Ζευγάρι «εφοριακών» απέσπασε 45.000€ από ηλικιωμένους

Ζευγάρι «εφοριακών» απέσπασε 45.000€ από ηλικιωμένους

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, η οποία εξαπατούσε ηλικιωμένους με το πρόσχημα τακτοποίησης υποτιθέμενων οικονομικών εκκρεμοτήτων συγγενικών τους προσώπων.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν χθες Τετάρτη σε περιοχή του νομού Ημαθίας, 46χρονος και η 44χρονη σύζυγός του, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της «σύστασης συμμορίας», «απάτης κακουργηματικής μορφής», «κλοπή» και παράβασης του νόμου περί πρόληψης και καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Ειδικότερα, από τον Ιανουάριο του 2014, συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική ομάδα (συμμορία) με εσωτερική διάρθρωση, διαρκή δραστηριότητα και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την εξαπάτηση ηλικιωμένων ατόμων.

Συγκεκριμένα, οι δράστες προσποιούμενοι συνήθως τους εφοριακούς και βασιζόμενοι στην τεχνική του ψυχολογικού αιφνιδιασμού, εντόπιζαν ηλικιωμένα άτομα και χρησιμοποιώντας ως πρόφαση την τακτοποίηση υποτιθέμενων οικονομικών εκκρεμοτήτων συγγενικών τους προσώπων, τα συνόδευαν στις οικίες τους. Εκεί, τα θύματα παρέδιδαν στα μέλη της συμμορίας τα ποσά που αξίωναν.

Επίσης, οι συλληφθέντες προσπαθούσαν να εκμαιεύουν πληροφορίες από τα ηλικιωμένα άτομα σχετικά με την ύπαρξη τραπεζικού λογαριασμού. Σε θετική περίπτωση, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν, συνοδεία της 44χρονης,  στα αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να προβούν σε αναλήψεις ποσών.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι αποκόμισαν από την παράνομη δράση τους, σε πέντε περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη και σε μία στα Ιωάννινα, παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους 42.650 ευρώ, ενώ σε δύο περιπτώσεις αφαίρεσαν από οικίες παθόντων, το επιπλέον ποσό των 2.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, προέκυψε ότι ο 46χρονος έχει κατά το παρελθόν διαπράξει παρόμοια αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη διερεύνηση της δράσης τους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ