Αυτή είναι η πιο δημοφιλής Χριστουγεννιάτικη συνταγή όλων των εποχών

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή για να γιορτάσουμε μαζί με την οικογένεια και τους φίλους μας, να ανταλλάξουμε δώρα και να απολαύσουμε νόστιμα εορταστικά γεύματα. Τα πλούσια γεύματα αποτελούν μια παράδοση για πολλούς ανθρώπους τις γιορτές. Μπορεί να είναι μια ευκαιρία να μοιραστούμε μια κοινή αγάπη για το φαγητό ή να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Τα εορταστικά γεύματα περιλαμβάνουν πολλά απλά ή παραδοσιακά πιάτα, αλλά και πιο περίπλοκα και καινοτόμα. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή φαγητά είναι η γαλοπούλα ή το βόειο κρέας με πατάτες φούρνου και λαχανικά, τα ζυμαρικά ή το ψάρι, καθώς και επιδόρπια, όπως χριστουγεννιάτικα κέικ ή μπισκότα και άλλα λαχταριστά γλυκά.

Υπάρχει, όμως, ένα πιάτο που θεωρείται το πιο δημοφιλές στα εορταστικά γεύματα και αυτό δεν είναι άλλο από τα παϊδάκια. Για κάποιο λόγο είναι κλασική συνταγή που περιλαμβάνουν τα περισσότερα γεύματα τις ημέρες των Χριστουγέννων. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα, ακολουθεί μια εύκολη συνταγή για να φτιάξετε λαχταριστά παϊδάκια φέτος τις γιορτές και να απολαύσετε μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Συνταγή για νόστιμα παϊδάκια

Υλικά

  • 1 μεγάλο κομμάτι βοείου κρέατος που αντιστοιχεί σε 3 έως 7 παϊδάκια
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 1/4 φλιτζανιού λίπος που στάζει από το τηγάνι
  • 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 έως 4 φλιτζάνια νερό, γάλα, ζωμό ή μπύρα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση

Πώς να ψήσετε το κρέας

  1. Αλατίστε το κρέας και το αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου:
  2. Βγάλτε το μοσχαρίσιο κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν ξεκινήσετε να το μαγειρεύετε. Πασπαλίστε το παντού με αλάτι και το αφήστε το. Το κρέας θα πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου πριν μπει στο φούρνο για να εξασφαλίσετε ότι θα ψηθεί ομοιόμορφα.
  3. Δέστε το κρέας με κορδόνι κουζίνας: Εάν ο κρεοπώλης σας δεν το έχει ήδη κάνει, κόψτε τα κόκαλα από το κρέας και δέστε τα ξανά στο πάνω του με κορδόνι κουζίνας. Αυτό θα κάνει πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία μαγειρέματος.
  4. Προθερμάνετε το φούρνο και αλατοπιπερώστε το κρέας: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 230 βαθμούς Κελσίου (ή στην υψηλότερη θερμοκρασία που φτάνει ο φούρνος σας). Στεγνώστε το κρέας με χαρτί κουζίνας και πασπαλίστε το παντού με αλάτι και πιπέρι.
  5. Τοποθετήστε το κρέας σε ένα ταψί: Τοποθετήστε ένα θερμόμετρο κρέατος στο πιο παχύ μέρος του ψητού και βεβαιωθείτε ότι το θερμόμετρο δεν αγγίζει το κόκαλο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τον χρόνο μαγειρέματος, γι’ αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο κρέατος.
  6. Ψήστε το κρέας σε υψηλή θερμοκρασία για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
  7. Χαμηλώστε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Ο πραγματικός χρόνος μαγειρέματος θα εξαρτηθεί από το σχήμα του κρέατος, από το πόσο παγωμένο είναι όταν μπαίνει στο φούρνο και από τον φούρνο σας. Ένα πιο επίπεδο κρέας θα ψηθεί πιο γρήγορα από ένα πιο παχύ. Ένα παγωμένο κρέας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να φτάσει στη θερμοκρασία δωματίου. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του ψητού χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο κρέατος. Για παράδειγμα, ένα ψητό που ζυγίζει 4,5 κιλά, θα χρειαστεί 2 ώρες συνολικό χρόνο μαγειρέματος (15 λεπτά στους 230 βαθμούς Κελσίου και 1 3/4 ώρα στους 160 βαθμούς Κελσίου).
  8. Αφήστε το ψητό να ξεκουραστεί: Μόλις το ψητό φτάσει στη θερμοκρασία που θέλετε, το βγάζετε από το φούρνο και το τοποθετείτε σε μια σανίδα κοπής. Το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 15 με 30 λεπτά, πριν το χαράξετε. Η εσωτερική θερμοκρασία του ψητού θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο το ψητό ξεκουράζεται.
  9. Κόψτε το ψητό: Κόψτε τα κορδόνια που το συγκρατούν και αφαιρέστε τα κόκαλα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το κρέας σε φέτες πάχους περίπου ενός εκατοστού.

Πώς να φτιάξετε τη σάλτσα

  1. Βγάλτε το κρέας από το ταψί. Αφαιρέστε το περιττό λίπος, αφήνοντας 1/4 φλιτζανιού λίπος καθώς και τους χυμούς του κρέατος στο ταψί.
  2. Τοποθετήστε τους χυμούς του κρέατος σε ένα τηγάνι, το οποίο θα βάλετε στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Χρησιμοποιήστε μια μεταλλική σπάτουλα.
  3. Όταν το λίπος γίνει αφρώδες, προσθέστε 1/4 φλιτζανιού αλεύρι στο τηγάνι.
  4. Ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν το λίπος με το αλεύρι και αφήστε το να ροδίσει μέχρι να αποκτήσει πλούσια γεύση.
  5. Γαρνίρετε τα καλοψημένα παϊδάκια με τη σάλτσα και θα είναι έτοιμα για ένα απολαυστικό και πλούσιο γεύμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ