Ζάκυνθος: Συγκλονίζει η περιγραφή ναυαγοσώστη που έσωσε λουόμενο στον Λαγανά

Μεγαλώνει η λίστα με τους ανθρώπους που χάνουν ζωή τους από πνιγμό στην χώρα, ενώ τρεις εξ’ αυτών εξέπνευσαν σε παραλίες της Ζακύνθου (Λαγανά, Αλυκανά και Μαραθωνήσι), αλλά και ένας ακόμα σε πισίνα του νησιού.

Ο ναυαγοσώστης Δημήτρης Τσιρώνης που έσωσε πριν λίγες ημέρες λουόμενο στον Λαγανά, μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ» και η περιγραφή του συγκλονίζει: «Εκείνη τη μέρα περίπου στις 17.00 προς το Βεζάλ και λίγο έξω από την περιοχή που επιτηρώ, μαζεύτηκε κόσμος και είδα ότι φώναζαν. Κατάλαβα ότι είναι πνιγμός. Έτρεξα με το φαρμακείο και τα απαραίτητα. Ο άνθρωπος πρέπει να ήταν τουλάχιστον δυο λεπτά πνιγμένος στη θάλασσα. Με τη βοήθεια κάποιων, γιατί ήταν πολύ βαρύς τον βγάλαμε έξω. Ξεκίνησα να κάνω ότι λέει το πρωτόκολλο, ΚΑΡΠΑ… Ο άνθρωπος επανήλθε σχετικά γρήγορα. Ειδοποιήσαμε τον ΕΚΑΒ και τον παραδώσαμε με τις αισθήσεις του. Σε όλη αυτή τη διάρκεια του κρατούσαμε τους σφυγμούς και τον είχαμε σε θέση ανάνηψης».

Ο κ. Τσιρώνης κάλεσε από τον κόσμο να είναι προσεκτικός, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στον Λαγανά πριν από περίπου ένα μήνα.
«Ήμουνα και πέρσι στη Ζάκυνθο. Ο κόσμος δεν πρέπει να βουτάει όταν τρώει. Είναι δύσκολες εδώ οι συνθήκες, γιατί ο κόσμος και τα περιστατικά είναι πολλά. Είναι πολλοί οι μεθυσμένοι… Άλλοι τρώνε, πίνουν και δεν προσέχουν. Χρειάζεται προσοχή ο Λαγανάς και όλες οι παραλίες. Οι ξένοι δεν γνωρίζουν τη θάλασσα και υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους. Όλοι οι πνιγμοί είναι από 65 χρονών και πάνω και βλέπουμε ότι οφείλονται στην υπερεκτίμηση των ικανοτήτων τους. Φέτος, είναι το δεύτερο περιστατικό που αντιμετωπίζω. Το πρώτο ήταν ένας διπλός πνιγμός που είχε γίνει σε άλλο πύργο που πήγα με σωστικό σκάφος όταν αντιλήφθηκα ότι εκτός από τη γυναίκα ήταν και ο άντρας της εκεί και κατάφερα και τον έσωσα. Δυστυχώς η γυναίκα ήταν πολλές ώρες και οι προσπάθειες μας ήταν μάταιες. Κάνουμε ό,τι μπορούμε. Η ακτίνα (7 χλμ) είναι πολύ μεγάλη από το ΒΕΖΑΛ μέχρι το Καλαμάκι. Είμαστε πέντε ναυαγοσώστες και προσπαθούμε με όλα τα μέσα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Ανατριχίλα προκαλούν τα στοιχεία από τους πνιγμούς στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, θλίψη προκαλούν οι θάνατοι δύο παιδιών στο νερό, το Σάββατο (15.7.2023) ενός 6χρονου στο Καβούρι και την Κυριακή μιας 10χρονης σε πισίνα στη Νέα Μάκρη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για το διάστημα 1 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου η χώρα μας έχει καταγράψει 106 πνιγμούς σε θάλασσες φέτος, ενώ πέρυσι, το διάστημα από 1 Ιουνίου έως και 15 Αυγούστου οι θάνατοι που είχαν καταγραφεί έφταναν τους 196.
Από τους 106 θανάτους που σημειώθηκαν, οι 34 αφορούν λουόμενους έως και 70 ετών, ενώ 72 λουόμενοι ηλικίας 71 ετών και άνω έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Ανάμεσα στους 106 νεκρούς από πνιγμό οι 72 ήταν άνδρες και 34 γυναίκες. 62 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους στις ελληνικές παραλίες, ενώ οι θάνατοι τουριστών ανέρχονται σε 44. Σημειώνεται πως 1 στις 5 παραλίες που ελέχθησαν δεν είχαν ναυαγοσώστη ή πρώτες βοήθειες. Συγκεκριμένα, το Λιμενικό προχώρησε σε 1.497 ελέγχους και διαπίστωσε 33 παραβάσεις σε παραλίες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περισσότεροι από 350 έως 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό ετησίως, με την αναλογία αντρών/γυναικών να είναι 3:1.

Δυστυχώς, κάθε χρόνο στη χώρα μας πνίγεται και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων (περίπου 10 παιδιά και έφηβοι). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων (αγγίζει ακόμη και το 60%, όπου σημαντικό ποσοστό αυτών είναι παιδιά και έφηβοι) δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας με στόχο την αποφυγή των πνιγμών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό παγκοσμίως περίπου κάθε 90 δευτερόλεπτα, ενώ πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι ακόμη συχνότερο (ένας άνθρωπος κάθε 30 δευτερόλεπτα), δεδομένου ότι δεν δηλώνονται/καταγράφονται όλα τα περιστατικά.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την πενταετία από το 2017 έως το 2021, κατά μέσο όρο 342 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ετησίως από θαλάσσιες δραστηριότητες στην χώρα μας. Για το 2021 είχαμε 336 θανάτους στη θάλασσα, εκ των οποίων το 70% ήταν άνδρες, το 30% γυναίκες, ενώ το 70% ήταν Έλληνες και το 30% αλλοδαποί. Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι τις αρχές Αυγούστου του 2022 είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 163 θάνατοι στη θάλασσα. Οι 8 στους 10 ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα είναι άνω των 60 ετών.

Οι ναυαγοσώστες

Ο Αντιδήμαρχος Νικήτας Σπίνος μίλησε στην «ΗΜΕΡΑ Ζακύνθου» για τη διάσωση που έγινε στον Λαγανά. «Πριν από λίγες ημέρες στον Λαγανά, με τη συνδρομή και των ανθρώπων και του ναυαγοσώστη δεν υπήρξε απώλεια ζωής. Οι συνθήκες και οι άνθρωποι που έτρεξαν στο περιστατικό βοήθησαν στο να μην έχουμε πρόβλημα. Ο ναυαγοσώστης είναι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, η απώλεια της ζωής μπορεί να γίνει μέσα σε πολύ λίγα λεπτά, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν κάποιες οδηγίες… Να μην τρώνε βαριά πριν πάνε στη θάλασσα, να μην έχουν καταναλώσει αλκοόλ και όσοι έχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί. Να πηγαίνουν τις ώρες που ο ήλιος δεν είναι τόσο έντονος. Οι γονείς να παρακολουθούν συνέχεια τα παιδιά τους. Βλέπουμε ότι καθημερινά χάνονται παιδιά στην Ελλάδα. Είναι τραγικό και για την κοινωνία μας αλλά και για τις οικογένειες που χάνουν τα παιδιά τους.

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί η θάλασσα όσο ωραία είναι, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι όταν δεν τηρούμε τους κανόνες. Φέτος έχουμε περιορισμένο αριθμό πνιγμών σε σχέση με προηγούμενες χρόνιες και λόγω της συνολικής κάλυψης των παραλιών στο νησί μας. Από τη μια μεριά υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας των λουόμενων και από την άλλη, οι ναυαγοσώστες έχουν συνδράμει σε αρκετά περιστατικά, ώστε να σώζονται ζωές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Δυστυχώς επειδή οι παραλίες στη Ζάκυνθο και στην Ελλάδα είναι πάρα πολλές είναι αδύνατο να μην έχουμε δυστυχώς περιστατικά που χάνονται ζωές συνανθρώπων μας. Σε κάθε περίπτωση όμως η κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι βελτιωμένη και είμαστε πολύ πιο ασφαλείς. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και με τους ναυαγοσώστες ανά περιοχή, αλλά και με τον συντονιστή».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ