9 σημάδια ότι κάποιος θέλει να έχει πάντα τον έλεγχο

Έχετε νιώσει ποτέ ότι κάποιος σας παρακολουθεί ή προσπαθεί να σας ελέγξει; Αν ναι, μπορεί να έχετε να κάνετε με έναν control freak. Αλλά δεν μιλάμε μόνο για ανθρώπους που τους αρέσει να αναλαμβάνουν την ηγεσία μερικές φορές ή εκείνους που τους αρέσουν τα πράγματα τακτοποιημένα και σε τάξη.

Μιλάμε για ανθρώπους που νιώθουν την ανάγκη να ελέγχουν τα πάντα και τους πάντες γύρω τους όλη την ώρα. Και… δεν είναι χαρούμενοι όταν δεν μπορούν.

Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος μπορεί να είναι ένα control freak.

Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν επειδή στην αρχή μπορεί να φαίνονται σαν φυσιολογική συμπεριφορά. Αλλά μόλις μάθετε τι να αναζητήσετε, θα είναι πιο εύκολο για εσάς να μάθετε πότε κάποιος προσπαθεί να ελέγξει πέραν του δέοντος.

Αυτά είναι τα 9 σημάδια για έναν control freak

  1. Πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο
  2. Μικροδιαχείριση
  3. Δεν μπορούν να χειριστούν απροσδόκητες αλλαγές
  4. Είναι υπερβολικά επικριτικοί
  5. Δυσκολεύονται να εκφράσουν την ευαλωτότητα
  6. Παίρνουν συχνά αποφάσεις για τους άλλους
  7. Δυσκολεύονται να αναθέσουν καθήκοντα
  8. Εμφανίζουν συχνά σημάδια τελειομανίας
  9. Συχνά χειραγωγούν καταστάσεις

Πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο

Ξέρετε αυτό το άτομο που χρειάζεται πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο σε οποιαδήποτε συζήτηση ή διαφωνία; Ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ενός control freak. Νιώθουν την επιτακτική ανάγκη να έχουν δίκιο και να εκφράζουν πάντα την άποψή τους , ό,τι κι αν γίνει.

Δεν έχει να κάνει μόνο με το να κερδίσεις τη διαμάχη για αυτούς – είναι να διεκδικήσεις την κυριαρχία και τον έλεγχo. Αν δεν έχουν τον τελευταίο λόγο, μπορεί να γίνουν οξύθυμοι ή και επιθετικοί. Τώρα, σε όλους αρέσει να ακούγονται — είναι στην ανθρώπινη φύση να θέλεις να υπερασπιστείς την άποψή σου.

Αλλά με τα control freaks, είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Η ανάγκη τους να έχουν τον τελευταίο λόγο συχνά υπερισχύει των συναισθημάτων και των απόψεων των άλλων, κάνοντας τις συζητήσεις μαζί τους να νιώθουν περισσότερο με πεδίο μάχης παρά με διάλογο.

Πάντα μικροδιαχειρίζονται

Είχατε ποτέ κάποιον να αιωρείται πάνω από τον ώμο σας, να παρακολουθεί κάθε σας κίνηση και να υπαγορεύει πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα, ακόμα κι όταν είναι κάτι που είστε απόλυτα ικανοί να χειριστείτε;

Αν ναι, έχετε συναντήσει έναν μικροδιαχειριστή, ο οποίος είναι συχνά μεταμφιεσμένος ως control freak. Οι control freaks δυσκολεύονται να εμπιστευτούν τους άλλους για να κάνουν τη δουλειά σωστά (ή μάλλον με τον τρόπο τους).

Έτσι νιώθουν υποχρεωμένοι να επιβλέπουν κάθε λεπτομέρεια. Από το πώς δένετε τα παπούτσια σας μέχρι τον τρόπο σύνταξης ενός email, είναι πάντα εκεί για να σας «καθοδηγήσουν».

Το βασικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε εδώ είναι ότι δεν πρόκειται να σας βοηθήσουμε να βελτιωθείτε ή να αναπτυχθείτε. Το θέμα είναι να διατηρήσουν τον έλεγχο. Έχει να κάνει με τα πράγματα που γίνονται με τον δικό τους τρόπο και μόνο με τον τρόπο τους.

Δεν μπορούν να χειριστούν απροσδόκητες αλλαγές

Δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε την πιο μικρή αλλαγή. Αγχώνεται, εκνευρίζεται και λίγο πολύ τους χαλάει τη μέρα. Αυτό είναι ένα άλλο κλασικό σημάδι ενός control freak – ζορίζονται όταν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.

Τα control freaks έχουν έναν συγκεκριμένο τρόπο που θέλουν να εξελίσσονται τα πράγματα και οι απροσδόκητες αλλαγές τους βάζουν εκτός ισορροπίας. Δυσκολεύονται να προσαρμοστούν και μπορούν να αντιδράσουν αρνητικά όταν τους παρουσιάζονται εκπλήξεις.

Είναι υπερβολικά επικριτικοί

Ένα κύριο χαρακτηριστικό ενός control freak είναι η υπερβολικά επικριτική φύση του.

Τείνουν να βρίσκουν λάθη σχεδόν σε όλα – είτε πρόκειται για την επιλογή των ρούχων σας, είτε για το στυλ εργασίας σας, είτε ακόμα και για τον τρόπο που μιλάτε. Τίποτα δεν φαίνεται αρκετά καλό για αυτούς εκτός και αν ευθυγραμμίζεται με τα δικά τους πρότυπα και προσδοκίες.

Αυτό το χαρακτηριστικό είναι συχνά ένας αμυντικός μηχανισμός που χρησιμοποιούν για να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ελλείψεις. Τους είναι πιο εύκολο να κουνήσουν το δάχτυλο στους άλλους παρά να κοιτάξουν προς τα μέσα και να αντιμετωπίσουν τα δικά τους ελαττώματα.

Αυτή η συνεχής κριτική δεν είναι για να σας κάνουν καλύτερους, αλλά για να διατηρήσουν μια θέση ανωτερότητας και ελέγχου.

Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος δεν φαίνεται να σταματά να επικρίνει εσάς ή τους άλλους γύρω του, θυμηθείτε αυτό το σημείο και αντιδράστε! Το πρόβλημα μπορεί να μην είστε εσείς, αλλά η ανάγκη τους για έλεγχο.

Δυσκολεύονται να εκφράσουν την ευαλωτότητα

Τα control freaks συχνά δυσκολεύονται να εκφράσουν την ευαλωτότητά τους. Για αυτούς, το να δείχνουν οποιαδήποτε μορφή αδυναμίας ή αβεβαιότητας ισοδυναμεί με απώλεια ελέγχου και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να αντέξουν.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πίσω από αυτή την ανάγκη για έλεγχο κρύβεται συχνά ένας βαθιά ριζωμένος φόβος.

Φόβος απόρριψης, φόβος μήπως σε θεωρήσουν ανεπαρκή ή φόβο μήπως πληγωθείς. Πιστεύουν ότι ελέγχοντας τα πάντα γύρω τους, μπορούν να προστατευτούν από αυτούς τους φόβους.

Έτσι, αν κάποιος στη ζωή σας φαίνεται πάντα δυνατός και έχει τον έλεγχο, μπορεί να παλεύει με ζητήματα ελέγχου.

Και παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσεις μερικές φορές, να θυμάσαι ότι η ενσυναίσθηση μπορεί να βοηθήσει πολύ. Άλλωστε, όλοι είμαστε άνθρωποι και ασχολούμαστε με τις δικές μας μάχες!

Παίρνουν συχνά αποφάσεις για τους άλλους

Οι control freaks συχνά εμφανίζουν αυτή την τάση να παίρνουν αποφάσεις για άλλους χωρίς τη συμβολή τους.

Στο μυαλό τους, πιστεύουν ότι ξέρουν τι είναι καλύτερο για όλους γύρω τους και δεν διστάζουν να επιβάλλουν τις αποφάσεις τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι παρακάμπτουν τις επιθυμίες ή τις προτιμήσεις των άλλων.

Δυσκολεύονται να αναθέσουν καθήκοντα

Οι control freaks είναι χάλια στην ανάθεση εργασιών. Γιατί; Επειδή πιστεύουν ακράδαντα ότι αν θέλετε κάτι να γίνει σωστά, πρέπει να το κάνετε μόνοι σας.

Και αυτό δεν είναι απλώς ένα ρητό για αυτούς, είναι τρόπος ζωής.

Το βρίσκουν απίστευτα δύσκολο να εμπιστεύονται τις εργασίες σε άλλους, ανεξάρτητα από το πόσο απλές ή περίπλοκες είναι. Στο μυαλό τους, κανείς δεν μπορεί να το κάνει όπως εκείνοι. Αυτό τους οδηγεί συχνά στην υπερκόπωση και δημιουργεί περιττό άγχος τόσο σε αυτούς όσο και στους γύρω τους.

Εάν υπάρχει κάποιος στη ζωή σας που απλά δεν φαίνεται να μπορεί να αφήσει τα ηνία και να εμπιστευτεί τις εργασίες σε άλλους, μπορεί να έχετε να κάνετε με ένα control freak.

Εμφανίζουν συχνά σημάδια τελειομανίας

Οι control freaks συχνά κλίνουν προς την τελειομανία. Θέτουν απίστευτα υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους και τους άλλους γύρω τους. Πιστεύουν ότι όλα πρέπει να είναι τέλεια και οποιαδήποτε απόκλιση από αυτή την τελειότητα είναι απαράδεκτη.

Η τελειομανία δίνει στα “φρικιά του ελέγχου” μια αίσθηση τάξης και προβλεψιμότητας. Προσπαθώντας για την τελειότητα, νιώθουν ότι μπορούν να ελέγξουν τα αποτελέσματα και να αποφύγουν την αποτυχία ή την απογοήτευση.

Αλλά να θυμάστε, κανείς δεν είναι τέλειος και είναι εντάξει να κάνετε λάθη. Έτσι, αν κάποιος στη ζωή σας προσπαθεί συνεχώς για μη ρεαλιστικά επίπεδα τελειότητας, μπορεί να αντιμετωπίζει ζητήματα ελέγχου.

Είναι σημαντικό να τους υπενθυμίζουμε (και στον εαυτό μας) ότι δεν πειράζει να είμαστε άνθρωποι!

Συχνά χειραγωγούν καταστάσεις

Αυτό συμβαίνει επειδή τα control freaks είναι συχνά ειδικοί στην χειραγώγηση. Ξέρουν πώς να τροποποιούν καταστάσεις και συζητήσεις με τρόπο που διασφαλίζει ότι τα πράγματα πάνε πάντα όπως πρέπει.

Είναι σπάνια συγκρουσιακά σχετικά με αυτό – αντ ‘αυτού, χρησιμοποιούν λεπτές τακτικές που μπορεί να μην παρατηρήσετε καν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ