Ακόμη ένα πλέγμα τοποθετείται στον Ξηριά, πριν την εκβολή του Παγασητικού, από το πρωί της Παρασκευής (30/08), για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών που πλέον εκτείνονται σε μία απόσταση 150-200 μέτρων, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Τις τελευταίες μέρες οι εικόνες που έρχονται από τον Παγασητικό και το λιμάνι του Βόλου, με τόνους νεκρών ψαριών να επιπλέουν, είναι αποκαρδιωτικές. Σημειώνεται πως, μετά τις πλημμύρες του Daniel, η Κάρλα υπερχείλισε και σκέπασε πολλές καλλιέργειες. Ένα κοκτέιλ φυτοφαρμάκων και τοξικών χημικών εισχώρησαν στη λίμνη που, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, έφεραν τον προδιαγεγραμμένο θάνατο των ψαριών της και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.
Το φαινόμενο που κάνει τον γύρο του κόσμου με ρεπορτάζ στα διεθνή μέσα προκαλεί έντονη δυσφορία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ενώ παράλληλα βάζει ταφόπλακα στον τουρισμό με επαγγελματίες και τους ξενοδόχους να ετοιμάζονται για αγωγές και μηνύσεις.
«Όταν σημειώθηκαν οι κακοκαιρίες, είχαν πλημμυρίσει 200.000 στρέμματα. Από κάποια κανάλια και ποτάμια, εισήλθαν ψάρια σε αυτούς τους πλημμυρισμένους κάμπους, κι εκεί βρήκαν άφθονη τροφή. Στην πορεία, ξεκίνησαν μέσα από το θυρόφραγμα της Κάρλας, να αποστραγγίζουν σταδιακά αυτά τα νερά, τα οποία καταλήγουν μέσω του χειμάρρου Ξηριά, στο βορειοδυτικό τμήμα του λιμανιού, του Παγασητικού Κόλπου. Αυτά τα ψάρια, διαβιούσαν μέσα σε 200.000 στρέμματα, τα οποία έχουν γίνει 25.000. Αυτό το πρόβλημα υπήρχε και παλαιότερα αλλά σε πολύ μικρότερη έκταση», εξηγεί στο enikos.gr ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Δημήτρης Κλαουδάτος.
Πάνω από 160 τόνοι νεκρών ψαριών απομακρύνθηκαν μέχρι στιγμής
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες το απόγευμα στην δημοσιότητα, στην επιχείρηση συμμετέχουν ένα σκάφος που επιχειρεί στο λιμάνι του Βόλου, ένα στην έξοδο του Ξηριά και δυο στις Αλυκές, όπως επίσης και 7 αλιευτικά.
Τα 7 καΐκια μάζεψαν στις 27 και 28 Αυγούστου 95 τόνους από περιοχές κοντά στον Βόλο, 35 τόνοι συλλέχθηκαν από τον Ξηριά, 15 από την περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου, Ξενία, Αναύρου, 10 τόνοι από τις Αλυκές (έρχονται συνεχώς λόγω του αέρα επιπλέον ψάρια) και 5 τόνοι από πλοιάριο της Ιnterpollution από το λιμάνι του Βόλου.

Σε ποιες παραλίες του δήμου Βόλου συνιστάται η αποφυγή κολύμβησης
Η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με έγγραφό της που εστάλη στον Δήμο Βόλου, συνιστά την αποφυγή κολύμβησης στις παρακάτω ακτές κολύμβησης:
- Σουτραλί Αγριάς
- Πλάκες
- Άναυρος
- Ξενία
- Πευκάκια-Δημοτική ακτή Βόλου (πλαζ Αλυκών)
- Αλυκές
- Αμφανών
- Αμαρυλλίς
Η σύσταση αποφυγής κολύμβησης θα ισχύει μέχρι την εξάλειψη της δυσοσμίας και της ύπαρξης νεκρών ψαριών, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των λουομένων και να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία.
Ο Δήμος Βόλου, Αντιδημαρχία Τουρισμού, σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή και τηρώντας την σχετική νομοθεσία, διατηρεί τους ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες ακτές, που περιλαμβάνονται σε αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω, προκειμένου να ενημερώνονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες για την ισχύ της παραπάνω σύστασης αποφυγής κολύμβησης.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση ζητεί ο Άρειος Πάγος
Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου την ακόλουθη παραγγελία ζητώντας διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν τη μεγάλη οικολογική καταστροφή με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.
«Ενόψει της εφιαλτικής εικόνας με τόνους νεκρών ψαριών της λίμνης Κάρλας στον Παγασητικό, και με προφανείς τις δυσμενέστατες επιπτώσεις στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ζωή του νομού, παρακαλούμε να διενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί, εκτός των άλλων, αν έπρεπε και για ποιο λόγο ήταν ανοικτό το θυρόφραγμα που οδηγεί στην σήραγγα, η οποία αποτελεί τη μοναδική διέξοδο για τα νερά όλης της πεδιάδας της Λάρισας-Κάρλας στον Παγασητικό, και γενικά πώς ρυθμίζεται ο τρόπος λειτουργίας της σήραγγας αυτής.
Να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι έλαβαν την απόφαση για την άρδευση της ως άνω πεδιάδας, με τον τρόπο που έγινε, και εάν στάθμισαν ή όχι τον κίνδυνο για τον Παγασητικό από τη συνεχή ροή της Κάρλας σ’ αυτόν.

Να ελεγχθεί επίσης αν το θυρόφραγμα έπρεπε να κλείσει σε προγενέστερο χρόνο, μόλις δηλ. εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια στον Παγασητικό ή ακόμη και προγενέστερα, ενόψει της χαμηλής στάθμης του νερού στην Κάρλα.
Να διερευνηθεί επί πλέον αν υπάρχει και ποιο είναι το εγκεκριμένο σχέδιο αποστράγγισης νερού από τη λίμνη Κάρλα, καθώς επίσης ποιος έδωσε την εντολή ταφής νεκρών ψαριών στο χείμαρρο Ξηριά (δείτε και την αναφορά στη συνέντευξη τύπου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Βόλου την 27-8-2024, συνημμένο σχετικό δημοσίευμα του thessaliatv, σε εργολαβία για τη συλλογή των ψαριών από τη γέφυρα Διμηνίου και πάνω και σε δίχτυ του Λιμεναρχείου στον Ξηριά)» αναφέρεται στο αίτημα της κας Αδειλίνη.

Μήνυση για την ταφή των νεκρών ψαριών στον χείμαρρο Ξηριά κατέθεσε ο Μπέος
Μήνυση κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης (28/8) ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σε βάρος εργολάβου που φέρεται να είχε δώσει εντολή σε χειριστή μηχανήματος να θάβει τα ψάρια που μαζεύονταν από τον Παγασητικό εντός του Ξηριά, στο ύψος της γέφυρας του Διμηνιού, «κοντά σε κατοικημένη περιοχή με γεωτρήσεις», όπως ανέφερε ο ίδιος. «Αυτό που διαπράττουν είναι έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, κατά των ίδιων των οικογενειών τους», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέος.
«Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, χειριστής του μηχανήματος, πήγε να βγάλει ένα μεροκάματο. Όμως αυτοί που έδωσαν την εντολή πρέπει να λογοδοτήσουν. Αυτό που γίνεται είναι έγκλημα, απέναντι στο περιβάλλον και την πόλη και θέλω η δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αποδώσει άμεσα ευθύνες. Είναι ντροπή μέσα σε μία κατοικημένη περιοχή με αρκετές γεωτρήσεις γύρω από την ευρύτερη περιοχή, που ο κόσμος πίνει νερό, να θάβουνε νεκρά ψάρια και να μην έχουν φιλότιμο. Αυτό που διαπράττουν είναι έγκλημα κατά του περιβάλλοντος και κατά των παιδιών και όλης της πόλης. Δεν ντρέπονται λίγο;» ανέφερε ο Αχιλλέας Μπέος.
Στη συνέχεια στράφηκε κατά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο τελευταίος ζητώντας να τεθεί ο Βόλος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο Αχιλλέας Μπέος έκανε λόγο για πολιτικούς απατεώνες αναφερόμενος στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρόσθεσε ότι ο Βόλος, η Μαγνησία και η Θεσσαλία είναι μέχρι 30 Σεπτεμβρίου ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και με αίτημα δικό μας παίρνει παράταση μέχρι 31 Δεκεμβρίου.
«Μηνύω το περιστατικό αυτό. Τον συνέλαβε η αστυνομία τον χειριστή, τώρα είναι δουλειά της δικαιοσύνης. Να μάθει ο εισαγγελέας ποιος είναι ο εργολάβος, και ποιος έδωσε την εντολή να γίνει αυτό. Αν ακούσατε το πρωί στη συνέντευξη, επειδή το ήξερα, είπα μη τυχόν και πετάξετε σε κάδους ή θάψετε στην πόλη τα ψάρια. Αυτά πρέπει να καούν στη Λάρισα, σε ειδικό χώρο που κάνει καύσεις. Η κοίτη του Ξηριά δεν είναι χώρος ταφής, για να δείτε πόσο παράνομοι είναι και δεν σέβονται την κοινωνία, την πόλη του Βόλου και το περιβάλλον» ολοκλήρωσε.
«Δεν δώσαμε εμείς εντολή» λέει ο Περιφερειάρχης
Σύμφωνα με το gegonotanews, που επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ο οποίος αρνήθηκε ότι δόθηκε εντολή από τον ίδιο για την ταφή των ψαριών μέσα στον χείμαρρο και άφησε υπαινιγμούς για προβοκάτσια από τον Αχιλλέα Μπέο. Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, κατόπιν επικοινωνίας με τον κ. Κουρέτα, κάλεσε τον εργολάβο της Περιφέρειας να ενημερώσει για το τι ακριβώς συνέβη. Πάντως, η ίδια επισήμανε για μια ακόμη φορά ότι τα νεκρά ψάρια που μαζεύονται από την θάλασσα και τον Ξηριά, μεταφέρονται στην προβλήτα 1 του λιμανιού στην Μπουρμπουλήθρα, όπου φορτώνονται σε κοντέινερ και οδηγούνται στην εταιρεία ΛΑΒΥΣ της Λάρισας για καύση.
