Υπόθεση Γεωργούλη: Έρευνα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της καταγγέλλουσας

Έρευνα για τη διαρροή του ονόματος της καταγγέλλουσας στην υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη αρχίζει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Με αφορμή τη συνεχή δημοσιοποίηση, από τις 17 Απριλίου 2023, σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης του ονόματος, φωτογραφιών καθώς και άλλων προσωπικών δεδομένων υπαλλήλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε προβεί ενώπιον των αρμόδιων βελγικών αρχών σε καταγγελία για φερόμενη σε βάρος της τέλεση αξιόποινων πράξεων από ευρωβουλευτή, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων, στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων της αποφάσισε, κατόπιν και της υποβολής σχετικής καταγγελίας, να κινήσει τη διαδικασία εξέτασης τυχόν παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς και της έκδοσης προσωρινών διαταγών περιορισμού της επεξεργασίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

«Επιφυλασσόμενη να εξετάσει τη σχετική καταγγελία και συνολικά τα ζητήματα που ανακύπτουν, η Αρχή καλεί πρωτίστως τα μέσα ενημέρωσης που έχουν ήδη δημοσιοποιήσει τα σχετικά προσωπικά δεδομένα να προβούν άμεσα σε επανεξέταση της νομιμότητάς των εν λόγω επεξεργασιών, σύμφωνα προς τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και να λάβουν οίκοθεν τα αναγκαία μέτρα ελέγχοντας κατά πόσον παρίσταται αναγκαία η δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων της καταγγέλλουσας ως φερομένου θύματος αξιόποινης πράξης για την άσκηση του δικαιώματος ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην πληροφόρηση και ενημέρωση», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αρχή.

Η καταγγέλλουσα προσέφυγε στην Αρχή Προστασίας

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr,  υπήρξε καταγγελία της Ελένης Χρονοπούλου στην Αρχή Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, για τη διαρροή του ονόματός της. Μάλιστα, στην προσφυγή της αναφέρεται σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες και μέσα μαζικής ενημέρωσης που δημοσιοποίησαν τα στοιχεία της λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης. Σε αυτές τις ιστοσελίδες δεν περιλαμβάνεται το enikos.gr, που από την πρώτη στιγμή επέλεξε να μην δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της δικηγόρου που κατήγγειλε τον Αλέξη Γεωργούλη, σεβόμενο τα προσωπικά δεδομένα της καταγγέλλουσας. Η δημοσιοποίηση του ονόματός της έγινε μόνο μετά τη δημόσια τοποθέτηση της Ελένης Χρονοπούλου για την υπόθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  

Υπενθυμίζεται και η ίδια στην ανάρτησή της στο Facebook είχε εκφράσει την έντονη ενόχλησή της για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της.

«Η χθεσινή διαρροή του ονόματός μου έγινε προφανώς χωρίς τη συναίνεσή μου και αποτελεί από μόνη της μια σοβαρότατη παραβίαση της ιδιωτικότητάς μου αλλά και της ποινικής διαδικασίας. Είναι δε λυπηρό κάποιοι που παριστάνουν τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο βωμό της πολιτικής διαχείρισης, να με βάζουν στη δίνη χυδαίων και εξοργιστικών επιθέσεων.
Στην πολιτική βρίσκομαι για να παλέψω, μέσα από το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, για τις ιδέες και τις αρχές μου και δεν επιθυμώ η όποια δημόσια παρουσία μου να καθορίζεται από αυτή την δυσάρεστη για μένα υπόθεση. Έχει έρθει ο καιρός το αίσθημα ντροπής και ενοχής να μη βαραίνει τα θύματα, αλλά τους δράστες ανάλογων περιστατικών και όσους τους ανέχονται», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ