Βίντεο – ντοκουμέντα από την δράση της συμμορίας με αρχηγό τον «Μαραντόνα» – Πάνω από 344.500 ευρώ η λεία τους

Το παρατσούκλι του αρχηγού της συμμορίας που διέπραττε κλοπές στην Αττική ήταν “Μαραντόνα” ή “Κοντός”. Τα βίντεο – ντοκουμέντα που δημοσιεύει το enikos.gr δείχνουν το πώς ακριβώς δρούσαν τα μέλη της σπείρας και πώς διάλεγαν τα σπίτια που θα “χτυπούσαν”.

Το συνολικό οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση, ξεπερνά το χρηματικό ποσό των 344.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 8 συλληφθέντες συνέστησαν μια επιχειρησιακά δομημένη ομάδα, με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση. Έκαναν διαρρήξεις τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2023, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ως προς τον τρόπο δράσης τους προέκυψε ότι, τόσο πρωινές προς μεσημβρινές ώρες όσο και απογευματινές προς βραδινές ώρες, προσέγγιζαν τις οικίες – στόχους χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα αυτοκίνητα και αφού προέβαιναν στην παραβίαση θυρών μπαλκονιού ή παραθύρων, κατά περίπτωση, αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τιμαλφή μεγάλης χρηματικής και ιδιαίτερα συναισθηματικής αξίας.

Χτυπούσαν τα κουδούνια πολλές φορές – Το mondus operandi

Προτού εισέλθουν στις οικίες, οι δράστες χτυπούσαν επανειλημμένα τα κουδούνια αυτών και όταν αντιλαμβάνονταν ότι οι ένοικοι απουσιάζουν, έβαζαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους.

Επιπρόσθετα, πάντα έψαχναν γύρω από τα σπίτια για το αν υπήρχε τοποθετημένο σύστημα συναγερμού ή κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Στη συνέχεια προέβαιναν στην αποκόλληση – καταστροφή των εγκαταστάσεων των συστημάτων ασφαλείας, ,τόσο για να μην ειδοποιηθούν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών και μετέπειτα οι Αστυνομικές Αρχές, αλλά και να μην καταγραφούν οι κινήσεις και τα χαρακτηριστικά τους.

Κατά τη διάπραξη των κλοπών έπαιρναν υψηλότατα μέτρα αυτοπροστασίας. Φρόντιζαν να καλύπτουν όλα τα μέρη του σώματός τους, χρησιμοποιώντας διάφορα αξεσουάρ (μακρυμάνικες μπλούζες, μακριά παντελόνια, γάντια, μάσκες μίας χρήσης, καπέλα) αφήνοντας ακάλυπτο μόνο μέρος του προσώπου τους.

Η κίνηση τους αυτή, αφενός ελαχιστοποιούσε τις πιθανότητες αναγνώρισης τους σε μεταγενέστερο χρόνο και αφετέρου, εκμηδένιζε την πιθανότητα εγκατάλειψης βιολογικού υλικού ή αποτυπωμάτων στο χώρο των κλοπών, δυσχεραίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες ταυτοποίησης τους από τις Διωκτικές Αρχές.

Η δράση της οργάνωσης ήταν διαρκής και αδυσώπητη και κρίνοντας τόσο από τους στόχους που επέλεγαν να «χτυπήσουν» όσο και από το μέγεθος της λείας που αποκόμισαν, θεωρείται βέβαιο ότι αποτελούσε τη μοναδική πηγή εισοδήματος των μελών της.

Τα μέλη της οργάνωσης συνδέονταν με στενές φιλίες, ενώ η υποταγή των μελών ήταν σε βαθμό τέτοιο που ουδείς προέβαινε σε οποιαδήποτε ενέργεια, δίχως τη σύμφωνη γνώμη και συγκατάθεση του Αρχηγού της οργάνωσης, με το παρατσούκλι “Μαραντόνα”, ο οποίος οργάνωνε τη δράση της και ήταν ενεργό μέλος της κατά την τέλεση των αξιόποινων πράξεων.

Για την επίτευξη του κεντρικού τους στόχου που ήταν ο παράνομος πλουτισμός, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα, τα οποία είτε ήταν μισθωμένα από εταιρείες ενοικιάσεων, είτε ήταν καταχωρημένα σε άλλα άτομα της φυλής «ΡΟΜ». Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρούσαν από αυτά τις κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας έχοντας ως απώτερο σκοπό να παραπλανήσουν τις Αστυνομικές Αρχές.

Δείτε τα βίντεο-ντοκουμέντα:

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ