Υπόθεση Novartis: Τι αποφασίστηκε για τον τρόπο εξέτασης των μαρτύρων “Κελέση” και “Σαράφης”

της Άννας Κανδύλη

Η Οικονομική Εισαγγελία θα αποφασίσει για το εάν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» θα καταθέσουν με τα πραγματικά τους στοιχεία στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου που διερευνά τυχόν παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλου κατά τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis. Το δικαστικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου, το οποίο κλήθηκε να λύσει τη διαφωνία μεταξύ της κ. Αλεβιζοπούλου και της αντεισαγγελέως του Ανώτατου Δικαστηρίου Βασιλικής Θεοδώρου, η οποία αποχώρησε στο τέλος Ιουνίου από το εισαγγελικό σώμα λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας, δήλωσε αναρμόδιο να αποφανθεί επί του θέματος παραπέμποντας την υπόθεση στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, σε αντίθεση με την ανακρίτρια, είχε εισηγηθεί να βγουν οι «κουκούλες» από τους μάρτυρες.

Βάσει του σκεπτικού της, η προστασία τους χορηγήθηκε μόνο για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά δωροδοκίες της φαρμακοβιομηχανίας κι όχι για αυτό που αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες του Δημ. Παπαγγελόπουλου, εις βάρος του οποίου άσκησε ποινική δίωξη η Βουλή.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το Δικαστικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση δεν μπήκε στην ουσία της διαφωνίας, δηλώνοντας αναρμόδιο να αποφασίσει για το εάν θα πρέπει ή όχι να αρθεί το καθεστώς προστασίας ενόψει της κατάθεσής τους στην ανακρίτρια. Τα μέλη του έκριναν ότι η νέα υπερεισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος (η οποία προέκυψε μετά την συγχώνευση της Οικονομικής και της Εισαγγελίας Διαφθοράς) που τώρα εποπτεύεται από τον κ.Χρήστο Μπαρδάκη είναι η μόνη που μπορεί να αποφανθεί επί του θέματος καθώς αυτή ήταν που τους έθεσε υπό το συγκεκριμένο καθεστώς όταν στο «τιμόνι» της βρισκόταν η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ