Ναόμι Οσάκα: Η τενίστρια που συγκλόνισε για τη μάχη της με την κατάθλιψη – Η λαμπερή καριέρα και το “ησυχαστήριο” της στο Μπέβερλι Χιλς

Όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω στη Ναόμι Οσάκα τις τελευταίες ημέρες μετά την απόφασή της να αποσυρθεί από το Ρολάν Γκαρός για λόγους ψυχικής υγείας. Η 23χρονη πρωταθλήτρια του τένις προτίμησε να αποχωρήσει από το γαλλικό Open από το να βρεθεί απέναντι από δημοσιογράφους. Όπως έγραψε στην ανακοίνωσή της δίνει μάχη με την κατάθλιψη μετά το US Open το 2018, αντιμετωπίζει έντονο άγχος και δεν θέλει να έρχεται σε επαφή με τους εκπροσώπους του Τύπου.

“Δεν φανταζόμουν ότι θα συμβούν όλα αυτά, μέχρι πριν από μερικές ημέρες. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να αποχωρήσω, ώστε όλοι να συγκεντρωθούν στο τένις που παίζεται στο Παρίσι. Η αλήθεια είναι ότι πάλεψα για μεγάλα διαστήματα με την κατάθλιψη από το US Open 2018 κι έπειτα, πέρασα δύσκολα και όσοι με γνωρίζουν, όσοι με παρακολουθούν, με βλέπουν να φοράω ακουστικά που με βοηθούν να αντιμετωπίσω το άγχος μου. Αν και οι δημοσιογράφοι ήταν πάντα ευγενικοί απέναντί μου και απολογούμαι για όσους πλήγωσα, δεν αισθάνομαι καλά να μιλάω δημόσια, με πιάνει τεράστιο άγχος πριν έρθω σε επαφή με τα ΜΜΕ. Εδώ στο Παρίσι ένιωσα ευάλωτη και γι’ αυτό ήθελα να αποφύγω τις συνεντεύξεις. Θα μείνω για λίγο καιρό μακριά από τα κορτ και όταν έρθει η ώρα, θέλω να συζητήσω για να βρεθούν λύσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση για τους αθλητές, τον Τύπο και τους οπαδούς. Θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα” έγραψε η Ναόμι Οσάκα στα social media ανακοινώνοντας την απόσυρσή της από το τουρνουά, απόφαση που προκάλεσε κύμα στήριξης στη νεαρή αθλήτρια, αλλά και ανησυχίες για την υγεία της καθώς και για το μέλλον της στο άθλημα.

Η αναρρίχηση στην κορυφή του τένις

Η Οσάκα γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1997, στην Οσάκα, από Ιαπωνίδα μητέρα και Αϊτινό πατέρα. Εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη όταν η Ναόμι ήταν τριών ετών. Πλέον ζει στη Φλόριντα. Το 2013 άρχισε η επαγγελματική της καριέρα στο τένις. Με ύψος 1,80 μ., τάχιστο σερβίς και ισχυρή επίθεση ο κόσμος είδε την Οσάκα ως ανερχόμενο αστέρι.

Ήρθε στο προσκήνιο στην ηλικία των δεκαέξι ετών, όταν νίκησε την πρώην πρωταθλήτρια του US Open, Σαμάνθα Στόσαρ, στο ντεμπούτο της στο WTA Tour στο Standford Classic 2014. Δύο χρόνια αργότερα, έφτασε στον πρώτο WTA τελικό της στο Pan Pacific Open 2016 στην Ιαπωνία για να εισέλθει στις κορυφαίες 50 στην κατάταξη WTA.

Η Οσάκα έχει ένα επιθετικό στυλ παιχνιδιού με ισχυρό σερβίς, που μπορεί να φτάσει τα 200 χλμ./ώρα. Μάλιστα, το 2016, στο US Open ένα σερβίς της χρονομετρήθηκε στα 201.1 χλμ/ώρα. Η Οσάκα ανέβηκε στην ανώτερη βαθμίδα του γυναικείου τένις το 2018, όταν κέρδισε τον πρώτο της WTA τίτλο στο Indian Wells Open. Αργότερα μέσα στο έτος, νίκησε την 23 φορές πρωταθλήτρια μονού του Grand Slam, Σερένα Ουίλιαμς, στον τελικό του US Open, για να γίνει η πρώτη Ιαπωνίδα παίκτρια που κερδίζει τίτλο μονού Grand Slam.

Έχει υπάρξει το No. 1 στην Ένωση Αντισφαίρισης Γυναικών (WTA) και είναι η πρώτη Ασιάτισα που βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης του μονού. Έχει κερδίσει πέντε τίτλους του WTA Tour, συμπεριλαμβανομένων δύο τίτλων στα επίπεδα Grand Slam και Premier Mandatory. Κέρδισε τους δύο πρώτους της τίτλους μονού Grand Slam σε δύο συνεχόμενα τουρνουά Grand Slam, στο Αμερικανικό Open του 2018 και το Αυστραλιανό Open του 2019 και έγινε η πρώτη αθλήτρια που το κατάφερε από την Τζένιφερ Καπριάτι το 2001. Το 2020 κατέκτησε ξανά το Αμερικανικό Open, το οποίο διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών λόγω της πανδημίας COVID-19. Το 2021 κατέκτησε ξανά το Αυστραλιανό Open (μονό γυναικών).

Η πιο εμπορική αθλήτρια στον κόσμο

Είναι γνωστή για το πολυεθνικό υπόβαθρο και την ντροπαλή, ειλικρινή της προσωπικότητα. Με το ποικίλο υπόβαθρο και την ιδιότητά της ως πρωταθλήτρια μονού Grand Slam, είναι μία από τις πιο εμπορικές γυναίκες αθλήτριες στον κόσμο. Θεωρείται η πιο υψηλόμισθη γυναικεία αθλήτρια στον κόσμο, “ρίχνοντας από τον θρόνο” της τη Σερένα Ουίλιαμς, η οποία κρατούσε τον τίτλο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Μετά τις νίκες της το 2018 στο U.S. Open και το 2019 στο Australian Open, υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες με πολλά μηδενικά. Κέρδισε περισσότερα από 30 εκατ. δολάρια εκτός κορτ, χάρη σε συμφωνίες με τη Nike, τη Nissan, τη MasterCard και δεκάδες άλλες εταιρείες.

Η Οσάκα ανακοίνωσε την απόσυρσή της από το γαλλικό Open μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή της ότι δεν θα μιλήσει στον Τύπο και το πρόστιμο των 15.000 δολαρίων που της επιβλήθηκε από τους διοργανωτές. Όπως είπε στόχος της αποχώρησης από το Ρολάν Γκαρός ήταν να προστατεύσει την ψυχική της υγεία. Η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς να σκεφτεί τον αντίκτυπο ή τις συνέπειες στις εμπορικές συμφωνίες και τις σχέσεις της με τους σπόνσορες. Η σοκαριστική αυτή κίνηση έρχεται έπειτα από περίπου έναν χρόνο αφού είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποσυρθεί από το Western & Southern Open εκφράζοντας τη διαμαρτυρία της για τον πυροβολισμό του Τζέικομπ Μπλέικ, ενώ αργότερα, στο US Open εμφανίστηκε με προστατευτικές μάσκες που έφεραν τα ονόματα θυμάτων αστυνομικής βίας ή ρατσιστικών επιθέσεων. Αυτή η στάση θα μπορούσε να οδηγήσει τους εταιρικούς συνεργάτες της μακριά, κάτι που ωστόσο δεν έγινε. Η Οσάκα μέσα σε 12 μήνες έβγαλε 60 εκατ. δολάρια. Το σύνολο των κερδών κατατάσσει τη νεαρή αθλήτρια στο Νο 12 στη λίστα του Forbes με τους 50 υψηλότερα αμειβόμενους αθλητές στον κόσμο – η οποία θα δημοσιευθεί την Παρασκευή – πολύ μπροστά από τους άνδρες αστέρες του αθλήματος, όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Ραφαέλ Ναδάλ. Παράλληλα, έκανε άλμα στην κατάταξη, από το Νο 29 στην περυσινή λίστα.

Μετά την απόσυρσή της από το Ρολάν Γκαρός, η Nike γρήγορα εξέδωσε ανακοίνωση όπου εξέφραζε τη στήριξή της στην αθλήτρια, κάτι που έκαναν και οι υπόλοιπες συνεργαζόμενες εταιρείες: GoDaddy, Hyperice, Levi’s, Nissan, Nissin Foods και TAG Heuer, ενώ οι Sweetgreen, Mastercard και Beats Electronics εξέφρασαν τη στήριξή τους στην αθλήτρια μέσω social media.

Μέσα στην έπαυλη των 7 εκατ. δολ. στο Μπέβερλι Χιλς

Μετά την αποχώρησή της από το Γαλλικό Open η Οσάκα επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπου πλέον ξεκουράζεται στην έπαυλή της στο Μπέβερλι Χιλς, αξίας 7 εκατ. δολαρίων, την οποία αγόρασε από τον Νικ Τζόνας. Η Ναόμι αγόρασε το σπίτι το 2019 μετά τη νίκη της επί της Σερένα Ουίλιαμς στο US Open το 2018. Πέρυσι, η Οσάκα είχε κερδίσει 38 εκατ. δολάρια από χρηματικά έπαθλα και εμπορικές συμφωνίες, κάτι που την κατέστησε την πιο ακριβοπληρωμένη γυναίκα αθλήτρια σύμφωνα με το Forbes. Η έπαυλη με τα ψηλά ταβάνια και τις τεράστιες τζαμαρίες, διαθέτει τρεις κρεβατοκάμαρες και, τέσσερα μπάνια, ενώ η αγορά έγινε με απευθείας συμφωνία με τον Νικ Τζόνας που είχε αγοράσει την έκταση λίγο πριν αρραβωνιαστεί την Πριγιάνκα Τσόπρα το 2018.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ