Euro 2004: 19 χρόνια από το έπος της Εθνικής Ελλάδας στην Πορτογαλία

Με χρυσά γράμματα γράφτηκε στην ποδοσφαιρική ιστορία πριν από 19 χρόνια το όνομα της Εθνικής Ελλάδας, που κατέκτησε το Euro.  Στις 4 Ιουλίου 2004 η Εθνική Ελλάδας με γκολ του Άγγελου Χαριστέα καταφέρνει να επικρατήσει έναντι της οικοδέσποινας Πορτογαλίας, στον τελικό του ευρωπαϊκού κυπέλλου ποδοσφαίρου.

 EURO 2004

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης σηκώνει το βαρύτιμο τρόπαιο στον ουρανό της Λισαβώνας και τα πλήθη των Ελλήνων παραληρούν για την τεράστια νίκη της Εθνικής.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα υπό τις οδηγίες του Όττο Ρεχάγκελ αποτέλεσε έκπληξη, καθώς ήταν η δεύτερη φορά στην ιστορία του που κατάφερνε να παρευρεθεί σε τελικό Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στη διάρκεια της κλήρωσης εντάχθηκε στον ίδιο όμιλο με Πορτογαλία, Ισπανία και Ρωσία.

 EURO 2004

Η αρχή της θριαμβευτικής παρουσίας της Εθνικής έγινε με το πρώτο παιχνίδι και μία νίκη έναντι της Πορτογαλίας. Με την Ισπανία το παιχνίδι έληξε ισόπαλο. Ηττήθηκε από την Ρωσία με 2-1 αλλά το γκολ του Ζήση Βρύζα την έστειλε στα προημιτελικά του EURO.

 EURO 2004

Μετά κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Εθνική Γαλλίας με μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου όπως τον Ζινεντίν Ζιντάν και τον Τιερί Ανρί. Τελικά το γκολ του Χαριστέα «πάγωσε» τα χαμόγελα των Γάλλων και έστειλε την Ελλάδα στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

 EURO 2004

Η Εθνική μετά από έναν εντυπωσιακό αγώνα κόντρα στην Τσεχία κατόρθωσε με γκολ του Δέλλα να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό. Εκεί αντιμετώπισε και πάλι την Πορτογαλία και έγραψε ιστορία.

Η πορεία της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Η Ελλάδα έδωσε το «παρών» από την πρώτη διοργάνωση του Κυπέλλου Εθνών. Στο πρώτο προκριματικό γύρο τέθηκε αντιμέτωπη με τη μεγάλη Γαλλία του Ρεϊμόν Κοπά. Οι ελπίδες της για πρόκριση στον επόμενο γύρο εξανεμίσθηκαν από τον πρώτο αγώνα, καθώς την 1η Οκτωβρίου 1958 συνετρίβη με 7-1 στο Παρκ ντε Πρενς των Παρισίων. Στον επαναληπτικό της 3ης Δεκεμβρίου 1958, η ομάδα μας απέσπασε τιμητική ισοπαλία 1-1 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι τη διοργάνωση.

Το 1980 σημείωσε την πρώτη της διάκριση στον θεσμό, συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στα γήπεδα της Ιταλίας αγωνίσθηκε με αντιπάλους την Ολλανδία (0-1), Τσεχοσλοβακία (1-3) και Δ. Γερμανία (0-0) και με ένα βαθμό στον όμιλό της αποκλείσθηκε από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Το 2004 επανήλθε σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου και κατέκτησε το τρόπαιο, προς γενική έκπληξη. Η Ελλάδα του Ότο Ρεχάγκελ αντιμετώπισε κατά σειρά τις ομάδες της Πορτογαλίας (2-1), Ισπανίας (1-1), Ρωσίας (1-2), Γαλλίας (1-0), Τσεχοσλοβακίας (1-0) και στον τελικό της 4ης Ιουλίου νίκησε με 1-0 τη διοργανώτρια Πορτογαλία.

Το 2008 έδωσε το «παρών» για τρίτη φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας προσπάθησε να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αλλά απέτυχε παταγωδώς και χωρίς βαθμό κατετάγη τελευταία στον όμιλό της. Αγωνίσθηκε κατά σειρά με τη Σουηδία (0-2), τη Ρωσία (0-1) και την Ισπανία (1-2).

Η εθνική μας συμμετείχε για τέταρτη φορά σε τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (και τρίτη συνεχόμενη, γεγονός που δείχνει την αναμφισβήτητη πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου), που διεξήχθη στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας τον Ιούνιο του 2012 και κατόρθωσε να προκριθεί στα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από τη Γερμανία με 4-2. Στη φάση των ομίλων είχε τερματίσει δεύτερη, αφού έφερε ισοπαλία 1-1 με την Πολωνία, ηττήθηκε 2-1 από την Τσεχία και στον καθοριστικό αγώνα νίκησε 1-0 τη Ρωσία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ