Mo Farah: Συγκλονίζει ο Ολυμπιονίκης – “Μπήκα παράνομα στη Βρετανία – Το πραγματικό μου όνομα είναι Hussein”

“Με πήγαν παράανομα στο Ηνωμένο Βασίλειο και το πραγματικό μου όνομα είναι Hussein”. Ο Ολυμπιονίκης, Mo Farah, αποκαλύπτει ότι διακινήθηκε στη Βρετανία από τη Σομαλία με το όνομα άλλου παιδιού, μετά τον θάνατο του πατέρα του στον εμφύλιο πόλεμο.

Όπως αποκάλυψε ο αθλητής τα πρώτα του χρόνια στη Βρετανία ήταν δύσκολα και οι συνθήκες διαβίωσής του άθλιες. Ο Ολυμπιονίκης ανατρέπει εντελώς την ήδη εξαιρετική ιστορία της ζωής του σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC, The Real Mo Farah, που θα μεταδοθεί αύριο το βράδυ.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι είχε έρθει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ζήσει με τον πατέρα του, αλλά ο πατέρας του ήταν στην πραγματικότητα νεκρός – θύμα του εμφυλίου πολέμου στη γενέτειρά του, τη Σομαλία. Το Mo Farah δεν είναι καν το πραγματικό του όνομα.

Η αρχική ιστορία ήταν ότι έφτασε στη Βρετανία όταν ήταν 8 ετών και ζούσε με μια θεία και τον θείο του επειδή ο πατέρας του έδειξε ελάχιστο ενδιαφέρον για αυτόν.

Εφοδιασμένος με τρεις μόνο αγγλικές φράσεις – «Συγγνώμη», «Πού είναι η τουαλέτα;» και «Έλα»– γράφτηκε σε ένα σκληρό σχολείο στην περιοχή του Feltham, στο δυτικό Λονδίνο, όπου έμπλεκε πάντα σε καβγάδες. Η προβληματική του ανατροφή κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ αφού πέτυχε ένα διπλό χρυσό – στα 5.000 και στα 10.000 μέτρα – στους Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.

Αλλά όλα αυτά ήταν μακριά από την πλήρη ιστορία. Ναι, ο Sir Mo Farah, γεννήθηκε στη Σομαλία. Αλλά σχεδόν όλα τα άλλα σχετικά με την πρώιμη ζωή του είναι μυθοπλασία. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι η “βόμβα” ότι ο νεαρός Μο δεν ήρθε νόμιμα σε αυτή τη χώρα.

Mo Farah

«Υπάρχει κάτι για μένα που δεν ξέρετε»

Είναι ένα μυστικό που το έκρυβα από τότε που ήμουν παιδί. Και το να μπορείς να το αντιμετωπίσεις και να μιλήσεις για τα γεγονότα, πώς συνέβη, γιατί συνέβη, είναι δύσκολο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι αυτός που νομίζεις ότι είμαι. Και τώρα, όποιο κι αν είναι το κόστος, πρέπει να πω την πραγματική ιστορία” λέει ο Mo Farah στην αρχή του ντοκιμαντέρ.

Ο 39χρονος κάποια στιγμή, προσκομίζει το έγγραφο της βίζας του, λέγοντας: «Ναι, αυτή είναι η φωτογραφία μου, αλλά δεν είναι το όνομά μου».

Στην πραγματικότητα, ο Mo γεννήθηκε ως Hussein Abdi Kahin, κάτι που κατάλαβε πλήρως πολύ αργότερα – και εξακολουθεί να παλεύει να βρει νόημα.

Από την οδυνηρή παιδική του ηλικία στο δυτικό Λονδίνο, σήμερα είναι ένας οικογενειάρχης. Η σύζυγός του Τάνια και τα τέσσερα παιδιά τους τον έχουν κάνει ευτυχισμένο.

“Όταν κλειδωνόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα, δεν υπήρχε κανείς για να βοηθήσει” αναφέρει για την περίοδο που ήταν μικρός.  Σίγουρα, τα διάφορα βιβλία που γράφτηκαν γι’ αυτόν – συμπεριλαμβανομένης της δικής του αυτοβιογραφίας – θα πρέπει να προσαρμοστούν υπό το φως των αποκαλύψεων.

Σε αντίθεση με ό,τι έχει γραφτεί, ο Sir Mo ξεκίνησε τη ζωή του σε ένα αγρόκτημα στη Σομαλία με τους βιολογικούς του γονείς, Abdi και Aisha, και τα αδέρφια του, συμπεριλαμβανομένου του δίδυμου αδελφού Hassan. Η οικογένεια διαλύθηκε, ωστόσο, όταν ο πατέρας του πέθανε στον πόλεμο όταν ήταν τεσσάρων ετών. Χωρισμένος από τη μητέρα του, αυτός και ο Χασάν στάλθηκαν να ζήσουν με συγγενείς στο Τζιμπουτί στο Κέρας της Αφρικής. Λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν τι θα ακολουθούσε.

Μια μέρα, του είπαν ότι θα έμενε με άλλους συγγενείς στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, εισήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο ως παράνομος μετανάστης με πλαστό διαβατήριο που έφερε τη νέα του ταυτότητα «Mo Farah» – ένα όνομα που είχε κλαπεί από άλλο παιδί.

Αποκαλύπτει ότι όταν έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο αναγκάστηκε να κάνει δουλειές του σπιτιού για την οικογένεια της γυναίκας που τον έφερε στο Λονδίνο.

Ο Sir Mo, ο οποίος ανακηρύχθηκε ιππότης το 2017, λέει: “Είχα όλα τα στοιχεία επικοινωνίας για τους συγγενείς μου και μόλις φτάσαμε στο σπίτι της, η κυρία τα πήρε από πάνω μου και ακριβώς μπροστά μου τα έσκισε και τα έβαλε στον κάδο, και εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι είχα πρόβλημα”.

Mo Farah
Ο Mo Farah με την μητέρα του στα γυρίσματα στην Σομαλία

Το αν η γυναίκα είχε εφεύρει τους υποτιθέμενους συγγενείς του Sir Mo ή τον είχε κρατήσει από αυτούς, δεν είναι σαφές.

Και προσθέτει: “Αν ήθελα φαγητό στο στόμα μου, η δουλειά μου ήταν να φροντίζω τα παιδιά της, να τα κάνω ντους, να μαγειρεύω για αυτά, να τα καθαρίζω και μου είπε: «Αν θέλεις να ξαναδείς ποτέ την οικογένειά σου, μην πεις τίποτα… Αν πεις κάτι, θα σε πάρουν μακριά»”. Η γυναίκα αυτή δεν απάντησε στα αιτήματα του BBC για σχολιασμό.

Ο θρύλος των Ολυμπιακών Αγώνων λέει ότι δραπέτευσε από την τρομερή του κατάσταση μόνο αφού εμπιστεύτηκε τον δάσκαλό του, Alan Watkinson. Στη συνέχεια ήρθε σε επαφή με τις κοινωνικές υπηρεσίες και μετακόμισε με τη μητέρα ενός συμμαθητή του, την Κίνσι. Τελικά έμεινε εκεί για τα επόμενα επτά χρόνια. Ο δάσκαλος που ήρθε στη διάσωση του Sir Mo τον βοήθησε επίσης να πάρει βρετανική υπηκοότητα.

Τότε ήταν που το αθλητικό του ταλέντο άρχισε να λάμπει – και από εδώ, η ιστορία του γίνεται αυτή που ξέρουμε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ