Doomsday Clock: Έμεινε στα 90 δευτερόλεπτα το ρολόι της Αποκάλυψης

Οι πυρηνικοί επιστήμονες διατήρησαν την Τρίτη (23/01) το «Ρολόι της Αποκάλυψης» στα 90 δευτερόλεπτα από τα μεσάνυχτα, αναφέροντας, σύμφωνα με το Reuters, τις ενέργειες της Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα εν μέσω της εισβολής της στην Ουκρανία, τον πόλεμο του πυρηνικά εξοπλισμένου Ισραήλ στη Γάζα και την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής ως παράγοντες που οδηγούν στον κίνδυνο παγκόσμιας καταστροφής.

Οι επιστήμονες ρυθμίζουν το ρολόι με βάση τους «υπαρξιακούς» κινδύνους για τη Γη και τους ανθρώπους της: την πυρηνική απειλή, την κλιματική αλλαγή και τις ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η νέα βιοτεχνολογία.

«Οι εστίες συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο φέρουν την απειλή πυρηνικής κλιμάκωσης, η κλιματική αλλαγή προκαλεί ήδη θάνατο και καταστροφή και οι ανατρεπτικές τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η βιολογική έρευνα, προχωρούν πιο γρήγορα από τις δικλείδες ασφαλείας τους», δήλωσε στο Reuters η Ρέιτσελ Μπρόνσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Επιθεώρησης Πυρηνικών Επιστημόνων, προσθέτοντας ότι η προσθέτοντας ότι η διατήρηση του ρολογιού στην ίδια κατάσταση με το προηγούμενο έτος «δεν αποτελεί ένδειξη ότι ο κόσμος είναι σταθερός».

Η Επιθεώρηση Πυρηνικών Επιστημόνων ιδρύθηκε το 1945 από επιστήμονες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και καθορίζει ετησίως το ρολόι, βασιζόμενο σε ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων σε θέματα πυρηνικής τεχνολογίας και κλιματικής επιστήμης.

Το «Ρολόι της Αποκάλυψης» δημιουργήθηκε το 1947 κατά τη διάρκεια των εντάσεων του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να προειδοποιήσει το κοινό για το πόσο κοντά βρίσκεται η ανθρωπότητα στην καταστροφή του κόσμου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ