Στον αθλητισμό… σαν σήμερα

Στον αθλητισμό… σαν σήμερα

Σαν σήμερα, το 1995, ένα άτομο χάνει τη ζωή του και τρία ακόμα τραυματίζονται σοβαρά από πυροβολισμούς, στο περιθώριο της αναμέτρησης Μποταφόγκο-Σάντος για το βραζιλιάνικο πρωτάθλημα.

1995    Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός του αγώνα του πρώτου τελικού του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος, Μποταφόγκο – Σάντος (2-1), στο Μαρακανά. Όλα ξεκίνησαν όταν οι πινακίδες δυο αυτοκινήτων με 11 οπαδούς της Σάντος αναγνωρίστηκαν από οπαδούς της Μποταφόγκο και άρχισαν οι πυροβολισμοί.

1992    Η Manon Rheaume γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίζει σε επαγγελματικό αγώνα χόκεϊ κανονικής περιόδου με τους Atlanta Knights, αλλά η ομάδα της χάνει 4-1 από τη Salt Lake City.

1989    Ο Μπράιαν Ρόμπσον σκοράρει στο 38ο δευτερόλεπτο για την Αγγλία στο 2-1 επί της Γιουγκοσλαβίας, στην 100ή νίκη της ομάδας του στο Wembley.

1983    Οι Detroit Pistons σημειώνουν ρεκόρ πόντων κερδίζοντας τους Denver Nuggets 186-184 σε έναν αγώνα με τρεις παρατάσεις.

1977    Ολόκληρη η ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου Evansville σκοτώνεται σε αεροπορικό ατύχημα.

1969    Ο Χανς Γκλας, ο Γερμανός ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Glas, πεθαίνει σε ηλικια 79 ετών. Έγινε γνωστός αρχικά σαν κατασκευαστής scooter και μετά μικρών αυτοκινήτων όπως το Goggomobil. Η εταιρεία του εξαγοράστηκε το 1966 από την BMW ενώ το τελευταίο μοντέλο Glas (Glaserati) κυκλοφόρησε το 1968.

1967    Ο Ούγγρος προπονητής Μάρτον Μπούκοβι αναχωρεί από την Ελλάδα, έχοντας παραιτηθεί την προηγούμενη, αφήνοντας τον Ολυμπιακό και τους δύο πρώτους τίτλους από την καθιέρωση της Α’ Εθνικής το 1959.

Όπως φημολογείται η δικτατορία της 21ης Απριλίου έχει οδηγήσει τον “Μάρτσι Μπάτσι” στην απόφαση αυτή λόγω “πολιτικών φρονημάτων”. Ο Διονύσης Χαριτόπουλος θα εκδόσει το 2003 ένα κύκλο διηγημάτων με τίτλο “Τη Νύχτα που Έφυγε ο Μπούκοβι”.

1942    Ο διεθνής επιθετικός ποδοσφαιριστής της Ρασίγκ Κλαμπ ντε Λανς, Stefan Staniv, πετυχαίνει 16 γκολ στον αγώνα με την Αμπρί Αστουρί για το γαλλικό κύπελλο.

1893    Στην συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελληνίου ΓΣ, ο Ιωάννης Φωκιανός διατυπώνει την άποψη ότι η τέλεση αγώνων πρέπει να αποτελεί τον βασικό στόχο του συλλόγου. Ως εκ τούτου οι αγώνες του 1891 που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος και που στην ουσία ήταν οι τρίτοι ετήσιοι αθλητικοί αγώνες στην Ελλάδα (μετά το 1888 και 1889) θεωρούσε ο Φωκιανός ότι έδωσαν πνοή στην “μέχρι τότε απονεναρκωμένη γυμναστική εν ελλάδι”.

Η επιμονή του αυτή για την διοργάνωση αγώνων και όχι για την ίδρυση γυμναστηρίων θα οδηγήσει σε εσωτερική σύγκρουση με διάσπαση του σωματείου, από την οποία θα προέλθει ο Εθνικός ΓΣ το 1893.

ΠΗΓΗ: galanissportsdata.com

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ