Τσελέντης για τον σεισμό στο Ηράκλειο: Είχε τη μεγαλύτερη κατακόρυφη επιτάχυνση που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα

Για τον φονικό σεισμό στο Ηράκλειο μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

«Το ρήγμα είναι γνωστό και αναμένεται ότι η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη», είπε σπεύδοντας να επισημάνει ότι ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός και δεν θα υπάρξει μεγαλύτερος, παρά το γεγονός ότι κάποιοι μετασεισμοί θα είναι κοντά στα 5 Ρίχτερ.

«Το κακό για τους κατοίκους της περιοχής και λυπάμαι που το λέω αυτό διότι έχω πολλούς γνωστούς στην περιοχή αυτή, δεν θα μπορούν να πάνε στα σπίτια τους τους επόμενους μήνες, ούτε και να ξεκινήσουν οικοδομικές δραστηριότητες για την αποκατάσταση των ζημιών, ακριβώς γιατί αναμένεται η μετασεισμική δραστηριότητα να είναι και πλούσια και μακρά», είπε ακόμη ο κ. Τσελέντης, ο οποίος επισήμανε πως θα πρέπει να βρεθούν λύσεις στέγασης είτε σε ξενοδοχεία που τον χειμώνα στην Κρήτη δεν δουλεύουν είτε σε διαμερίσματα υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι «το χάλι που υπάρχει στην Ελασσόνα και βλέπουμε ακόμα τον κόσμο στα τροχόσπιτα, θα ήθελα να μην το δούμε στην Κρήτη».

Τσελέντης: 2.800 μικροί σεισμοί από την αρχή του καλοκαιριού

«Να πούμε επίσης και κάτι πολύ ενδιαφέρον, στην περιοχή καταγράψαμε τη μεγαλύτερη κατακόρυφη επιτάχυνση που έχει καταγραφεί ποτέ σε σεισμό στον ελλαδικό χώρο», υπογράμμισε ο κ. Τσελέντης και εξήγησε: «Έφθασε στα 0,85G, για να καταλάβετε με σχεδόν 1G σηκωνόμαστε από το έδαφος».

Επίσης συμπλήρωσε ότι από την αρχή του καλοκαιριού, στην περιοχή είχαν καταγραφεί 2.800 μικροί σεισμοί.

Όπως είπε ακόμη, ο ίδιος όλο το καλοκαίρι πηγαινοερχόταν στο Αρκαλοχώρι και μάλιστα πραγματοποίησε και μια ομιλία στο χωριό, προειδοποιώντας τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τα πετρόκτιστα σπίτια και ίσως αυτό να βοήθησε να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ