Παναθηναϊκός – Γιοβάνοβιτς: «Πάμε μόνο για τη νίκη – Πρέπει κι εμείς να δίνουμε το σωστό παράδειγμα»

Στο συνολικό θέμα νοοτροπίας και βίας που υπάρχει όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά παντού, αναφέρθηκε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αυριανού (14/12, 19:45) αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μακάμπι Χάιφα για την 6η αγωνιστική των ομίλων του Europa League, σχολιάζοντας όλα όσα έχουν συμβεί εντός κι εκτός γηπέδων τις τελευταίες μέρες.

Ο Σέρβος τεχνικός υπογράμμισε πως όσοι ασχολούνται με τον αθλητισμό, πρέπει να δίνουν το παράδειγμα με την συμπεριφορά τους και τις δηλώσεις τους, ενώ τόνισε πως ο Παναθηναϊκός δεν θα επιλέξει να παίξει για μία «συμβιβαστική» ισοπαλία απέναντι στη Μακάμπι, αλλά θα παίξει μόνο για τη νίκη στον αυριανό αγώνα.

Αναλυτικά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα με τη Μακάμπι:

-Για το αν τον ανησυχεί ότι δεν είχε παιχνίδι για δέκα μέρες: «Όπως ήταν τα πράγματα τις τελευταίες δέκα μέρες, προετοιμαζόμασταν στο πρωτάθλημα, αλλά ακυρώθηκε λόγω των διαιτητών. Θέλαμε να κάνουμε μια φυσιολογική προετοιμασία με τη Μακάμπι. Έχουμε κάνει παιχνίδια σε πιο ψηλή ένταση και σε αυτές τις 7-8 μέρες που ξέραμε ότι δε θα έχουμε παιχνίδι, ξέραμε ότι μπορούσαμε να δουλέψομε λίγο παραπάνω. Δουλέψαμε γι’ αυτό το παιχνίδι για να είμαστε έτοιμοι. Είναι απαιτητικό παιχνίδι».

-Για τη γνώμη του για όσα συμβαίνουν στον αθλητισμό και τα μέτρα που λήφθηκαν για την καταπολέμηση της βίας: «Για όλους μας που είμαστε στο ποδόσφαιρο το να παίζουμε σε άδειες εξέδρες είναι το πιο βαρύ που μπορούμε να υποστούμε. Είναι δύσκολο για κάθε παίκτη να παίξει σημαντικά παιχνίδια πρωταθλήματος σε άδειες εξέδρες. Παίζουμε για τους φιλάθλους, μας δίνουν το κίνητρο. Είναι πολύ βαρύ για εμάς. Υπάρχουν και πολλά άλλα πράγματα που πρέπει να σκεφτούμε γύρω μας.
Η βία είναι παντού, δεν είναι μόνο στο ποδόσφαιρο.

Είναι πολύ δύσκολο να μπορέσω εγώ να δώσω κάποια λύση. Θα προσπαθήσω οι δηλώσεις μου να μην είναι τέτοιες ώστε να παρασύρουν κάποια νέα παιδιά να μη κάνουν πράγματα που δεν στέκουν. Έχουμε ένα νέο παιδί στο νοσοκομείο που παλεύει για τη ζωή του. Είναι θέμα νοοτροπίας. Δεν είναι εύκολη απόφαση, αν φτάνει μια κυβέρνηση σε αυτό θα είναι κάτι δύσκολο.

Πιστεύω ότι πρέπει εμείς οι πρωταγωνιστές, πρέπει να δώσουμε το πρώτο παράδειγμα με τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις μας, να είμαστε ταπεινοί και σωστοί. Να μη δίνουμε πάτημα σε ανθρώπους να δρουν με τρόπο που δεν είναι σωστός. Καταλαβαίνω ότι είμαστε πρόβλημα (ως ποδόσφαιρο), είμαστε πονοκέφαλος. Κανείς δεν θέλει πονοκέφαλο. Λογικά οι αποφάσεις είναι εις βάρος μας, ελπίζοντας μελλοντικά ότι μπορούν να δώσουν έστω κάποια λύση σε θέματα που αφορούν τη βία.

Δεν είναι εύκολο και δεν περιμένω πολλά πράγματα ότι μπορούν να αλλάξουν. Είναι και θέμα κουλτούρας. Στα Βαλκάνια είμαστε θερμόαιμοι, αγαπάμε το ποδόσφαιρο με τον δικό μας τρόπο, διαφορετικό με τη Βόρεια Ευρώπη, που είναι λίγο πιο ψυχροί. Οι πρωταγωνιστές -ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες- πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κοιτάξουμε τον εαυτό μας, να κοιτάξουμε το ποδόσφαιρο και το προϊόν».

-Για το πρώτο παιχνίδι και αν τους εξέπληξε ο τρόπος παιχνιδιού της Μακάμπι: «Δεν είχαμε ιδιαίτερη έκπληξη. Το γκρουπ το δικό μας, αλλά και της ΑΕΚ που έπαιξε σε ένα ανταγωνιστικό γκρουπ, ήταν πολύ δύσκολο. Η Μακάμπι Χάιφα είναι μια καλή ομάδα, είναι χρόνια μαζί, ξέρουν καλά ο ένας τον άλλον. Έχει μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς και περισσότερες παρουσίες στην Ευρώπη. Το πρώτο παιχνίδι εξελίχθηκε με τη Μακάμπι Χάιφα να εκμεταλλεύεται τα λάθη μας, έχει την ποιότητα. Την περιμένουμε ανταγωνιστική. Μόνο με τη νίκη μπορεί να προκριθεί. Έχουμε ως τρόπο σκέψης ότι πάντα παίζουμε για τη νίκη. Θα φανεί ποια ομάδα θα επιβληθεί για την τελική έκβαση του αποτελέσματος».

-Για το αν τον κάνει να έχει και δεύτερες σκέψεις λόγω της ισοπαλίας: «Δεν μπορώ να έχω δεύτερες σκέψεις. Δεν το κάναμε ποτέ μέχρι τώρα, σε κανένα παιχνίδι, ούτε στα ευρωπαϊκά. Δεν το έχουμε σκεφτεί ως ομάδα. Δεν μπήκαμε ποτέ με το σκεπτικό ότι μπορούμε να προφυλάξουμε το σκορ ή να παίξουμε για ένα αποτέλεσμα που να μας βολεύει.
Δεν είναι στο στυλ μας, δεν είναι στο δικό μου στυλ και τον τρόπο επικοινωνίας με τους παίκτες. Πρέπει να είμαστε θετικοί στον τρόπο που το παίζουμε. Πρέπει να έχουμε απαιτήσεις από τον εαυτό μας. Οι ομάδες σαν τον Παναθηναϊκό έχουν σαν φυσιολογικό αποτέλεσμα τη νίκη. Ελπίζω να το δείξουμε και αύριο. Θα έχουμε και τον κόσμο στο πλευρό μας, κάτι που είναι στα θετικά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ