Στον αθλητισμό… σαν σήμερα

Σαν σήμερα το 1986, «Ο Θεός έβαλε το χέρι του» δηλώνει ο Ντιέγκο Μαραντόνα αμέσως μετά τον αγώνα Αργεντινή-Αγγλία στο στάδιο Αζτέκα του Μεξικού σχολιάζοντας το πρώτο του γκολ στο 51ο λεπτό.

22/6/2011-10 άτομα συλλαμβάνονται από την αστυνομία με την κατηγορία της συμμετοχής σε παράνομο στοίχημα και άλλες αξιόποινες πράξεις. Ανάμεσα τους και ο Αχιλλέας Μπέος, πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου που θα κριθεί προφυλακιστέος, ενώ θα ακολουθήσουν ποινικές διώξεις για άλλα 83 άτομα. Η έρευνα έχει ξεκινήσει ήδη από τις 23/9/2010 όταν η αντεισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου ανέλαβε να διερευνήσει τις καταγγελίες για τα στημένα παιγνίδια. Δύο μήνες μετά, ο Ολυμπιακός Βόλου και η Καβάλα θα τιμωρηθούν με υποβιβασμό στην Δ’ Εθνική.

22/6/2001-Διεξάγεται το 23ο Ολυμπιακό Ράλι Πελοποννήσου. Στην τρίτη θέση της κατηγορίας Ν και στην τέταρτη της γενικής κατάταξης τερματίζει ο ηθοποιός Άλκης Κούρκουλος, που συμμετέχει για πρώτη φορά σε χωμάτινο αγώνα οδηγώντας ένα Mitsubishi Lancer EVO VI και με συνοδηγό τον Κώστα Στεφανή.

22/6/1999-Η Martina Hingis χάνει από την Αυστραλή Jelena Dokic με 6-2, 6-0 σε 54 λεπτά και γίνεται η τρίτη παγκόσμια πρωταθλήτρια μετά την Garet Smith (1962) και την Steffi Graf (1994) που αποκλείεται στον πρώτο γύρο του Wimbledon.

22/6/1996-Πνίγεται στο θαλάσσιο χώρο της Παλαιάς Επιδαύρου ο πολίστας Νώντας Σαμαρτζίδης, πρώην αρχηγός της Εθνικής.

22/6/1986-“Ο Θεός έβαλε το χέρι του” δηλώνει ο Ντιέγκο Μαραντόνα αμέσως μετά τον αγώνα Αργεντινή-Αγγλία στο στάδιο Αζτέκα του Μεξικού σχολιάζοντας το πρώτο του γκολ στο 51ο λεπτό. Οι Αργεντινοί κερδίζουν με 2-1 στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του 13ου Παγκοσμίου Κυπέλλου με άλλο ένα γκολ του Μαραντόνα που χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών. Το γκολ των Άγγλων σημειώνει ο Gary Lineker, ο οποίος ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ.

22/6/1984-Ο Βασίλης Χατζηπαναγής αγωνίζεται με την Μικτή Κόσμου εναντίον της New York Cosmos στη Νέα Υόρκη. Συμπαίκτες του οι Franz Beckenbauer, Mario Kempes, Kevin Keegan, Dominique Rocheteau, κα.

22/6/1983-Το NHL υιοθετεί την 5λεπτή παράταση sudden death (ξαφνικός θάνατος).

22/6/1939-Διοργανώνεται το πρώτο αμερικάνικο τουρνουά θαλασσίου σκι στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

22/6/1938-Ο Joe Louis γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός πρωταθλητής στην κατηγορία των βαρέων βαρών νικώντας τον James Braddock στον 8ο γύρο. Ο Joe Louis ή ”Bober Brown” ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής από το 1938 μέχρι το 1949 δημιουργώντας ρεκόρ στην ιστορία του αθλήματος.

22/6/1874-Ο Βρετανός μαιτρ του σκακιού Χάουαρντ Στόντον πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών. Ήταν ο βασικός διοργανωτής του Διεθνούς Τουρνουά Σκακιού τον Ιούνιο του 1851, το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να αναγνωριστεί ως ο δυνατότερος παίκτης του κόσμου ο Άντολφ Άντερσεν, ανάμεσα στους 16 καλύτερους Ευρωπαίους παίκτες. Σε ένα διάλειμμα του τουρνουά αυτού, στις 26/6/1851, παίχτηκε η διάσημη “Αθάνατη Παρτίδα” ανάμεσα στον Άντερσεν και τον Λίονελ Κιζερίτσκι (Lionel Kieseritzky). Το 1847, δημοσίευε το πιο γνωστό του βιβλίο “Το Εχειρίδιο του Σκακιστή” (The Chess Player’s Handbook) και το 1849 πρόβαλε μέσα από τη στήλη του ένα νέο σετ κομματιών στο σκάκι, σχεδιασμένα από τον Ναθάνιελ Κουκ (Nathaniel Cook) τα οποία κατοχύρωσε την 1/3/1849.

22/6/1874-Πρωτοπαρουσιάζεται το lawn tennis, που έχει επινοηθεί ένα χρόνο νωρίτερα από τον στρατιωτικό Walter Copton Wingfield. Η ονομασία του οφείλεται στο χόρτο του δαπέδου, όμως η διαφορά του από το royal tennis, που παιζόταν σχεδόν από τον 14ο αιώνα, οφείλεται στο ότι το παιχνίδι εκείνο έμοιαζε με το squash, δηλαδή είχε σκληρό δάπεδο και τοίχους γύρω γύρω, και η μπάλα επιτρεπόταν να χτυπήσει σ’ αυτούς. Έχοντας λύσει το πρόβλημα της αναπήδησης της μπάλας στο χόρτο, το παιχνίδι μπόρεσε και μεταφέρθηκε εκτός κλειστών χώρων. Η κάτοψη των πρώτων γηπέδων του lawn tennis είχε όψη κλεψύδρας και τα ορθογώνια γήπεδα διαμορφώθηκαν αργότερα όπως επίσης ο όρος lawn θα χρησιμοποιείται στο μέλλον για τα γήπεδα με χόρτο, όπως το Wimbledon, ενώ ο απλός όρος tennis θα χρησιμοποιείται για τα υπόλοιπα.

ΠΗΓΗ: galanissportsdata.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ