Βερβεσός στον Realfm 97,8: Η κρίση νομιμότητας αφορά και τον παραβάτη και τον αστυνομικό

Ο Δημήτρης Βερβεσός μίλησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον Realfm 97,8 σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις μετά τον τραυματισμό του 16χρονου Ρομά στη Θεσσαλονίκη από αστυνομικό κατά τη διάρκεια καταδίωξης.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίοπτη θέση στις παραβιάσεις, στη λίστα των χωρών της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου), με πρόσφατη την απόφαση αποζημίωσης συγκεκριμένου πολίτη, ο οποίος ταλαιπωρήθηκε – δεν πυροβολήθηκε- και λοιδορήθηκε σε αστυνομικό τμήμα. Είμαστε στη δεύτερη ή τρίτη θέση σε καταδίκες από την ΕΣΔΑ. Αυτό από μόνο του κάτι λέει. Σημαίνει ότι τα όργανα της τάξεως, τα οποία έχουμε εμπιστευτεί επανειλημμένως έχουν εκθέσει την ελληνική δημοκρατία στα όργανα της ευρωπαϊκής ένωσης και στο διεθνές δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου. Όσο κι αν προσπαθούμε να κάνουμε προσεγγίσεις πολιτικού ή ιδεολογικού περιεχομένου, το νομικό κομμάτι παραμένει το ίδιο. Η κρίση νομιμότητας αφορά και τον άνθρωπο που παραβιάζει την νομιμότητα, αν κάνει κάποια κλοπή ή ληστεία, αλλά αφορά και τον αστυνομικό. Υπάρχει νόμος που λέει πότε κάνει χρήση πυροβόλου όπλου και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτός ο νόμος έχει διέλθει από διάφορες κυβερνήσεις, διαφόρων χρωμάτων και δεν έχει αλλάξει από το 2003. Έχουν περάσει 20 χρόνια» περιέγραψε.

«Ή κάποιοι δεν έχουν μάθει τον νόμο ή κάποιοι δεν έχουν εκπαιδευτεί να τον μάθουν ή κάποιοι προφανώς τους έχουν πει αφήστε τι λέει ο νόμος» σχολίασε.

«Το να στοχοποιούμε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, δεν μας λύνει το κοινωνικό πρόβλημα. Οι ξένοι φταίνε, οι Ρομά φταίνε, οι μαύροι φταίνε, οι άσπροι φταίνει… Αυτό στην ουσία δημιουργεί έναν ιδιότυπο τύπο στοχοποίησης κατηγοριών πληθυσμού και δεν απαντά στο πρόβλημα» πρόσθεσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ