Στον αθλητισμό… σαν σήμερα

Στον αθλητισμό… σαν σήμερα

Σαν σήμερα έφυγαν από τη ζωή δύο σημαντικές μορφές του ελληνικού αθλητισμού. Το 2007 απεβίωσε ο Θέμης Χολέβας, ενώ το 2008 «έσβησε» σε ηλικία 100 ετών ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.

2008    Πεθαίνει σε ηλικία 100 ετών ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, από το 1928 μέχρι το 1944, και μετέπειτα διαιτητής, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε 7 Πρωταθλήματα Ελλλάδος και 7 Πρωταθλήματα Πειραιά, ενώ το 1967 ίδρυσε την Ακαδημία Ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού. Έδινε συχνά το παρών στον ετήσιο αγώνα παλαιμάχων Βραδυποριακός – Ταλαιπωριακός . Μάλιστα, στον αγώνα του 2008, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα, σε ηλικία 99 ετών, δημιουργώντας παγκόσμιο ρεκόρ σε ό,τι αφορά τον γηραιότερο ποδοσφαιριστή που μπήκε σε αγωνιστικό χώρο.

2007    Πεθαίνει σε ηλικία 79 ετών ο Θέμης Χολέβας, μέλος μαζί με τους Μανιά, Παπαδήμα, Στεφανίδη και Ρουμπάνη, της πεντάδας του Πανελληνίου, που κατέκτησε αήττητος το 1953 το Πρωτάθλημα Μπάσκετ.

1997    Διεξάγεται στο Τελ Αβίβ το 2ο Eurostars. Η ομάδα της Ανατολής με τους Καρνισόβας, Οικονόμου, Ράτζα, Σκοτ και προπονητή τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, νικά αυτή της Δύσης με 129-107. Ο Καρνισόβας ανακηρύσσεται MVP της διοργάνωσης.

1996    Διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο Eurostars (το Ευρωπαϊκό All-Star Game). Από την Ελλάδα αγωνίζονται για την ομάδα της Ανατολής οι Παναγιώτης Φασούλας, Γιώργος Σιγάλας, Ντέιβιντ Ρίβερς, Νίκος Οικονόμου και Γιούρι Ζντοβτς. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ορίζεται από τη FIBA να κοουτσάρει την ομάδα της Ανατολής.

1979    Ο Ηρακλής συντρίβει τον Παναθηναϊκό με 6-0 στο Καυτανζόγλειο Στάδιο με σκόρερ τους Χατζηπαναγή, Χατζηελευθερίου, Γκέσιο, Καλαμπάκα, Παπαιωάννου και Βούλγαρη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ήττα των πρασίνων στην ιστορία της Α’ Εθνικής.

1973    Ο Άρης χάνει στο Χαριλάου από τον Ολυμπιακό 4-2 και ο πρόεδρός του Νίκος Καμπάνης διατάσσει την άμεση αντικατάσταση του τερματοφύλακα Νίκου Χρηστίδη από τον Στέλιο Παπαφλωράτο, θεωρώντας τον ως “ύποπτα” υπεύθυνο για την ήττα αφού πρόκειται για το δεύτερο ντέρμπι της σεζόν που χάνει ο Άρης στο γήπεδό του σε ελάχιστο διάστημα.

1970    Ο 38χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών (1962-64) Sonny Liston βρίσκεται νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του στο Λας Βέγκας από υπερβολική χρήση αναβολικών. Ο Liston κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στις 25/9/1962 νικώντας με νοκ άουτ τον Patterson στον πρώτο γύρο.

1968    Πεθαίνει από πνευμονία ο βαρόνος Julius de Reuters, ιδρυτής του πρακτορείου ειδήσεων που φέρει το όνομά του.

1954    Ο Βρετανός δρομέας μεγάλων αποστάσεων Chris Chataway είναι ο αποδέκτης του πρώτου βραβείου “Αθλητική Προσωπικότητα της Χρονιάς” από το BBC.

1894    Με προσωπική επιστολή στον Δημήτριο Βικέλα, φοιτητής δηλώνει τον ενθουσιασμό του για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα δεσμευόμενος να συνεισφέρει 10 δρχ από το υστέρημά του από τις 1/1/1895 έως τον Ιούνιο του 1896, ώστε να συμβάλλει και αυτός στον κοινό στόχο.

ΠΗΓΗ: galanissportsdata.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ