Υπό την εποπτεία του Εφετείου η έρευνα για τις συνομιλίες Παππά-Μιωνή

Της Άννας Κανδύλη

Υπό την εποπτεία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Γιάννη Μωραϊτάκη διενεργούνται οι έρευνες που αφορούν υποθέσεις με μαγνητοφωνημένες συνομιλίες (όπως αυτές που παρέδωσε πρόσφατα ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή στην προανακριτική Επιτροπή της Βουλής), οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας με έγγραφό του προς τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών , επικαλούμενος την σχετική διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του ζητά να έχει την εποπτεία των εισαγγελικών ερευνών για τις εν λόγω υποθέσεις, ώστε να ερευνηθούν προσηκόντως και προς όλες τις πλευρές τους.

Το σχετικό άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ορίζει ότι : «Η ανώτατη εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα εφετών, που έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Ο εισαγγελέας εφετών, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που ενήργησε, είτε αρχειοθετεί την υπόθεση, εφόσον στο μεταξύ ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών δεν έχει κινήσει την ποινική δίωξη για την ίδια πράξη, είτε παραγγέλλει να κινηθεί η ποινική δίωξη. Το ίδιο δικαίωμα, χωρίς τους περιορισμούς των προηγούμενων εδαφίων, έχει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος μπορεί επίσης σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης να διατάσσει τη διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.