Βαγγέλης Γιακουμάκης: Συγκλονίζουν οι γονείς του στο enikos.gr για τα περιστατικά bullying – «Χάθηκε η ντροπή»

Το ημερολόγιο έγραφε 15 Μαρτίου 2015, όταν γραφόταν ο τραγικός επίλογος στην μυστηριώδη εξαφάνιση του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Γιάννενα. Ο φοιτητής, είχε εξαφανιστεί στις 6 Φεβρουαρίου, και εντοπίστηκε νεκρός σχεδόν έναν μήνα μετά, με τραύματα από μαχαίρι. «Τότε, ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η λέξη bullying, και 9 χρόνια αργότερα, η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει» λένε οι γονείς του στο enikos.gr, μέσω του δικηγόρου τους, Δημήτρη Μπούκα.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, εντοπίστηκε νεκρός περίπου 800 μέτρα μακριά από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε. Όσο συνεχίζονταν οι έρευνες για τον θάνατό του, αποκαλύφθηκε το ανελέητο bullying και ο εκφοβισμός που δεχόταν από τους συμφοιτητές του, με την υπόθεσή του, να συγκλονίζει όλη την Ελλάδα. Συνολικά 9 χρόνια αργότερα, φτάνοντας στο σήμερα, ο 20χρονος φοιτητής αποτελεί σύμβολο για την καταπολέμηση αντίστοιχων φαινομένων κακοποίησης. Ωστόσο η βία συνεχίζεται, στην χειρότερη μορφή της, και μαστίζει την ελληνική κοινωνία.

Όσο περνούσε ο καιρός, όλο και περισσότερες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες έβλεπαν το φως της δημοσιότητας για τα όσα βίωνε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης, μέσα στη σχολή. Ο ίδιος, είχε πέσει θύμα εκφοβισμού και βίαιης, εξευτελιστικής, και απαράδεκτης συμπεριφοράς, από τους Κρητικούς συμφοιτητές του. Μεταξύ άλλων, του έκλειναν το ζεστό νερό όταν έκανε μπάνιο, τον έκλειναν μέσα σε ντουλάπα και του πετούσαν κέρματα για να τραγουδήσει σαν να ήταν τζουκ μποξ, τον ξύρισαν παρά την θέλησή του, και τον έδεναν σε καρέκλες.

Από ότι φαίνεται, για ακόμη μία φορά, κανείς δεν είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε, κανείς δεν γνώριζε και δεν βρέθηκε ούτε ένας καθηγητής της Σχολής να σταματήσει τα μαρτύρια που επανειλημμένως ζούσε ο Βαγγέλης. Η παρέα των συμπατριωτών του θεωρούσε πως είχε βρει στο πρόσωπό του το ιδανικό θύμα.

«Έχετε δει καμία βελτίωση;»

«Έχουν περάσει συνολικά 9 χρόνια από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά η λέξη bullying. Έχετε δει εσείς καμία βελτίωση; Η κατάσταση, αντί να βελτιώνεται, χειροτερεύει» λένε οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη στο enikos.gr, την στιγμή που μόλις σήμερα, ακόμη ένα περιστατικό επίθεσης σε ανηλίκους μέσα σε σχολείο, βλέπει το φως της δημοσιότητας, ενώ μόλις χθες, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα ενάντια στο bullying από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αν και η ελληνική κοινωνία, τότε, παρακολουθούσε λεπτό προς λεπτό, «παγωμένη» να ξετυλίγεται το «κουβάρι» της ανατριχιαστικής ιστορίας του Βαγγέλη Γιακουμάκη, αλλά και του Άλεξ από τη Βέροια το 2006, φαίνεται πως οι θάνατοι των παιδιών, δεν την αφύπνισαν έγκαιρα για να εξαλειφθεί το φαινόμενο. Εν έτει 2024, μικρά παιδιά εξακολουθούν να γίνονται πρωταγωνιστές σε ξυλοδαρμούς, εκβιασμούς, απειλές, ακόμη και προς τους καθηγητές τους.

«Χάθηκε η ντροπή. Δεν αισθάνονται ντροπή οι γονείς και τα παιδιά. Για αυτό έχουμε όλα αυτά τα περιστατικά. Αντί οι γονείς να εστιάζουν στο να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σωστά και να γίνουν καλύτερα, μετατρέπουν την “λεβεντιά” σε “μαγκιά”. Με αυτόν τον τρόπο δεν έχουμε καμία πιθανότητα να αλλάξει κάτι. Οι αρχές που παίρνουν τα παιδιά από τους γονείς είναι οι πιο σημαντικές» αναφέρουν οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ