Τι σημαίνει για το ποδόσφαιρο η ευρωπαϊκή Super League; Τέσσερις κρίσιμες απαντήσεις

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε σήμερα (21/12) ότι η UEFA και η FIFA παραβίασαν τη νομοθεσία της ΕΕ όταν εμπόδισαν 12 συλλόγους να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή Super League (ESL).
Τέσσερα ερωτήματα και ισάριθμες απαντήσεις, σε σχετική ανάλυση του Reuters, εξηγούν τι σημαίνει η ευρωπαϊκή Super League για το ποδόσφαιρο.

Τι είναι η ευρωπαϊκή Super League;
Η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους και εννέα άλλοι μεγάλοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι ανακοίνωσαν την αποσχισθείσα ESL, ένα κλειστό πρωτάθλημα, τον Απρίλιο του 2021.
Η εταιρεία αθλητικής ανάπτυξης A22 βοήθησε στη δημιουργία του ESL. Αλλά η κίνηση κατέρρευσε μέσα σε 48 ώρες μετά την κατακραυγή από οπαδούς, κυβερνήσεις και παίκτες που ανάγκασε τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Τότεναμ, Άρσεναλ, Μίλαν, Ίντερ και Ατλέτικο Μαδρίτης να αποχωρήσουν.

Ποια η υπόθεση της ευρωπαϊκής Super League κατά της UEFA;
Ο διευθύνων σύμβουλος της A22, Μπερντ Ράιχαρντ, δήλωσε ότι η ESL ήθελε να σπάσει αυτό που περιέγραψε ότι ήταν το μονοπώλιο των αγώνων που διευθύνει η UEFA, η οποία διοργανώνει ευρωπαϊκές διοργανώσεις για σχεδόν 70 χρόνια και θεωρεί την ESL ως σημαντική απειλή.
Όταν οι αποσχισμένοι σύλλογοι απειλήθηκαν με κυρώσεις, η ESL προσέφυγε στο δικαστήριο ισχυριζόμενη ότι η UEFA και η FIFA κατείχαν μονοπωλιακή θέση η οποία παραβίαζε τον νόμο περί ανταγωνισμού και ελεύθερης κυκλοφορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά το γεγονός ότι εννέα σύλλογοι αποχώρησαν, οι τρεις ομάδες -Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους- εξακολουθούσαν να ελπίζουν να θέσουν σε λειτουργία το σχέδιο της ESL. Ωστόσο, η Γιουβέντους επέλεξε να αποχωρήσει νωρίτερα φέτος όταν άλλαξε το διοικητικό συμβούλιο του ιταλικού συλλόγου.
Η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα πήγαν την υπόθεση σε ισπανικό δικαστήριο, το οποίο στη συνέχεια ζήτησε καθοδήγηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Ποια ήταν η εξήγηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέφερε ότι η UEFA και η FIFA παραβίασαν τη νομοθεσία της ΕΕ εμποδίζοντας τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής Super League, κάνοντας κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους απαγορεύοντας σε συλλόγους να αγωνίζονται στην ESL.
Το Δικαστήριο είπε ότι τόσο η ρύθμιση όσο και η διοργάνωση αθλητικών αγώνων δεν αποτελούν παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού της ΕΕ και ότι οι αθλητικές ομοσπονδίες μπορούν να αρνηθούν την πρόσβαση τρίτων στην αγορά, αλλά μόνο εάν η άρνηση δικαιολογείται από πραγματικούς στόχους.
Το Δικαστήριο πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή «δεν υπάρχει πλαίσιο για τους κανόνες της FIFA και της UEFA που να διασφαλίζει ότι είναι διαφανείς, αντικειμενικοί, αμερόληπτοι και αναλογικοί».
Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι UEFA και FIFA πρέπει «να συμμορφώνονται με τους κανόνες ανταγωνισμού και να σέβονται τις ελευθερίες κυκλοφορίας», προσθέτοντας ότι οι κανόνες τους για έγκριση, έλεγχο και κυρώσεις ισοδυναμούν με αδικαιολόγητους περιορισμούς στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών.
«Το Δικαστήριο παρατηρεί ότι η διοργάνωση διασυλλογικών ποδοσφαιρικών αγώνων και η εκμετάλλευση των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης είναι, προφανώς, οικονομικές δραστηριότητες», ανέφερε.
«Ως εκ τούτου, πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες ανταγωνισμού και να σέβονται τις ελευθερίες μετακίνησης».
Ωστόσο, το δικαστήριο είπε ότι η απόφαση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το έργο της ESL πρέπει να εγκριθεί. Αυτό εναπόκειται στο ισπανικό δικαστήριο να αποφασίσει.
Στην προκειμένη περίπτωση, το Δικαστήριο ερμήνευσε μόνο το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή την εγκυρότητα μιας πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αποφάσισε το ίδιο τη διαφορά.

Τι σημαίνει η απόφαση για το ποδόσφαιρο;
Η ετυμηγορία σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα άλλο ηπειρωτικό πρωτάθλημα, χωρίς την απειλή κυρώσεων, αντί να παίζουν σε διοργανώσεις αποκλειστικά από την UEFA. Αμέσως μετά την ετυμηγορία, η Α22 δημοσίευσε μια άλλη πρόταση για νέες διοργανώσεις με 64 ομάδες ανδρών και 32 γυναικών να παίζουν αγώνες μεσοβδόμαδα σε ένα σύστημα πρωταθλήματος σε όλη την Ευρώπη.
Αν και το αρχικό έργο της ευρωπαϊκής Super League ήταν μια κλειστή διοργάνωση, η νέα θα έβλεπε συλλόγους να συμμετέχουν με βάση την αθλητική αξία χωρίς μόνιμα μέλη. Οι σύλλογοι θα παραμείνουν επίσης στα αντίστοιχα εγχώρια πρωταθλήματα τους.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι σύλλογοι της Premier League θα εγγραφούν στη νέα διοργάνωση.
Δύο μήνες αφότου οι έξι αγγλικοί σύλλογοι αποχώρησαν από το έργο το 2021, είπαν ότι θα πληρώσουν συνολικά 22 εκατομμύρια λίρες (27,78 εκατομμύρια δολάρια) ως «μια χειρονομία καλής θέλησης».
Αντιμετωπίζουν αφαίρεση 30 πόντων εάν επιχειρήσουν μια παρόμοια κίνηση στο μέλλον, ενώ η Premier League είπε επίσης ότι θα τους επιβληθεί πρόστιμο 25 εκατομμυρίων λιρών αν επιχειρήσουν άλλη μια απόσχιση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ