Ναόμι Οσάκα: Οι αντιδράσεις μετά την αποχώρησή της από το Ρολάν Γκαρός – Η στήριξη από τη Σερένα Ουίλιαμς

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις της Ναόμι Οσάκα από το Παρίσι, όταν αποσύρθηκε από το Ρολάν Γκαρός εν μέσω επικρίσεων για την απόφασή της να μην μιλήσει στα Μέσα Ενημέρωσης στη διάρκεια του τουρνουά, επικαλούμενη προβλήματα ψυχικής υγείας.

Μάλιστα, προχώρησε στην ανακοίνωση της αποχώρησης όταν της επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 δολαρίων επειδή δεν συμμετείχε στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα και δέχθηκε προειδοποίηση ότι μπορεί να αποβληθεί από τα επόμενα γκραν σλαμ.

Η Οσάκα, στην ανακοίνωσή της, είπε ότι δίνει μάχη με την κατάθλιψη μετά το US Open το 2018, ότι αντιμετωπίζει έντονο άγχος και πως δεν θέλει να έρχεται σε επαφή με τους δημοσιογράφους: “Δεν φανταζόμουν ότι θα συμβούν όλα αυτά, μέχρι πριν από μερικές ημέρες. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να αποχωρήσω, ώστε όλοι να συγκεντρωθούν στο τένις που παίζεται στο Παρίσι. Η αλήθεια είναι ότι πάλεψα για μεγάλα διαστήματα με την κατάθλιψη από το US Open 2018 κι έπειτα, πέρασα δύσκολα και όσοι με γνωρίζουν, όσοι με παρακολουθούν, με βλέπουν να φοράω ακουστικά που με βοηθούν να αντιμετωπίσω το άγχος μου. Αν και οι δημοσιογράφοι ήταν πάντα ευγενικοί απέναντί μου και απολογούμαι για όσους πλήγωσα, δεν αισθάνομαι καλά να μιλάω δημόσια, με πιάνει τεράστιο άγχος πριν έρθω σε επαφή με τα ΜΜΕ. Εδώ στο Παρίσι ένιωσα ευάλωτη και γι’ αυτό ήθελα να αποφύγω τις συνεντεύξεις. Θα μείνω για λίγο καιρό μακριά από τα κορτ και όταν έρθει η ώρα, θέλω να συζητήσω για να βρεθούν λύσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση για τους αθλητές, τον Τύπο και τους οπαδούς. Θα τα πούμε όταν έρθει η ώρα” έγραψε η Ναόμι Οσάκα στα social media ανακοινώνοντας την απόσυρσή της από το τουρνουά.

Η απόφασή της αυτή προκάλεσε σειρά αντιδράσεων από κορυφαίους τενίστες, βετεράνους και ενεργούς, που αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση της 23χρονης με άλλους να προσφέρουν τη στήριξή τους στην Οσάκα και άλλους να εκφράζουν την ανησυχία τους για την πορεία της.

Μαρτίνα Ναβρατίλοβα: Πώς σχολίασε την απόφαση της 23χρονης Οσάκα

Η παλαίμαχος τενίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, που έχει 18 τίτλους Grand Slam στο ενεργητικό της, έγραψε για την απόφαση της Οσάκα: “Μπράβο στη Ναόμι Οσάκα που νοιάζεται τόσο για τους άλλους παίκτες. Αν και προσπάθησε να βελτιώσει μία κατάσταση για την ίδια και τους άλλους, κατά λάθος την έκανε χειρότερη. Ελπίζω αυτή η λύση, της απόσυρσης, όσο βάρβαρη και αν είναι, να της επιτρέψει να αρχίσει να θεραπεύεται και να φροντίζει τον εαυτό της”.

Πάντως, η Ναβρατίλοβα αργότερα διέγραψε το tweet,καθώς αστέρες του τένις και δημόσια πρόσωπα έσπευσαν να στηρίξουν την απόφαση της Οσάκα. Στη συνέχεια, η Ναβρατίλοβα προχώρησε σε νέα ανάρτηση, σε άλλο ύφος, όπου έλεγε πόσο τη στενοχώρησε η απόφαση της Οσάκα να αποσυρθεί από το τουρνουά.: “Λυπήθηκα τόσο πολύ για τη Ναόμι Οσάκα. Ειλικρινά ελπίζω να είναι εντάξει. Ως αθλητές μαθαίνουμε να φροντίζουμε το σώμα μας και ίσως παραγκωνίζουμε την πνευματική και συναισθηματική μας πλευρά. Αυτό είναι πολλά περισσότερα από το να εμφανιστείς ή όχι σε μία συνέντευξη Τύπου. Καλή τύχη, Ναόμι, όλοι είμαστε κοντά σου” σημείωσε.

Ωστόσο, όταν είχε εμφανιστεί την Κυριακή στο Tennis Channel σχολίασε σε πολύ διαφορετικό τόνο καθώς αντί να στηρίξει δημοσίως την Οσάκα είπε ότι το θέμα του παίκτη “δεν είναι ζήτημα ψυχικής υγείας και είναι ζήτημα ψυχικής υγείας” προτού την παροτρύνει “να είναι θαρραλέα και δυνατή ώριμη γυναίκα που αναλαμβάνει ευθύνες”.

Γαλλικό Open: “Aυτοί αντιλήφθηκαν το καθήκον τους”

Επικρίσεις δέχθηκε όμως η διοργανώτρια Αρχή του γαλλικού Open για μία ανάρτηση στο twitter, η οποία έκτοτε έχει διαγραφεί, με φωτογραφίες του Ραφαέλ Ναδάλ, Κέι Νισικόρι, Άρινα Σαμπαλένκα και Κόρι “Κόκο” Γκάουφ να συνομιλούν με δημοσιογράφους και τη λεζάντα: “Αυτοί αντιλήφθηκαν το καθήκον τους”.

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Τένις (FFT), Gilles Moretton,σε ανακοίνωση ανέφερε πως η FFT “λυπάται και θλίβεται για τη Ναόμι Οσάκα”. “Είναι ατυχές το αποτέλεσμα της αποχώρησης της Ναόμι από το Ρολάν Γκαρός. Της ευχόμαστε τα καλύτερα και την τάχιστη ανάρρωση και ανυπομονούμε να έχουμε τη Ναόμι του χρόνου στο τουρνουά μας” ανέφερε ο Moretton και πρόσθεσε: “Όπως όλα τα Grand Slams, το WTA, το ATP και το ITF, παραμένουμε πολύ αφοσιωμένοι στην ευημερία όλων των αθλητών και βελτιώνουμε συνεχώς κάθε πτυχή της εμπειρίας των παικτών στο τουρνουά μας, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, όπως πάντα προσπαθούσαμε να κάνουμε”.

Η παρέμβαση-στήριξη της Σερένα Ουίλιαμς

Η πρώην παγκόσμια Νο1 τενίστρια Σερένα Ουίλιαμ στήριξε την απόφαση της Οσάκα, όπως και άλλοι αθλητές και πολιτικοί. “Τη νιώθω τη Ναόμι. Δεν είναι όλοι ίδιοι. Εγώ είμαι χοντρόπετση. Άλλοι άνθρωποι δεν είναι. Όλοι είναι διαφορετικοί και όλοι χειρίζονται τα πράγματα διαφορετικά. Πρέπει να την αφήσετε να χειριστεί την κατάσταση με τον τρόπο που θέλει και με τον καλύτερο τρόπο που πιστεύει ότι μπορεί. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω: Νομίζω ότι κάνει το καλύτερο που μπορεί” είπε η Ουίλιαμς.

Από την πλευρά της η Δημοκρατική γερουσιαστής Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ στήριξε την Οσάκα με λίγες λέξεις: “Είμαι περήφανη για εσένα”.

Η αντίδραση του Μπόρις Μπέκερ

Ο πρώην τενίστας και Ολυμπιονίκης Μπόρις Μπέκερ θεωρεί ότι η καριέρα της Οσάκα διατρέχει κίνδυνο, ως αποτέλεσμα του μποϊκοτάζ που η ίδια έκανε στα ΜΜΕ στο Παρίσι και της επακόλουθης απόσυρσής της από το γαλλικό Open. Ο Μπέκερ ανησυχεί πραγματικά για το μέλλον της Οσάκα στο άθλημα αν εκείνη αισθάνεται ανήμπορη να μιλά στα ΜΜΕ στα τουρνουά.

“Άκουσα την πρώτη της απάντηση πριν από μερικές ημέρες, σχετικά με το μποϊκοτάζ στα Μέσα Ενημέρωσης και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψιν, ιδιαίτερα από μία τόσο νέα γυναίκα” είπε ο Μπέκερ στο Eurosport. “Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την πίεση να αντιμετωπίζει τα Μέσα αφού χάνει έναν αγώνα, αλλά αυτό συμβαίνει συχνά και πρέπει να το διαχειριστείς. Πάντα πίστευα ότι τα ΜΜΕ είναι μέρος της δουλειάς. Χωρίς τα Μέσα δεν υπάρχουν χρήματα από τα έπαθλα, δεν υπάρχουν συμβόλαια, δεν παίρνεις μισή την τούρτα. Μισούσα τα Μέσα και δεν μου άρεσε να μιλώ στους δημοσιογράφους, αλλά έπρεπε να το κάνεις. Τώρα αποχωρεί από το τουρνουά επειδή δεν μπορεί να το διαχειριστεί και αυτό εγείρει πολλά περισσότερα ερωτήματα για εμένα. Αν δεν μπορεί να διαχειριστεί τα Μέσα στο Παρίσι, δεν μπορεί να διαχειριστεί τα Μέσα στο Γουίμπλεντον ή στο US Open. Οπότε σχεδόν αισθάνομαι ότι η καριέρα της κινδυνεύει λόγω θεμάτων ψυχικής υγείας” τόνισε ο νικητής τριών τουρνουά Γουίμπλεντον.

Πηγή φωτό εξωφύλλου: Reuters

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ