Υπόθεση Novartis: Απαλλάχθηκε από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος ο Γιάννης Αγγελής

Απαλλάχθηκε με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών Αθηνών ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Γιάννης Αγγελής από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Της Άννας Κανδύλη
Στον Γιάννη Αγγελή είχε ασκηθεί δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, καθώς φερόταν να μην παρέλαβε στοιχεία για τραπεζικό λογαριασμό συγγενούς πολιτικού, εμπλεκόμενου στην υπόθεση Novartis, τα οποία έδιναν Αμερικανοί στον ίδιο και στους τότε εισαγγελείς Διαφθοράς κατά τη διάρκεια συνάντησης στη Βιέννη, το 2018.
Οι δικαστές του δικαστικού συμβουλίου υιοθέτησαν με το βούλευμά τους την απαλλακτική πρόταση που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας Εφετών Γιώργος Οικονόμου, σύμφωνα με την οποία ο κ. Αγγελής κατά τη συνάντηση της Βιέννης «ουδέποτε αρνήθηκε να παραλάβει, έστω και ανεπίσημα έγγραφα στοιχεία ή στικάκι γιατί αυτά ουδέποτε προσφέρθηκαν».

Γιάννης Αγγελής: Η πρόταση του εισαγγελέα

Μάλιστα, κατά τον εισαγγελέα «στικάκι ποτέ δεν υπήρχε και πολύ περισσότερο δεν συντρέχει στο πρόσωπό του (.σ.σ κ. Αγγελή) δόλος και σκοπός έτσι όπως απαιτεί του άρθρο 259 ΠΚ να παραβεί τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους και να βλάψει το κράτος, στοιχείο σοβαρότατο για έναν ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό…».
Επιπλέον, με την πρόταση του ο κ. Οικονόμου ζητούσε την απαλλαγή του κ. Αγγελή κρίνοντας ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής , καθώς αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου «κινήθηκε με τη θεσμική του ιδιότητα του επόπτη Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς στα απολύτως αυστηρά υπηρεσιακά πλαίσια χωρίς να παραβεί το υπηρεσιακό του καθήκον».

Novartis

Υπόθεση Novartis: Με «κουκούλες» και κάτω από άκρα μυστικότητα κατέθεσαν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες

Με «κουκούλες» και κάτω από άκρα μυστικότητα εξετάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου που διερευνά τυχόν παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Οι μάρτυρες εξετάστηκαν υπό αυτό το καθεστώς, καθώς η Οικονομική Εισαγγελία η οποία κλήθηκε να αποφανθεί μετά τη διαφωνία που προέκυψε για τον τρόπο εξέτασής τους μεταξύ της ανακρίτριας και της εισαγγελέως Βασιλικής Θεοδώρου, έκρινε, με διάταξή της, πως πρέπει να παραμείνουν στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων για άλλα δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται πως το όλο θέμα προέκυψε μετά την κλήτευσή τους από την ανακρίτρια τον περασμένο Μάιο προκειμένου να καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες. Χωρίς δηλαδή να αποκαλυφθούν τα πραγματικά τους στοιχεία.

Ο «Μάξιμος Σαράφης» ζήτησε και έγινε δεκτό, να μην προσέλθει στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛ.ΑΣ.. Η «Αικατερίνη Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της.

Η αντεισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου όμως υποστήριξε πως η προστασία έχει χορηγηθεί στους δύο μάρτυρες μόνο για την υπόθεση που αφορά παράνομες πρακτικές της Novartis και όχι για άλλες, συνεπώς πρέπει να αρθεί η ανωνυμία τους.

Το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου που εξέτασε τη διαφωνία, κατέληξε πως μόνο η Εισαγγελία που έχει την αρμοδιότητα για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα μπορεί να αποφασίσει για το καθεστώς εξέτασής τους αφού αυτή ήταν που τους είχε θέσει υπό προστασία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ