6 λαχταριστά ελληνικά φαγητά για τις κρύες μέρες του χειμώνα

Είτε ψάχνετε για μια ζεστή σούπα για να διώξετε το κρύο του χειμώνα ή ένα χορταστικό γεύμα που θα σας κάνει να πάρετε λίγο παραπάνω ενέργεια τότε η ελληνική κουζίνα έχει άπειρα φαγητά.

Ο χειμώνας είναι η εποχή που οι σούπες έχουν την τιμητική τους. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα φαγητά που μπορούν να ελαφρύνουν τις κρύες μέρες του χειμώνα.

6 λαχταριστά ελληνικά φαγητά για τις κρύες μέρες του χειμώνα

  • Φασολάδα
  • Λαχανοντολμάδες
  • Σπετσοφάι
  • Πρασόριζο
  • Γιουβαρλάκια
  • Τραχανάς

Φασολάδα

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις η φασολάδα. Είναι η αγαπημένη των περισσότερων κατοίκων εντός των ελληνικών συνόρων. Ειδικά τους δύσκολους μήνες του χειμώνα είναι ένα ζεστό και εύκολο φαγητό γεμάτο βιταμίνες.

Με λευκά φασόλια, ντομάτες, πατάτες, καρότα, κρεμμύδια και σέλινο, είναι το τέλειο ελληνικό φαγητό. Μία έξτρα συμβουλή. Πριν βάλετε την φασολάδα σε πιάτο ρίξτε μέσα λίγο ελαιόλαδο και λίγο αλάτι για την νοστιμιά.

Λαχανοντολμάδες

Αυτό το πιάτο είναι ένα ελληνικό κλασικό φαγητό. Λαχανόφυλλα γεμιστά με μείγμα κιμά και μερικές φορές ρύζι με αβγολέμονο. Μπορεί να σερβιριστούν είτε ελαφρώς χλιαροί ή ακόμα και σε θερμοκρασία δωματίου. Εάν θέλετε να δώσετε επιπλέον γεύση στο πιάτο σας τότε μπορείτε να βουτήξετε τους λαχανοντολμάδες στο γιαούρτι.

Σπετσοφάι

Από τις πολύ γνωστές συνταγές στο Πήλιο. Φτιάχνεται με λουκάνικα και κόκκινες πιπεριές σε σάλτσα ντομάτας με μπαχαρικά. Εάν είστε αρκετά τολμηροί και κάνει αρκετό κρύο τότε μπορείτε να προσθέσετε καυτερή πιπεριά ή καυτερή πάπρικα για να γίνει πιο πικάντικο.

Πρασόριζο

Αυτό το χειμωνιάτικο πιάτο το συναντάμε παντού. Φτιάχνεται με ψιλοκομμένο πράσο και είναι λίγο μία ελληνική εκδοχή του ριζότο. Η συνταγή συμπληρώνεται με φρέσκο άνηθο.

Γιουβαρλάκια

Τις πολύ κρύες μέρες είναι από τις συνταγές που βρίσκουμε σε πολλά ελληνικά σπίτια. Κεφτεδάκια με ρύζι και μοσχαρίσιο κρέας σε ζωμό από τριμμένα καρότα και πατάτες με κρεμώδη σάλτσα από αβγολέμονο.

Τραχανάς

Ο σπιτικός τραχανάς θεωρείται ο καλύτερος. Είναι μία αρχαία τροφή που επινοήθηκε με στόχο την διατήρηση του γάλακτος. Ο τραχανάς φτιάχνεται με τα δημητριακά της επιλογής σας -είτε σιμιγδάλι, αλεύρι σίτου, πλιγούρι ή σπασμένο σιτάρι- με γάλα, βουτυρόγαλα ή γιαούρτι για να σχηματίσετε μια μπάλα.

Στη συνέχεια, η μπάλα θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια, στεγνώνει και χωρίζεται σε ακόμη μικρότερους κόκκους που μοιάζουν με ρύζι. Μερικές φορές μοιάζει με μια λεπτή γκρανόλα.

Επίλογος

Ο χειμώνας με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις βροχές μας υποχρεώνει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Έτσι τι καλύτερο από συνταγές που μας κρατούν ζεστούς και μας προσφέρουν βιταμίνες και φυτικές ίνες για να ενισχύσουμε και το ανοσοποιητικό μας κόντρα στα κρυολογήματα και την γρίπη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ