“Εμφύλιος” στο ποδόσφαιρο: Τσουνάμι αντιδράσεων για την European Super League – Κίνδυνος άμεσης αποβολής από το Champions League για Ρεάλ, Σίτι και Τσέλσι

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της European Super League με τις απειλές της UEFA για αποκλεισμό των 12 ομάδων από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις να γίνονται πράξη όπως φαίνεται.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο «Reuters», στο οποίο μίλησε ο Δανός Γιέσπερ Μόλερ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, η διοργανώτρια αρχή του Champions League αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή την αποβολή των Ρεάλ Μαδρίτης, Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι από τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Είναι οι τρεις από τις 12 ομάδες – ιδρυτές της νέας λίγκας και φυσικά αν συμβεί αυτό καταλαβαίνει κανείς πως αυτόματα ο τίτλος της πρωταθλήτριας Ευρώπης θα πάει στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Μια νέα πραγματικότητα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι γεγονός εδώ και λίγες ώρες μετά τη δημιουργία της European Super League. Όπως ήταν φυσικό το σχίσμα στο ποδόσφαιρο της “Γηραιάς Ηπείρου” έχει προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων, με την UEFA και τις ομοσπονδίες να απειλούν με κυρώσεις τις ομάδες και τους ποδοσφαιριστές που θα συμμετέχουν στην κλειστή λίγκα, ενώ φαντάζει πολύ πιθανό το σενάριο οι δύο πλευρές να λύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια.

Από τα “ψίχουλα” της UEFA στα δισεκατομμύρια

Η δημιουργία της European Super League προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια. Οι κορυφαίοι σύλλογοι δεν ήταν ικανοποιημένοι από τα χρήματα που έπαιρναν από την UEFA στο Champions League και είχαν βάλει μπροστά το σχέδιο για να φτιάξουν ένα πρωτάθλημα, όπου θα έχουν πολύ μεγαλύτερα έσοδα. Όταν διαπίστωσαν ότι η UEFA δεν είναι διατεθειμένη να τους δώσει μεγαλύτερο κομμάτι από την… πίτα του Champions League πάτησαν το… κουμπί της διάσπασης και πλέον ονειρεύονται ένα μέλλον στρωμένο με δισεκατομμύρια.

Ζαλίζουν τα ποσά

H ισπανική “As” αποκαλύπτει ότι για… ξεκίνημα, οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League, καθώς και οι άλλοι τρεις που πρόκειται να ενταχθούν στο έργο, με την ίδια «ιδιότητα», θα μοιραστούν 3,5 δισ. ευρώ. Χρήματα με τα οποία θα γίνει μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος που έχει προκληθεί από την πανδημία του κορονοϊού, στην οικονομία των συλλόγων, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η κρίση και να αποκατασταθούν οι παράμετροι στις οποίες το ποδόσφαιρο κινήθηκε μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Η “JP Morgan”, όπως είναι ήδη γνωστό, είναι η οικονομική οντότητα που βρίσκεται πίσω από το έργο της Super League.

Επισημαίνεται ότι ο νικητής της Super League θα μπορούσε να κερδίσει ποσό κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα δηλαδή από τις τριπλάσιες αποδοχές του νικητή του Champions League αυτή τη σεζόν (120 εκατ. ευρώ). Η Μπαρτσελόνα, η ομάδα που εισέπραξε τα περισσότερα από όλες τις ομάδες το 2019, κέρδισε συνολικά 117 εκατομμύρια.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η κατανομή των 1,950 δισ. ευρώ είχε ως εξής: 488 εκατομμύρια, 25%, διατίθενται στα αρχικά μπόνους και 585 εκατομμύρια για αποτελέσματα. Το ίδιο για πληρωμές 30%, αντιστοιχιστεί στα μπόνους βάση του συντελεστή της απόδοσης τα τελευταία 10 χρόνια. Τα υπόλοιπα χρήματα, 292 εκατομμύρια, 15%, βάση μεταβλητών ποσών.

Η Super League δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τη μοιρασιά, αλλά το ποσό σχεδόν τριπλασιάζεται εν συγκρίσει με αυτό που «βάζει» σήμερα το Champions League «στο τραπέζι».

Πρόεδρος της UEFA: Oι παίκτες της Super League δεν θα συμμετέχουν σε Παγκόσμιο Κύπελλο και Euro

Την απειλή αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις εθνικών ομάδων, των ποδοσφαιριστών που θα μετάσχουν στην ευρωπαϊκή Super League, επανέλαβε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας υπογράμμισε την πλήρη αντίθεσή του στο project των 12 μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, τονίζοντας ότι γίνεται μόνο για το χρήμα, και υπερασπίστηκε τις αποφάσεις για το νέο format του Champions League, που επικυρώθηκαν σήμερα.

“Η πρόκριση για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πρέπει να βασίζεται στην αθλητική αξία και όλοι να μπορούν να ανταγωνιστούν με όλους. Δεν μπορώ παρά να απορρίψω την κίνηση που έγινε. Είμαστε όλοι εναντίον αυτής της κίνησης” δήλωσε ο Τσέφεριν και συνέχισε προειδοποιώντας ότι “οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν σε αυτή τη διοργάνωση, δεν θα μπορούν να παίξουν με τις εθνικές τους ομάδες. Σε αυτό συμφωνούν όλες οι συνομοσπονδίες”.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της UEFA τόνισε: “Το 90% των χρημάτων της UEFA επιστρέφει στο ποδόσφαιρο, όχι μόνο στην ελίτ. Η Super League δεν είναι έτσι, είναι επιχείρηση. Ενδιαφέρεται μόνο για τις… τσέπες και όχι για την αλληλεγγύη. Οι αξίες του ποδοσφαίρου είναι διαφορετικές. Δεν θα το επιτρέψουμε. Έχουμε ετοιμάσει ένα σύγχρονο και ελκυστικό Champions League, στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετάσχουν και να κερδίσουν”.

European Super League: “Δεν θα αντικαταστήσουμε το Champions ή το Europa League”

Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι της ευρωπαϊκής Super League κάλεσαν την UEFA και τη FIFA να αρχίσουν συνομιλίες για τη νέα διοργάνωση, με επιστολή που έστειλαν προς τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, και τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν.

«Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε σε μια επείγουσα συζήτηση μαζί μας σχετικά με τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί καλύτερα στο οικοσύστημα του ποδοσφαίρου. Δεν επιδιώκουμε να αντικαταστήσουμε το Champions League ή το Europa League, αλλά να ανταγωνιστούμε και να υπάρχουμε παράλληλα με αυτά τα τουρνουά. Ζητούμε επίσης τη συνεργασία και την υποστήριξή σας για το πώς μπορεί να ενταχθεί η διοργάνωση αυτή στο οικοσύστημα του ποδοσφαίρου και να συνεργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου» ανέφεραν χαρακτηριστικά στην επιστολή που έστειλαν σε UEFA και FIFA.Λιντς – Λίβερπουλ: Με μπλουζάκια κατά της ESL οι γηπεδούχοι – Τρομερές ατάκες από τον Κλοπ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αποσχιστική κίνηση 12 εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης και την προοπτική δημιουργίας της European Super League. Κατά τη διάρκεια της προθέρμανση του αγώνα Λιντς-Λίβερπουλ (μία απ’ τις ιδρυτικές ομάδες της European Super League) στο «Έλαντ Ρόουντ», οι παίκτες των γηπεδούχων φορούσαν που είχαν πάνω τους τυπωμένο το σλόγκαν «κερδίστε το» κάτω από ένα σήμα του Champions League.

Παράλληλα, λίγο πριν τη σέντρα, ένα μονοκινητήριο αεροπλάνο πέταξε πάνω απ’ το γήπεδο, έχοντας στην ουρά του ένα banner το οποίο έγραφε «πείτε όχι στη Super League».

Ερωτηθείς για τα μπλουζάκια που φορούσαν οι παίκτες της Λιντς στην προθέρμανση, ο προπονητής της Λίβερπουλ, Γιούργκεν Κλοπ τόνισε πως «…είχα ακούσει ότι θα υπάρχουν αυτά τα μπλουζάκια. Δεν μπορούμε να τα φορέσουμε εμείς, αλλά εάν κάποιος νομίζει ότι πρέπει να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να κερδίσουμε το δικαίωμα να πάμε στο Champions League, νομίζω ότι είναι… αστείο. Και με εκνευρίζει. Εάν τα έχουν βάλει και στα δικά μας αποδυτήρια, εάν ήταν ιδέα της Λιντς, τους ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κανείς δεν πρέπει να το υπενθυμίζει σε εμάς, θα έπρεπε να το υπενθυμίζουν στους εαυτούς τους».

Και συνέχισε: «Δεν άλλαξα την απόφασή μου. Το άκουσα πρώτη φορά χθες. Έχουμε κάποιες πληροφορίες, αλλά όχι πολλές. Είναι δύσκολο, οι οπαδοί δεν είναι χαρούμενοι. Μπορώ να το καταλάβω αυτό. Δεν συμμετέχουμε καθόλου στην όλη διαδικασία, ούτε εγώ, ούτε οι παίκτες. Να θυμάστε, το πια σημαντικά πράγματα σε μία ένα κλαμπ είναι οι οπαδοί και η ομάδα. Και έτσι πρέπει να είμαστε σίγουροι πως τίποτα δεν θα μπει ανάμεσά τους. Καταλαβαίνω τον εκνευρισμό των οπαδών για τη Super League. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί οι 12 ομάδες το έκαναν. Όμως είναι πάντα περισσότερα και περισσότερα παιχνίδια. Όλα γίνονται για το χρήμα, τίποτα άλλο».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ