Έμα Ραντουκάνου: Η λαμπερή πορεία της τενίστριας που κατέρρευσε στο Γουίμπλεντον και η στιγμή που έγραψε ιστορία

Η αποχώρησή της από το Γουίμπλεντον σήμανε κώδωνα κινδύνου για την πίεση που δέχονται οι αθλητές και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει αυτή στην ψυχική τους υγεία. Η 18χρονη Έμα Ραντουκάνου έγραψε ιστορία, αφού έγινε η νεότερη Βρετανίδα τενίστρια που έφτασε στον τέταρτο γύρο του Γουίμπλεντον από το 1959.

Το ανερχόμενο αστέρι του τένις νίκησε τη Sorana Cirstea, Νο 45 στον κόσμο και αναμενόταν να αντιμετωπίσει την Άιλα Τομιάνοβιτς.

Όμως, στη διάρκεια του δεύτερου σετ η 18χρονη κατέρρευσε. Φάνηκε ότι αντιμετώπιζε αναπνευστικές δυσκολίες, άρχισε να τρέμει και έμοιαζε αναστατωμένη. Αποχώρησε από το γήπεδο και έτσι ο αγώνας επικυρώθηκε στην Τομιάνοβιτς. Και μπορεί το μέλλον της να προδιαγράφεται λαμπρό, ωστόσο, έντονη είναι η αγωνία για τα προβλήματα ψυχικής υγείας που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν οι αθλητές που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Η Ναόμι Οσάκα αποχώρησε από το Ρολάν Γκαρός μετά τα όσα έγιναν μετά τη δήλωση της ότι δεν θα μιλήσει σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του τουρνουά και την προειδοποίηση που δέχθηκε ότι μπορεί να αποβληθεί από τα επόμενα γκραν σλαμ. Η 23χρονη τενίστρια αποκάλυψε τη μάχη που δίνει με την κατάθλιψη με πολλούς άλλους αθλητές να σπεύδουν να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Η αποχώρηση από το Γουίμπλεντον

Με την αποχώρησή της από το τουρνουά του Γουίμπλεντον, πολλοί αθλητές εξέφρασαν τη στήριξή τους στο πρόσωπό της. Και μπορεί η 18χρονη να μην μπορεί να εμφανιστεί στα κορτ του Γουίμπλεντον ξανά μέσα στο 2021, αλλά σίγουρα δεν σταματά εδώ η καριέρα της.

Νοσηλευτές τη μετέφεραν εκτός κορτ ενώ λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η αποχώρησή της από τον αγώνα, με το γραφείο του διαιτητή να ανακοινώνει ως επίσημη δικαιολογία τη δυσκολία αναπνοής. Μία μέρα μετά η Ραντουκάνου εξέδωσε ανακοίνωση στα social media όπου υποστηρίζει ότι η όλη εμπειρία “την ξεπέρασε”. Είπε ότι ανέπνεε με δυσκολία και αισθανόταν ζαλάδα. Σημείωσε ότι η ιατρική ομάδα τη συμβούλευσε να μην συνεχίσει. “Έπαιζα το καλύτερο τένις της ζωής μου μπροστά σε ένα απίθανο κοινό και πιστεύω πως η όλη εμπειρία με ξεπέρασε…. Αν και έμοιαζε το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο να μην ολοκληρώσω το Γουίμπλεντον ενός γηπέδων, δεν ήμουν αρκετά καλά για να συνεχίσω” παραδέχτηκε η νεαρή αθλήτρια.

Αργότερα, με δηλώσεις της στο BBC είπε ότι η καθυστέρηση στην έναρξη του αγώνα δεν ήταν επιβαρυντικός παράγοντας στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο γήπεδο. “Νομίζω ότι ήμουν προετοιμασμένος να βρω εκεί έξω οποιαδήποτε ώρα της ημέρας έπρεπε. Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη. Δεν έβρισκα να υπάρχει κανένα πρόβλημα” είπε μεταξύ άλλων, “Δεν ξέρω τι το προκάλεσε. Ήταν ένας συνδυασμός όσων είχαν συμβεί στο παρασκήνιο την τελευταία εβδομάδα και το αποκορύφωμα του ενθουσιασμού, και είναι ένα σπουδαίο μάθημα για εμένα να προχωρήσω. Ελπίζω την επόμενη φορά να είμαι καλύτερα προετοιμασμένη”. Πάντως, η αποχώρηση και της Ραντουκάνου θέτει στο μικροσκόπιο των αξιωματούχων του τένις την ευημερία των παικτών ιδιαίτερα των νεότερων.

Η άνοδος της Ραντουκάνου προκάλεσε αύξηση ακολούθων στο Instagram και από μερικές χιλιάδες πριν από το Γουίμπλεντον αμέσως μετά έφτασαν τους 250.000. Μάλιστα, η ίδια είπε ότι το Instagram την μπλόκαρε γιατί θεώρησε πως ήταν ρομπότ λόγω της εκρηκτικής αυτής αύξησης στη δημοφιλία της.

Το κάθε βήμα της λαμβάνει εντυπωσιακές διαστάσεις αν αναλογιστεί κάποιος ότι ακόμη είναι μαθήτρια και δίνει εξετάσεις, έχοντας παράλληλα να δώσει και τις δικές της μάχες για να ανέλθει στην ελίτ του αθλήματος. Και ίσως κάποιοι να θεωρούν ότι η Ραντουκάνου εμφανίστηκε από το πουθενά, αλλά η επιτυχία της βασίζεται σε 13ετή σκληρή δουλειά.

Ποια είναι η Έμα Ραντουκάνου

Γεννήθηκε στο Τορόντο. Η μητέρα της είναι Κινέζα και ο πατέρας της Ρουμάνος. Η οικογένεια φέρεται να μετεγκαταστάθηκε στη Μεγάλη Βρετανία όταν εκείνη ήταν δύο ετών και ξεκίνησε να παίζει τένις με τους γονείς της σε ηλικία 5 ετών, όταν πήγαιναν στο πάρκο. Από τότε άρχισε να παίζει στην Ακαδημία Τένις στο Μπρόμλεϊ στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Οι γονείς της την ενθάρρυναν να ασχοληθεί με πολλά αθλήματα, αλλά τελικά ήταν ένα εκείνο που κατέκτησε την καρδιά της. Έχει κάνει ιππασία, κολύμβηση. μπάσκετ, γκολφ, σκι, μπαλέτο και χορό αλλά το τένις και το καρτ είναι αυτά στα οποία βρήκε τον εαυτό της. Μάλιστα, έχει πει ότι έκανε και μοτοκρός για έναν χρόνο γύρω στα εννιά, αλλά όλα πάντα παράλληλα με το τένις, που εν τέλει είναι και η μεγάλη της αγάπη.

Συνδύαζε την προπόνηση, τα τουρνουά και τη μελέτη για το σχολείο. Μέσα στο 2020 άρχισε να μελετά για τις εξετάσεις της. Η Ραντουκάνου αποκάλυψε στη Sun ότι το να μελετά για τις τελικές εξετάσεις ενδέχεται να της έδωσε μία διέξοδο: “Ήταν σαν απόδραση για εμένα να έχω κάτι άλλο παράλληλα με το τένις. Βασικά με βοήθησε με την καριέρα μου καθώς μπορώ να απορροφήσω πολλές πληροφορίες. Στο κορτ έχω καλύτερη τακτική από κάποιους”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ