Ντοπέ η μεγάλη Ολλανδία και ο Άγιαξ;

Ντοπέ η μεγάλη Ολλανδία και ο Άγιαξ;

Ηταν κοινό μυστικό και κανείς δεν ήθελε να το αποκαλύψει; Είναι μια «βόμβα» που απειλεί να τινάξει στον αέρα τον μύθο του ολλανδικού ποδοσφαίρου; Σίγουρα δεν είναι αποκύημα της φαντασίας ενός δημοσιογράφου, αφού στο βιβλίο μιλάνε άνθρωποι που τα έζησαν.

Δεν είναι ρεπορτάζ που μπορεί ο καθένας να αμφισβητήσει. Στην Ολλανδία κυκλοφορεί αυτές τις μέρες το βιβλίο του δημοσιογράφου Χουίντο Ντέρκσεν που τιτλοφορείται «Voetbal Mysteries. Opgelost», δηλαδή «Ποδοσφαιρικά μυστήρια. Λύθηκαν». Οσα αναφέρονται στο βιβλίο προκαλούν ανατριχίλα. Το ολλανδικό ποδόσφαιρο ήταν φουλ στην ντόπα, αναφέρουν άνθρωποι που τα έζησαν.

Η εθνική Ολλανδίας που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ το 1974 και το 1978 ήταν ντοπαρισμένη. Η Φέγενορντ και ο Αγιαξ στους τελικούς του Διηπειρωτικού του 1970 και του 1972 με Εστουντιάντες και Ιντεπεντιέντε αντίστοιχα ήταν φουλ στην ντόπα. Η μεγάλη Τβέντε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ήταν ντοπαρισμένη.

Ο 43χρονος δημοσιογράφος μίλησε με ποδοσφαιριστές, γιατρούς και προπονητές και έγραψε το βιβλίο του. Ανάμεσά τους ο επί 31 χρόνια γιατρός της ολλανδικής ομοσπονδίας και υπεύθυνος για τις εθνικές ομάδες, Φριτς Κέσελ. Από το 1968 έως το 1999 ο Κέσελ ήταν γιατρός των «οράνιε».

Διαβάστε περισσότερα στο pamesports.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ