Δύο από τους πρώτους μικροϋπολογιστές στον κόσμο ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια καθαρισμού ενός σπιτιού

Ένα εμβληματικό κομμάτι της πληροφορικής που ονομάστηκε ως ο «πρώτος πραγματικός μικροϋπολογιστής στον κόσμο», εντοπίστηκε πρόσφατα σε έκθεση του Πανεπιστημίου Kingston.

Όχι ένας, αλλά δύο μικροϋπολογιστές Q1 βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού σπιτιού από την εταιρεία Just Clear στο Λονδίνο. Είναι εκπληκτικό, επειδή αυτά τα μηχανήματα δεν ήταν δημοφιλή στη Βρετανία.

«Είναι πραγματικό εκπληκτικό που μπορούμε να παρουσιάσουμε δύο Q1 – τους πρώτους μικροϋπολογιστές στον κόσμο – στο Πανεπιστήμιο του Kingston», δήλωσε ο ειδικός στους πρώιμους υπολογιστές και ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Kingston, Paul Neve.

Οι υπολογιστές Q1 έφεραν την επανάσταση στην πληροφορική

Οι υπολογιστές Q1 ήταν φανταστικοί όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1972. Μάλιστα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σημερινού κόσμου της πληροφορικής.

Παραδόξως, μόνο τρεις από αυτούς τους υπολογιστές είναι γνωστό ότι υπάρχουν σήμερα, και δύο από αυτούς βρέθηκαν θαμμένοι κάτω από κουτιά κατά τη διάρκεια ενός καθαρισμού.

Πριν από μερικές ημέρες, ανάμεσα σε περισσότερους από 60 vintage υπολογιστές από τις δεκαετίες του 1970, του 1980 και του 1990, ο Q1, με τη χαρακτηριστική πορτοκαλί οθόνη και την εμφάνιση που έμοιαζε με γραφομηχανή, κατάφερε να μπει στην έκθεση με τίτλο “Creating the Everything Device”, η οποία γιόρταζε την πρώιμη εξέλιξη της πληροφορικής.

Ο Q1 έκανε το εμπορικό του ντεμπούτο τον Δεκέμβριο του 1972 υπό την επωνυμία Q1 Corporation στις ΗΠΑ. Ο Daniel Alroy ήταν ιδιοκτήτης της εταιρείας Q1 Corporation με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία έγραψε ιστορία δημιουργώντας το πρώτο πλήρες σύστημα μικροϋπολογιστών με οθόνη και πληκτρολόγιο.

Χρησιμοποιούσε τον επεξεργαστή Intel 8008

Ο επεξεργαστής Intel 8008 ήταν ένας από τους πρώτους μικροεπεξεργαστές που ανέπτυξε η Intel Corporation. Παρουσιάστηκε τον Απρίλιο του 1972, ήταν ένας μικροεπεξεργαστής 8 bit και ένας από τους πρώτους του είδους του.

Ο Intel 8008 είχε ταχύτητα 200 kHz και μπορούσε να εκτελέσει περίπου 60.000 εντολές ανά δευτερόλεπτο. Οι σημερινοί επεξεργαστές λειτουργούν σε πολύ υψηλότερες ταχύτητες που μετριούνται σε GHz (δισεκατομμύρια κύκλους ανά δευτερόλεπτο) σε σύγκριση με τα 200 kHz του Intel 8008.

Ως επεξεργαστής 8-bit, επεξεργάζεται δεδομένα σε κομμάτια των 8-bit. Αντίθετα, οι σύγχρονοι επεξεργαστές διαθέτουν πολύ ευρύτερα μονοπάτια δεδομένων, συνήθως 64-bit ή και περισσότερο, επιτρέποντάς τους να χειρίζονται ταυτόχρονα μεγαλύτερες ποσότητες δεδομένων και να εκτελούν πιο πολύπλοκους υπολογισμούς.

Αν και είχε περιορισμένη υπολογιστική ισχύ σε σύγκριση με τα σύγχρονα πρότυπα, ο Intel 8008 ήταν πρωτοποριακός κατά την κυκλοφορία του. Χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων προσωπικών υπολογιστών, αριθμομηχανών και βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου.

«Οι πρώτοι καινοτόμοι στις δεκαετίες του 1970 και του 1980 έθεσαν τα θεμέλια για τη σημερινή συσκευή των πάντων – τον σύγχρονο υπολογιστή που είναι πλέον πανταχού παρών στην καθημερινή ζωή», τόνισε ο Neve.

«Βασιζόμαστε στους υπολογιστές για την εργασία, την επικοινωνία, την παραγωγικότητα και την ψυχαγωγία μας, αλλά χωρίς τους πρώτους πρωτοπόρους τίποτα από αυτά δεν θα υπήρχε. Δεν θα υπήρχαν ούτε PC, ούτε Mac, ούτε τηλέφωνα Apple ή Android χωρίς την Q1 Corporation, τη Sinclair και την Acorn», πρόσθεσε.

Ο επεξεργαστής Intel 8008 άνοιξε το δρόμο για τις μετέπειτα εξελίξεις στην τεχνολογία των μικροεπεξεργαστών, οδηγώντας σε πιο ισχυρά και ευέλικτα τσιπ τα επόμενα χρόνια.

Το 1977, η Q1 Corporation κυκλοφόρησε επίσης μια ενημερωμένη έκδοση με την ονομασία Q1 Lite, η οποία έγινε δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία.

πηγή: FOXreport.gr

Προσοχή: Ένα «μυστικό κουτί» σε ιστοσελίδες κλέβει τους κωδικούς και τις πληροφορίες σας – Πώς να μείνετε ασφαλείς

Το σκοτεινό μυστικό των πρώτων ιθαγενών Αμερικανών που συνάντησαν τον Χριστόφορο Κολόμβο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ