Τσελέντης: Στην Ιεράπετρα αρνήθηκαν την ένταξη σε πρόγραμμα προειδοποίησης τσουνάμι – Η απάντηση του Δήμου

Στην αποκάλυψη ότι ο Δήμος Ιεράπετρας αρνήθηκε την ένταξη στο πρόγραμμα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι προχώρησε ο σεισμολόγος και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Ο κ. Τσελέντης ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Ράδιο Λασίθι» πως πολύ πρόσφατα και συγκεκριμένα πριν από έξι ημέρες, προτάθηκε στον Δήμο Ιεράπετρας να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα της UNESCO στο οποίο έχει ενταχθεί το Εθνικό Κέντρο Πρoειδοποίησης Τσουνάμι που και ο ίδιος συμμετέχει, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό, με την αιτιολογία ότι θα έκανε κακό στον τουρισμό της περιοχής αν έμπαιναν οι πινακίδες σε παράκτια σημεία – οι οποίες ούτε καν φαίνονται αν δεν «ενεργοποιηθούν».

Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε, δεν θα κόστιζε τίποτα στον Δήμο Ιεράπετρας, έπρεπε όμως να ληφθεί σχετικά γρήγορα η απόφαση και τελικά μετά την αρνητική απάντηση επιλέχθηκε άλλη περιοχή για να εφαρμοστεί.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού θα γινόταν μια τακτική και εκτενής ενημέρωση για τους τρόπους αντιμετώπισης πρόληψης ενός τσουνάμι, θα έμπαιναν κάποιες ενημερωτικές πινακίδες σε παράκτια σημεία, και παράλληλα σε ερευνητικό επίπεδο θα γινόταν μια προσομοίωση ενός δυνατού σεισμού έπειτα από χαρτογράφηση της περιοχής ώστε να καταγραφούν τα πιο επικίνδυνα σημεία.

Ο κ. Τσελέντης χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση αυτή, τονίζοντας πως στον πρόσφατο σεισμό που χτύπησε τη Σάμο και τα τουρκικά παράλια μέσω έγκαιρης ενημέρωσης των πολιτών, έγινε εφικτό να γίνει εκκένωση των παράκτιων περιοχών και έτσι σώθηκαν ζωές αφού το τσουνάμι πέρα από τις ζημιές που έκανε, έφτασε και σε μεγάλη απόσταση μέσα σε οικισμούς.

τσουνάμι - Σάμος

Η απάντηση του Δήμου Ιεράπετρας στον Άκη Τσελέντη

Τα όσα ανέφερε ο κ. Τσελέντης έφεραν και την απάντηση από την αρμόδια Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας, Μαρία Ρουμελιωτάκη, η οποία χειρίστηκε το θέμα, και όπως είπε ο λόγος της αρνητικής απάντησης ήταν το ότι η πρόταση που έγινε ήταν πολύ σημαντική, ταυτόχρονα  όμως δεν δόθηκε επαρκές χρονικό περιθώριο για απάντηση και έτσι δεν θα μπορούσε να ληφθεί τέτοια απόφαση χωρίς διαβούλευση και χωρίς απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η κα Ρουμελιωτάκη ανέφερε πως αν μέσα σε λίγες μέρες γινόταν κάτι τέτοιο στην περιοχή θα επικρατούσε σύγχυση τόσο στους πολίτες, αλλά και στον τουριστικό κλάδο, αφού δεν θα προλάβαινε να ενημερωθεί επαρκώς. Παράλληλα ενημέρωση θα έπρεπε να είχαν  και όλοι οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής με λεπτομέρειες και μια παρουσίαση για το τι ακριβώς πρόγραμμα θα ήταν αυτό και πως θα λειτουργούσε πρακτικά στην περιοχή.

Μαρία Ρουμελιωτάκη- Ιεράπετρα

Με αυτά τα δεδομένα και τόσο σφιχτά χρονικά περιθώρια δεν γινόταν να γίνει κάποια άλλη κίνηση από πλευράς του Δήμου Ιεράπετρας, τόνισε η κα Ρουμελιωτάκη, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως στην Ιεράπετρα υπάρχει εδώ και καιρό παλιρροιογράφος που καταγράφει τέτοια φαινόμενα και βοηθά στην έγκαιρη ενημέρωση.

Η κα Ρουμελιωτάκη ευχαρίστησε τον κ. Τσελέντη για το ενδιαφέρον αναφέροντας πως αν μπορούσε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συζήτηση στην κοινωνία της περιοχής, πιθανότατα θα είχε παρθεί μια άλλη απόφαση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ