Ο ασυναγώνιστος Λευτέρης Πετρούνιας: Φλας μπακ στην πορεία του “άρχοντα των κρίκων” μέχρι την κορυφή

Ο Λευτέρης Πετρούνιας έγινε γνωστός και δικαίως ως ο “άρχοντας των κρίκων” και παγκοσμίως “lord of the rings”.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κέρδισε σε μια συγκλονιστική προσπάθεια το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους, κάνοντας για ακόμη μία φορά περήφανους όλους τους Έλληνες.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας, βαθμολογήθηκε με 15.200, ενώ μία μικρή αστάθεια στην έξοδο, του στέρησε ένα δεύτερο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο πρώτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Κινέζος, Γιανγκ Λιού (15.500) και στο δεύτερο ο συμπατριώτης του, Χάο Γιου (15.300).

Λευτέρης Πετρούνιας stoiximan

Η ενασχόληση με την ενόργανη από 5 ετών

Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι μέλος μιας εκ των πολυπληθέστερων χορηγικών οικογενειών της ελληνικής αποστολής των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, της Stoiximan Tokyo Team, που κατάφερε να χαρίσει σε όλους χαμόγελα, συγκίνηση και δυνατές στιγμές αθλητικού ήθους, κάνοντας τους Έλληνες να κοιτάξουν περήφανα ψηλά.
Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης ξεκίνησε την ενόργανη γυμναστική σε ηλικία 5 ετών στον Πανιώνιο, αλλά 10 χρόνια μετά το 2005 σε ηλικία 15 ετών έκανε την επανάστασή του, εγκαταλείποντας προσωρινά το άθλημα.
Επιστρέφει έπειτα από τρία χρόνια, το 2008, αποφασισμένος να γράψει ιστορία στην ενόργανη.
«Όλα αυτά μέσα στο γυμναστήριο, το τραμπολίνο, το δίζυγο, τα στρώματα, τα είδα τότε σαν έναν μεγάλο παιδότοπο, σαν μια τεράστια παιδική χαρά», έχει δηλώσει ο ίδιος.
Στο Λύκειο υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής, γεγονός που τον ανέδειξε σε πρόεδρο του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου του. Εκείνη την εποχή ανακάλυψε την άλλη μεγάλη του αγάπη, το παρκούρ, το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα όταν έχει χρόνο καθώς τον βοηθά τόσο στην ελαστικότητα όσο και ως εκτόνωση.
“Ο Λευτέρης ήταν ένα ζωηρό παιδάκι από τη στιγμή που τον γέννησα. Φαινόταν ότι είναι δυνατό παιδί από τη μέση και πάνω, είχε δύναμη στα χέρια του. Μου είπαν αυτός θα γίνει αθλητής. Ήταν υπάκουος γενικά αλλά έκανε τα δικά του” έχε πει η μητέρα του διάσημου αθλητή, Σοφία Μπότσιου- Πετρούνια.
Λευτέρης Πετρούνιας
Φωτογραφία του Λευτέρη Πετρούνια σε παιδική ηλικία

“Έκανε τα δικά του, σε ότι είχε να κάνει με την υπερκινητικότητά του. Έτρεχε, πήδαγε, σκαρφάλωνε… Ήταν πάντα σκαρφαλωμένος κάπου. Ήταν σκανδαλιάρης, σε βαθμό που σε κάποια φάση είχε κρεμαστεί έξω από το μπαλκόνι. Εγώ για λίγο είχα πεταχτεί στο σούπερ μάρκετ, που ήταν δίπλα, και πέρασε μια φίλη και τον είδε σκαρφαλωμένο απ’ εξω και του φώναξε “έρχεται η μαμά σου, τώρα κάηκες!”. Όταν γύρισα τον ρώτησα γιατί το έκανε αυτό, μου απάντησε ότι ήθελε να δει πώς φαίνεται το σπίτι απ’ έξω” ανέφερε.

“Δεν ήμασταν ήσυχα παιδάκια” επιβεβαιώνει και ο αδελφός του Λευτέρη Πετρούνια, Ηλίας.

Λευτέρης Πετρούνιας
Ο Λευτέρης Πετρούνιας μαζί με τον αδελφό του

Η Stoiximan χειροκροτάει τους Πρωταθλητές της

Η Stoiximan με μια νέα καμπάνια που φέρει τον τίτλο «Σε αυτούς τους αγώνες μας ανεβάσατε ψηλά» μετέφερε το μήνυμα της σπουδαίας επιβράβευσης προς τους αθλητές της που διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κατακτώντας μετάλλια, σηκώνοντας την Ελλάδα ψηλά.

Έτσι, η  Stoiximan Tokyo Team ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης χειροκροτεί τους φετινούς Ολυμπιονίκες Στέφανο Ντούσκο, που πρόσφατα καλωσόρισε στη μεγάλη χορηγική της οικογένεια, τον Μίλτο Τεντόγλου, την Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Ανδρών και τον Λευτέρη Πετρούνια.

Μάλιστα, ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνέχιση της στήριξης στη γενναία προσπάθεια των αθλητών της για την επόμενη Ολυμπιάδα στο Παρίσι το 2024.

Λευτέρης Πετρούνιας: Οι μεγαλύτεροι σταθμοί στην πορεία του

Η πρώτη διεθνής επιτυχία έρχεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γάνδης τον Σεπτέμβριο του 2010, όπου καταλαμβάνει την 3η θέση.

Το 2012 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σόφιας εκτελεί στους κρίκους μια πολύ δύσκολη και πρωτότυπη άσκηση, στην οποία η Παγκόσμια Ομοσπονδία Γυμναστικής θα δώσει το όνομά του.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2015 κατέκτησε το χρυσό στο Γκράν Πρι του Σομπατέλι με 16.200 βαθμούς που αποτελεί και την κορυφαία επίδοση της καριέρας του.

Στις 31 Οκτωβρίου 2015 κατέκτησε το χρυσό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της ενόργανης γυμναστικής, στη Γλασκώβη με 15,800 βαθμούς.

Στις 25 Μαρτίου του 2016 ο Λευτέρης Πετρούνιας με 15.875 βαθμούς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ντόχα του Κατάρ.

Στον τελικό των κρίκων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο και στις 15 Αυγούστου 2016, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, με 16.000 πόντους.

Το 2018 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής που διεξήχθη στη Γλασκώβη.

Στις 2 Αυγούστου 2021 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και έγινε ο 2ος Έλληνας μετά τον Δημοσθένη Ταμπάκο (χρυσό, ασημένιο) με 2 μετάλλια στους κρίκους. Συγκέντρωσε 15.200 βαθμούς.

Μάθε περισσότερα για τη Stoiximan Tokyo Team στο Iroes.gr.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ