Euroleague: Φωτιά στα παρκέ με τα «classico» σε Ελλάδα, Ισπανία και Σερβία – Τι φέρνει ο αποκλεισμός των Ρώσων

Οριστικά χωρίς ρωσικές ομάδες θα διεξαχθεί η Euroleague και την νέα σεζόν. Όπως αποφάσισαν οι μέτοχοι, ύστερα από σχετική ψηφοφορία, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρουμπίν Καζάν και Ζενίτ δεν θα αγωνισθούν, εξαιτίας του πολέμου. 

Την αγωνιστική αποβολή των ρωσικών ομάδων τη νέα σεζόν και την παραχώρηση wild cards σε Παρτιζάν και Βαλένθια, με την «ομάδα του στρατού» να  παραμένει μέλος του συμβουλίου και φυσικά να συμμετέχει στις αποφάσεις για τη διοργάνωση αποφάσισαν οι μέτοχοι.

Ετσι οι 18 ομάδες που θα αγωνισθούν είναι οι Αναντολού Εφές (Τουρκία), Ρεάλ (Ισπανία), Μπαρτσελόνα (Ισπανία), Ολυμπιακός (Ελλάδα), Μονακό (Γαλλία), Αρμάνι (Ιταλία), Μπάγερν (Γερμανία), Μακάμπι (Ισραήλ), Φενέρμπαχτσε (Τουρκία), Ερυθρό Αστέρα (Σερβία), Μπασκόνια (Ισπανία), Βιλερμπάν (Γαλλία), Άλμπα (Γερμανία), Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Ζάλγκιρις (Λιθουανία), Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία), Παρτίζαν (Σερβία) και Βαλένθια (Ισπανία).

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η διοργάνωση θα είναι γεμάτη από ντέρμπι «αιωνίων». Εκτός από το ελληνικό ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, και το… γνήσιο «el classico»  Μπαρτσελόνα-Ρεάλ, φέτος θα δούμε και το Ερυθρός Αστέρας-Παρτιζάν. Φυσικά δεν θα λείπουν και τα εγχώρια ντέρμπι Ιταλίας (Αρμάνι-Βίρτους), Γαλλίας (Μονακό-Βιλερμπάν), Τουρκίας (Εφές-Φενέρμπαχτσε) και Γερμανίας (Άλμπα-Μπάγερν).

Η ανακοίνωση

«Η απόφαση λαμβάνεται λόγω των αυξανόμενων δυσκολιών για τις ομάδες της Euroleague να δώσουν αγώνες με ομάδες από τη χώρα αυτή, οι οποίες περιλαμβάνουν περιορισμούς στα αεροπορικά ταξίδια και απαγορεύσεις ή άλλους περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε κατοίκους της Ρωσίας. Η απόφαση αυτή έλαβε επίσης υπόψη παρόμοιες αποφάσεις που ελήφθησαν από άλλους διεθνείς οργανισμούς ομαδικών αθλημάτων, όπως η ΔΟΕ, η UEFA, η FIBA, η EHF (χάντμπολ), η EHF (χόκεϊ) και η FIVB, μεταξύ άλλων, καθώς και δηλώσεις 37 Ευρωπαίων υπουργών αθλητισμού, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι ομάδες της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν πρέπει να αγωνίζονται στα εδάφη τους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση.

Ο αποκλεισμός του Μαρτίου

O πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία οδήγησε στον αποκλεισμό των τριών ρωσικών ομάδων τον περασμένο Μάρτιο και έφερε τα πάνω-κάτω στη διοργάνωση, η οποία αποδυναμώθηκε σημαντικά. Κυρίως η ΤΣΣΚΑ και η Ζενίτ ήταν από τις ομάδες που είχαν αυξημένες πιθανότητες να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής και να διεκδικήσουν το τρόπαιο στο Βελιγράδι. Από τότε είχε διαφανεί ότι και τη νέα σεζόν η συμμετοχή τους θα ήταν απίθανη έως αδύνατη, κάτι που επισημοποιήθηκε σήμερα. Πλέον με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της ΤΣΣΚΑ, η οποία θα συμμετέχει στις αποφάσεις για τη διοργάνωση, αλλά δεν θα μπορεί να συμμετέχει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ