Βιβλική καταστρoφή στην Εύβοια: Έκοψαν δρόμους στα δύο για να σωθούν

Ο απολογισμός της καταστροφής που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Daniel» είναι δραματικός.

Σπίτια, επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, μαγαζιά και δρόμοι των περιοχών της Εύβοιας έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από την κακοκαιρία που χτύπησε το νησί.

Μέσα σε όλη αυτή τη βιβλική καταστροφή, το μόνο ευτυχές -αν μπορούμε να το πούμε έτσι- είναι πως δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές όπως έγινε σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ένας από τους σημαντικούς λόγους που δεν θρηνήσαμε θύματα είναι επειδή οι αρμόδιοι φορείς έκοψαν δρόμους στα δύο σε αρκετές περιοχές του νησιού, κυρίως του Βόρειου άξονα για να μπορεί να φύγει το νερό.

Μηχανήματα άνοιξαν δρόμους στο χωριό Πύργος του δήμου Ιστιαίας Αιδηψού. Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε η ισχυρή βροχή στο χωριό Πύργος αλλά και στους Ωρεούς του Δήμου Ιστιαίας Αιδηψού.

Και στα δύο χωριά καταστράφηκαν σπίτια από το πολύ νερό ενώ αυτή την ώρα συνεργεία του Δήμου και της περιφέρειας «ανοίγουν δρόμους για να μην πνιγεί ο κόσμος», λέει κάτοικος του χωριού στο evima.gr

Πολύ δύσκολη η κατάσταση και για τον Δήμο Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας.

Τα περισσότερα προβλήματα σύμφωνα με το δήμαρχο, Γιώργο Τσαπουρνιώτη, εντοπίζονται στο ανατολικό μέτωπο του Δήμου με τις μεγαλύτερες ζημιές σε Πήλι και Βλαχιά.

Επίσης ο Δήμος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας από χθες το απόγευμα.

Ενημερώθηκε η Δαεφκ για άμεση καταγραφή των ζημιών σε κτίρια.

Χωρίς ρεύμα και νερό το χωριό Βλαχιά

Προβλήματα υπάρχουν και στη Βόρεια και στη Νότια Εύβοια, με μεγάλες καταστροφές και κίνδυνο για τους κατοίκους. Ένα από τα χωριά που έχουν μεγάλα ζητήματα είναι η Βλαχιά. Στο χωριό δεν υπάρχει ρεύμα και νερό τις τελευταίες ώρες.

Παράλληλα, έχει κοπεί από την κακοκαιρία ο δρόμος που οδηγεί στο Σαρακήνικο. Σε άλλες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτοδιοίκηση και πολιτική προστασία ανοίγουν από μόνοι τους δρόμους.

Στόχος είναι η προστασία των πολιτών, ειδικά σε περιοχές στην Εύβοια όπου η κακοκαιρία προκάλεσε τεράστια προβλήματα.

Στον Πύργο και τους Ωρεούς του δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού, οι καταστροφές είναι μεγάλες και συνεργεία του Δήμου και της περιφέρειας «ανοίγουν δρόμους για να μην πνιγεί ο κόσμος», είπε κάτοικος του χωριού στο evima.gr.

Απεγκλωβισμοί στο Νέο Πύργο

Στον Νέο Πύργο στη Βόρεια Εύβοια έσκαψαν το οδόστρωμα για να καταλήξουν στη θάλασσα τα νερά επειδή ο δρόμος εκεί είναι 80 εκατοστά πιο ψηλός από τον αστικό ιστό και πλημμύρισε τόσο πολύ.

Κατοικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις της περιοχής έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές από τα ορμητικά νερά, λόγω της κακοκαιρίας Daniel, ενώ οι κάτοικοι σε πολλά χωριά της Βόρειας Εύβοιας, είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και είχαν ανέβει πάνω σε στέγες ή σε υψηλότερα σημεία ζητώντας βοήθεια.

Οι άνδρες των εποχιακών Πυροσβεστών βρισκόντουσαν ακροβολισμένοι από άκρη σε άκρη, σε κάθε σημείο του Νέου Πύργου για να απεγκλωβίσουν ηλικιωμένους με κινητικά προβλήματα, μικρά παιδιά με τους γονείς τους που είχε αποκλειστεί μέσα στα σπίτια του.

Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν στο evima.gr, οι εγκλωβισμένοι ήταν δεκάδες στο χωριό του Νέου Πύργου, οι εικόνες που έζησαν οι κάτοικοι της περιοχής ήταν δραματικές.

Κάτοικοι της περιοχής μάλιστα ανέφεραν στο evima.gr, πως ήταν τεράστια η συμβολή τους, «μας έσωσαν, είναι ήρωες εάν δεν ήταν οι εποχιακοί Πυροσβέστες θα είχαμε πνιγεί μέσα στο σπίτι μας», δήλωσε κάτοικος της περιοχής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ