδυάζουμε τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως είναι το φαγητό με άλλες που διεγείρουν το σύστημα της ανταμοιβής του εγκεφάλου, όπως είναι τα βίντεο, τότε μαθαίνουμε τον εαυτό μας να περιμένει αυτή την έκρηξη της ντοπαμίνης.

Οι άνδρες που γίνονται πιο πεισματάρηδες και δύστροποι καθώς μεγαλώνουν, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συνήθειες

Σταδιακά, η συνήθεια αυτή, μετατρέπεται σε έναν κύκλο όπου, η ώρα του φαγητού πυροδοτεί αυτόματα την ανάγκη για τηλεθέαση. Αν τρώτε πάντα με τη συντροφιά της αγαπημένης σας σειράς, μπορεί να έχετε εγκλωβιστεί σ’ αυτή τη συνήθεια.

Η απελευθέρωση από τον κύκλο αυτό, μπορεί να γίνει με μικρά βήματα ενσυνειδητότητας. Μπορείτε για αρχή, να έχετε κλειστή την τηλεόραση ή το κινητό σας στη διάρκεια του φαγητού.

Ενδεχομένως να μην νιώθετε άνετα αρχικά, όμως σταδιακά θα το συνηθίσετε. Χωρίς τα αλλεπάλληλα ερεθίσματα, θα καταλάβετε την αξία του φαγητού και δεν θα τρώτε μηχανικά.

Φοβάστε την ανία

Σε κανέναν δεν αρέσει να βαριέται. Η ώρα του φαγητού, μπορεί να είναι βαρετή.  Ίσως να μην αντέχετε να φάτε χωρίς να παρακολουθείτε κάτι ευχάριστο στο κινητό ή την τηλεόραση. Και όμως, η ανία, μπορεί να σας διδάξει σημαντικά μαθήματα – αρκεί να την αξιοποιήσετε κατάλληλα.

Ο συγγραφέας James Clear, επισημαίνει πώς, η ανία μπορεί να μας ωθήσει να ανακαλύψουμε νέες πτυχές του εαυτού ή του περιβάλλοντός μας. Αντί λοιπόν να θεωρείτε τη βαρεμάρα εχθρό σας, δείτε την ως ευκαιρία για επανεκκίνηση.

Θα διαπιστώσετε πόσο ευχάριστο είναι να τρώτε χωρίς εξωτερικούς περισπασμούς.

Αναζητάτε περισπασμούς

Μετά από μια έντονη μέρα, η χαλάρωση είναι αναγκαία. Για πολλούς, η χαλάρωση είναι συνυφασμένη με την τηλεθέαση ή κάποιον ευχάριστο περισπασμό. Η ανακούφιση αυτού του είδους όμως, είναι παροδική.

Μετά από μια απαιτητική μέρα, ο εγκέφαλός σας, έχει ανάγκη από ηρεμία. Χρειάζεται χώρο και περιθώριο να “ανασάνει”, να αποσυμπιεστεί από το στρες. Η καλύτερη μέθοδος χαλάρωσης, είναι το περπάτημα, ή οι ασκήσεις αναπνοής.

Θεωρείτε το φαγητό δευτερεύον – όχι πηγή θρέψης

Το φαγητό, είναι πηγή ενέργειας, θρέψη. Αν όμως, το έχετε συνδυάσει με την αγαπημένη σας σειρά, η ώρα του φαγητού μοιάζει περισσότερο με διασκέδαση, ή περισπασμό. Μπορεί σταδιακά, ν’ αρχίσετε να τρώτε αυτόματα, μηχανικά, χωρίς να νιώθετε το αίσθημα της γεύσης και της πληρότητας.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, να φτάσετε να παραμελείτε την αξία του φαγητού, ως μέσο θρέψης και απόλαυσης. Το μυαλό είναι τόσο προσηλωμένο στο ψηφιακό περιεχόμενο, ώστε αμελεί τα σημάδια του σώματος.

Να τρώτε αργά, να μασάτε κανονικά, κάνοντας μικρά διαλείμματα – ώστε να ξανανιώστε τη σύνδεση της τροφής με τις αισθήσεις. Το φαγητό, χωρίς περισπασμούς, έχει ξεχωριστή αξία.

Η τεχνολογία σας προσφέρει αίσθημα οικειότητας

Οι αγαπημένες σειρές, μας βοηθούν να χαλαρώσουμε. Αν ωστόσο, πρέπει να παρακολουθείτε κάτι κάθε φορά που τρώτε, αξίζει να αναρωτηθείτε τι ακριβώς είναι αυτό που σας προσφέρει το αίσθημα της οικειότητας.

Μήπως είστε εξουθενωμένοι και θέλετε να ξεφύγετε από τις σκέψεις σας; Δεν είναι κακό, αρκεί να έχετε επίγνωση.

Αντί για τη συντροφιά της τηλεόρασης, αναζητήστε την παρέα ενός φίλου, ή την μουσική, ώστε να μάθετε να ηρεμείτε και να αποσυμπιέζεστε, χωρίς να πρέπει πάντα να παρακολουθείτε κάτι στον υπολογιστή ή το κινητό.

Διατηρείτε μια συνήθεια που έχει ξεκινήσει αθώα

Πολλές από τις συνήθειές μας, διαμορφώνονται ασυναίσθητα. Μπορεί δηλαδή, να αρχίσατε να παρακολουθείτε σειρές τρώγοντας κάποια στιγμή ως φοιτητές, αλλά τώρα να έχει γίνει συνήθεια.

Μελέτες του Δρ. Carol Dweck, σχετικά με τη διαμόρφωση των συνηθειών, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως, μπορούμε ν’ αλλάξουμε νοοτροπία, αρκεί να έχουμε επίγνωση των μοτίβων της συμπεριφοράς μας. Δηλαδή, δεν είναι ανάγκη να εγκαταλείψετε μια συνήθεια απότομα.

Μπορείτε όμως, να ξεκινήσετε σταδιακά, περιορίζοντάς την. Αντικαταστήστε την τηλεόραση με ένα περιοδικό ή κάποιο βιβλίο. Η αργή και σταθερή πρόοδος, είναι σημαντικότερη από την τελειότητα.

Αφήνετε ευκαιρίες για αναστοχασμό ανεκμετάλλευτες

Όταν λέτε στον εαυτό σας ότι θα κάνετε κάτι “Αργότερα”, αυτό, τις περισσότερες φορές δεν γίνεται ποτέ. Η ώρα του φαγητού, είναι ευκαιρία για ουσιαστική σκέψη, ανάλυση και επεξεργασία των συναισθημάτων σας. Δηλαδή, η ώρα του φαγητού, δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι και βαρετή.

Σκεφτείτε όλα αυτά που σας κάνουν να νιώθετε ευγνώμονες. Μην υποτιμάτε την αξία αυτών των στιγμών ενδοσκόπησης. Αυτές, θα σας προσφέρουν διαύγεια σε πολλούς τομείς της ζωής σας.

Tip: Η δύναμη της συνήθειας

Αν νιώθετε πως έχετε ανάγκη να παρακολουθείτε κάτι κάθε φορά που τρώτε, να θυμάστε πως, η συνειδητοποίηση, ανοίγει την πόρτα της ανακάλυψης του εαυτού. Το καλό είναι πως, η αναγνώριση αυτών των συνηθειών, μπορεί να σας βοηθήσει ν’ αλλάξετε την καθημερινότητά σας.

Αντικαταστήστε το Netflix με διαλογισμό, ή αρχίστε να προσκαλείτε φίλους για να τρώτε μαζί. Έχετε τη δυνατότητα ν’ αναδιαμορφώσετε τη σχέση σας με το φαγητό και τη χαλάρωση.
Τόσο το μυαλό, όσο και οι γευστικοί σας κάλυκες, ευνοηθούν μακροπρόθεσμα.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ