Αυτά τα ξέρατε; (Μέρος 2ο) – Από την ιστορία της μουσικής – BINTEO

Η Mariah Carey ξεκίνησε την καριέρα της στη μουσική κάνοντας φωνητικά στην τραγουδίστρια της disco Brenda K. Starr. Εκεί γνώρισε τον γνωστό παραγωγό της Columbia Records, Tommy Mottola, τον οποίο και παντρεύτηκε αργότερα.

Του Ιωσήφ Αβράμογλου

Την “Μπαλάντα των Αισθήσεων και των Παραισθήσεων” πολλοί την γνώρισαν μέσα από την “Πορνογραφία” του Μάνου Χατζηδάκι σε στίχους του αγαπητού φίλου Άρη Δαβαράκη. Στην πραγματικότητα όμως το τραγούδι αυτό γράφτηκε το 1970 στη Ρώμη, για την μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο John Crowther με τίτλο «Martlet’s Tale» και πρωταγωνίστρια την Κατίνα Παξινού. Τραγουδιστής και στιχουργός στα αγγλικά ήταν ο Shawn Phillips.

Ο γνωστός ντράμερ του heavy metal συγκροτήματος των Mötley Crüe, ο περίφημος Tommy Lee, γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Οκτωβρίου του 1962. Πατέρας του ήταν ο David Lee Thomas, ο οποίος υπηρετούσε στην Αμερικάνικη βάση και μητέρα του η Βασιλική ή Βούλα Παπαδημητρίου, την οποία αποκαλούσαν και “Αμερικάνα”. Η Βούλα Παπαδημητρίου το 1957 είχε λάβει μέρος στα Ελληνικά καλλιστεία ομορφιάς, χωρίς όμως να κατακτήσει κάποιον τίτλο. Ενα χρόνο αφού γεννήθηκε ο Tommy Lee, η οικογένειά του μετακόμισε στην Καλιφόρνια, εκεί γεννήθηκε και η μικρότερη αδελφή του Αθηνά. Ο Tommy Lee έχει κάνει μέχρι στιγμής 4 γάμους. Στον 2ο είχε παντρευτεί την γνωστή ηθοποιό Heather Locklear, η οποία συμμετείχε στις σειρές “Δυναστεία” και “Melrose Place” και στον 3ο είχε παντρευτεί την περίφημη από το “Baywatch” και τα εξώφυλλα στο περιοδικό Playboy, την Pamela Anderson.

Ο John Legend πριν ακόμα κερδίσει τα 9 βραβεία Grammy, την Χρυσή Σφαίρα και το Οσκαρ για το καλύτερο τραγούδι, όταν δηλαδή ήταν ακόμα στην αρχή της καριέρας του, έκανε φωνητικά στον πρώτο δίσκο του Kanye West με γενικό τίτλο “The College Dropout” και στο χιτ του Jay-Z “Encore”.

Το τραγούδι “You’ll Never Walk Alone” έγινε μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία το 1963 από το συγκρότημα των Gerry & The Pacemakers, που είχε ιδρυθεί στο Λίβερπουλ. Λίγο καιρό αργότερα, το κομμάτι έγινε ο ύμνος της ποδοσφαιρικής ομάδα της Liverpool F.C. Παρόλα αυτά το τραγούδι δεν είναι αγγλικό αλλά αμερικάνικο…! Είναι σύνθεση των Rodgers & Hammerstein και παρουσιάστηκε γιά πρώτη φορά το 1945 στο μιούζικαλ “Carousel”.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου στην καλύτερη του…! Να πειραματίζεται στην μουσική και να δοκιμάζει νέους περίεργους ήχους. Το έκανε από μικρό παιδί, όταν έβαζε τσιμπιδάκια για τα μαλλιά στις χορδές του κλασικού πιάνου, που υπήρχε στο σχολείο του, το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων, προκειμένου να παραμορφώσει τους συνήθεις ήχους. Κάπως έτσι είναι και το κομμάτι “Espial Corridor”, το οποίο ακουγόταν στην ταινία του 1965 “Ο άνθρωπος γιά όλες τις δουλειές” με τον Γιώργο Κωνσταντίνου, όπου γενικότερα την μουσική είχε γράψει ο Γιώργος Θεοδοσιάδης.

(Κάθε Σάββατο και Κυριακή βράδυ, για τρεις ώρες, από τις 10 μ.μ. μέχρι την 1 π.μ., ο Ιωσήφ Αβράμογλου παρουσιάζει από τον Real FM στους 97.8, την εκπομπή “Round Midnight, όπως έλεγε και η Ella Fitzgerald”, με πολλή και καλή μουσική). Twitter:@IosifAvramoglou Facebook.com/avramoglou Instagram:mus1cguru

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ