Προκαταρκτική εξέταση για το ηχητικό Παππά – Μιωνή

Της Άννας Κανδύλη

Παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες αυτεπαγγέλτως αξιόποινες πράξεις σχετικά με τα όσα ακούγονται στην ηχογραφημένη συνομιλία Παππά-Μιωνή, έδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης.

Στο πλαίσιο της έρευνας,σύμφωνα με πληροφορίες , θα ελεγχθεί καταρχάς η νομιμότητα του ηχητικού υλικού και σε αυτό εκτιμάται ότι μεγάλη σημασία έχει αν η επίμαχη συνομιλία ήταν δημόσια, παρευρίσκονταν δηλαδή κι άλλα άτομα, ή ιδιωτική. Εξαιρετικά πιθανό είναι επίσης να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί η γνησιότητα του και αν έχει υποστεί επεξεργασία. Επίσης θα εξεταστούν νομικά θέματα που προκύπτουν και αφορούν:

-Τον τόπο καταγραφής της συνομιλίας ( φέρεται να έγινε Κύπρο που η πράξη διέπεται από άλλο δίκαιο)

-Αν νομιμοποιείται η χρήση της με τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο σχετικό άρθρο 14 νόμου 4637/2019 που αφορά χρήση αποδεικτικού μέσου όταν καταγγέλλεται κακούργημα σχετικό με οικονομικό ή έγκλημα διαφθοράς.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όσα ακούγεται να λέει ο κ. Παππάς δεν είναι αντίστοιχα με όσα κατέθεσε στην προανακριτικής Βουλής

Πρώτος μάρτυρας ο Σ. Μιωνής

Ο εισαγγελέας που θα διενεργήσει την προκαταρκτική, αναμένεται, αφού εξεταστούν τα νομικά θέματα, να καλέσει ως πρώτο μάρτυρα τον Σ. Μιωνή ο οποίος και προσκόμισε το σχετικό υλικό.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελικός λειτουργός έχει στα χέρια του τον φάκελο που απέστειλε η Βουλή, ο οποίος περιλαμβάνει εκτός από το αντίγραφο της ηχογραφημένης συνομιλίας του πρώην υπουργού Επικρατείας με τον επιχειρηματία, και το συνοδευτικό έγγραφο του κ.Μιωνή, τα πρακτικά της προχθεσινής συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής, τα πρακτικά της 2ήμερης κατάθεσης του Νίκου Παππά τον περασμένο Μάρτιο καθώς και τη προχθεσινή κατάθεση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και δήλωση του κ.Παππά.

Σημειώνεται ότι η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή διαβίβασε το φάκελο στον εισαγγελέα σύμφωνα με το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα ο,τιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις.»

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ