ISS: Μοναδικές ΦΩΤΟ του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μπροστά από τον Ήλιο

Ένας ερασιτέχνης αστρονόμος κατάφερε από τον κήπο του σπιτιού του να τραβήξει μοναδικές φωτογραφίες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), ενώ αυτός περνούσε μπροστά από τον Ήλιο.  

Ο Jamie Cooper είναι φωτογράφος και ερασιτέχνης αστρονόμος. Είχε υπολογίσει ότι υπήρχε η πιθανότητα το πρωί της 17ης Ιουνίου 2022, ο ISS να είναι ορατός πάνω από το σπίτι του στο Whilton, κοντά στο Daventry του Northamptonshire.

«Υπάρχει μια πολύ στενή ζώνη με πλάτος περίπου τρία μίλια, όπου ο Διαστημικός Σταθμός, ο Ήλιος και εμείς, θα είμαστε όλοι σε μια ευθεία γραμμή. Είχα ελέγξει τα δεδομένα τρεις ημέρες πριν και επρόκειτο να περάσει δίπλα από το σπίτι μου. Μετά τον έλεγχο που έκανα την προηγούμενη ημέρα, είδα ότι επρόκειτο όντως να περάσει πάνω από το σπίτι μου, οπότε ήμουν τυχερός» ανέφερε ο Jamie Cooper.

Ο Cooper έστησε στην αυλή του σπιτιού του ένα τηλεσκόπιο και μία βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας και κατάφερε να τραβήξει ολόκληρη τη διέλευση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) μπροστά από τον Ήλιο, στις 10:22 BST (12:22 ώρα Ελλάδος). Επισημαίνεται ότι όλο το γεγονός διήρκεσε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Δείτε τις μοναδικές φωτογραφίες του ISS

ISS Διεθνής Διαστημικός Σταθμός ISS Διεθνής Διαστημικός Σταθμός

Ο ISS βρισκόταν σε απόσταση περίπου 400 χιλιομέτρων (250 μίλια) πάνω από το σπίτι του Cooper και ταξίδευε με ταχύτητα περίπου 27.300 χιλιομέτρων/ώρα (17.000 μίλια/ώρα). Σύμφωνα με τον Cooper, η βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας που διαθέτει, τραβούσε 80 καρέ το δευτερόλεπτο, σε σύγκριση με τις κοινές βιντεοκάμερες, όπου η ταχύτητά τους συνήθως φτάνει ως 25-30 καρέ το δευτερόλεπτο.

«Αυτή ήταν μια ευκαιρία που δεν έπρεπε να χαθεί. Τράβηξα ολόκληρη τη διέλευση, που διήρκεσε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, χρησιμοποιώντας μια βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας ZWO ASI290MM, καταγράφοντας 80 καρέ το δευτερόλεπτο, διαρκείας 1 χιλιοστού του δευτερολέπτου. Είναι σημαντικό να πω ότι χρησιμοποιώ ένα ειδικό τηλεσκόπιο με φίλτρο, καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κοιτάζετε τον Ήλιο χωρίς φίλτρο, αφού αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση» τόνισε ο φωτογράφος.

Δείτε σε timelapse τη διέλευση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) μπροστά από τον Ήλιο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ