Οπαδική βία: Όλες οι αλλαγές που έρχονται με το νέο νομοσχέδιο

Η οπαδική βία, μετά την άγρια δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού στην περιοχή Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη, μπαίνει στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τον Μάρτιο, ενώ τρία συναρμόδια υπουργεία εμπλέκονται.

Πρόκειται για το υπουργείο Αθλητισμού, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσαν στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 η Κάτια Μακρή και ο Παύλος Παπαδημητρίου, οι αλλαγές που έρχονται θα είναι ριζικές, σε μια προσπάθεια να μπει τέλος στα επεισόδια και την βία. Οι ΠΑΕ πλέον θα έχουν την ευθύνη να “επιτηρούν” τα μέλη τόσο στους συνδέσμους όσο και στις ιδιωτικές λέσχες φίλων.

οπαδική βία - ΠΑΕ

“Περιμένουμε ένα νέο νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί κοντά στις αρχές του Μαρτίου, γιατί ουσιαστικά το επεξεργάζονται τρία υπουργεία. Πρόκειται για το υπουργείο Αθλητισμού, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κλείσει “πόρτες” και “παράθυρα”, όσο αυτό είναι δυνατόν και να θωρακίσει περισσότερο τα πράγματα. Τώρα, τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, όλα τα μέλη πλέον των συνδέσμων θα πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Η διαφορά πλέον είναι ότι την ευθύνη για την τήρηση θα την έχουν οι ίδιες οι ομάδες, που ξέρουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν παίξει τον ρόλο που τους αναλογεί. Αυτή τη φορά, θα επιχειρηθεί ένα μερίδιο της ευθύνης να πάει σε εκείνες, ώστε να γίνουν συμμέτοχοι και κοινωνοί μιας προσπάθειας κάθαρσης, αυτού του πράγματος που παρακολουθούμε εδώ και πολλά χρόνια” ανέφερε η Κάτια Μακρή.

“Υπάρχουν δύο κατηγορίες, είναι οι σύνδεσμοι των ομάδων, όπου εκεί είναι ευθύνη των ΠΑΕ να έχουν μητρώο μελών, αυτή τη φορά όμως θα χρειάζεται για να γίνει κάποιος μέλος να έχει λευκό ποινικό μητρώο. Να μην έχει κατηγορηθεί και να μην έχει καταδικαστεί κυρίως για οποιοδήποτε αδίκημα, φυσικά συμπεριλαμβανομένης της αθλητικής βίας. Υπάρχει και δεύτερη κατηγορία που είναι οι λέσχες φίλων των ομάδων. Αυτές μπορεί να τις ανοίξει οποιοσδήποτε ιδιώτης. Η διαφορά με το νομοσχέδιο που θα έρθει είναι ότι πρέπει και εδώ να υπάρχει η σφραγίδα της ΠΑΕ και η ευθύνη της ΠΑΕ σε ότι αφορά την τήρηση του καταστατικού της ΠΑΕ. Να έχουν λευκό ποινικό μητρώο, να πληρούν όλες τις προδιαγραφές. Άρα, δεν μπορεί η ΠΑΕ να πει δεν έχω σχέση γιατί είναι ιδιώτη. Αν είναι ιδιώτης που δεν ρώτησε την ΠΑΕ, είναι παράνομη και πρέπει να κλείσει αμέσως και θα είναι πια θέμα της αστυνομίας. Με αυτόν τον τρόπο τους ρίχνουν ένα μερίδιο της ευθύνης  και άρα οι ΠΑΕ πρέπει να ενεργοποιηθούν” συμπλήρωσε.

“Λένε ότι δεν θα υπάρχουν ποινικές ευθύνες, θα υπάρχουν όμως διοικητικές. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν πρόστιμα στις ομάδες, ίσως έτσι τους αγγίξουν και ταρακουνηθούν. Την ίδια ώρα το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται ένα άλλο πακέτο που λέει τέρμα στο καθεστώς ότι κατηγορείσαι για επεισόδια, απλώς περνάς από τον ανακριτή και μετά πηγαίνεις σπίτι σου. Αυτή τη φορά αν κατηγορηθείς για επεισόδια, το είδαμε και στους πρώτους από τους συλληφθέντες για τη δολοφονία του Άλκη στον 23χρονο, ή θα προφυλακίζεσαι ή θα σου επιβάλλονται περιοριστικοί όροι ανάλογα με την βαρύτητα του αδικήματος. Οι καταδίκες πια δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Όσο μικρές και αν είσαι θα πηγαίνει αυτός που καταδικάζεται στη φυλακή. Αυτές είναι οι βασικές αλλαγές που έρχονται” σημείωσε η Κάτια Μακρή.

Ακούστε το ηχητικό με τις πληροφορίες της Κάτιας Μακρή για το νομοσχέδιο για την οπαδική βία:

Όσα θα αλλάξουν στην ΕΠΟ

“Τη Δευτέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ο κ. Οικονόμου, μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου, αφού ανακοίνωσε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση για να νομοθετήσει για την οπαδική βία, συμπλήρωσε στο τέλος ότι θα γίνουν αλλαγές και στον τρόπο διοίκησης της ΕΠΟ. Ακολούθησε ομιλία του κ. Αυγενάκη στη Βουλή και χθες είχαμε δριμεία επίθεση από την πλευρά της ομοσπονδίας στον κ. Αυγενάκη. Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι το πρώτο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους στην κυβέρνηση είναι μέσω του νόμου να μπορέσουν να περάσουν αλλαγή του εκλογικού συστήματος στην ΕΠΟ, ώστε να εκλέγεται από περισσότερους εκλέκτορες, όχι μόνο από τους 57-58 που ψηφίζουν τώρα, αλλά να πάμε σε ένα μοντέλο που θα έχει μεγαλύτερη και πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση από όλο το ποδόσφαιρο μέσω των σωματείων. Σίγουρα, αν περάσει αυτό θα είναι μια τεράστια τομή γιατί είναι ένα αίτημα δεκαετιών, το οποίο μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δεν να υλοποιείται. Αν το δούμε, σημαίνει ότι υπάρχει συναίνεση και της UEFA, με την οποία βρίσκεται σε επαφή η κυβέρνηση” περιέγραψε ο Παύλος Παπαδημητρίου.

“Το δεύτερο πράγμα είναι ότι στην κυβέρνηση θέλουν να βρουν ένα πρόσωπο κυρίως για τη θέση του CEO της ΕΠΟ, να είναι πρόσωπο κοινής αποδοχής. Να σου θυμίσω την αποτυχία όταν ένα πρόσωπο σύμβολο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο αρχηγός της Εθνικής Ομάδας του 2004, ο Θοδωρής Ζαγοράκης, εξελέγη με τη στήριξη θεωρητικώς όλων των δυνάμεων στην προεδρία της ΕΠΟ και μετά από λίγους μήνες έφυγε” πρόσθεσε.

“Αυτά τα δύο κομμάτια στη διοίκηση της ΕΠΟ μπορούν να μας δείξουν τον δρόμο προς την επόμενη ημέρα, εφόσον η κυβέρνηση θεωρεί ότι για να μην έχουμε οπαδική βία, θα πρέπει να έχουμε σταθερή διοίκηση στην ομοσπονδία” κατέληξε ο Παύλος Παπαδημητρίου.

Ακούστε όσα αποκάλυψε ο Παύλος Παπαδημητρίου:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ