Τσακρής: Tρίτη δόση εμβολίου και πριν από τους 6 μήνες

Τρίτη δόση εμβολίου και πριν από τους έξι μήνες,  συνέστησε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1  με τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο καθηγητής αναφερόμενος στην τρίτη δόση υπογράμμισε: “Νομίζω ότι το έχουμε τονίσει αρκετές φορές, την ανάγκη και το πόσο μεγάλη σημασία έχει η επιτάχυνση της χορήγησης της τρίτης δόσης του εμβολίου που έχει να κάνει με τη τη φύση του ίδιου του ιού. Το εμβόλιο έναντι του κορονοϊού δεν λειτουργεί με την ίδια λογική που ξέρουμε για άλλα εμβόλια, όπως αυτά έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς, όπου εκεί πετυχαίνουμε μια ανοσία για πολλά χρόνια ή και για διά βίου σε πολλές περιπτώσεις.
Έχει να κάνει με τη φύση του ιού και το έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία, που προέρχεται κυρίως από το Ισραήλ, που όλα τα δεδομένα δείχνουν πόσο σημαντική η χορήγηση της τρίτης δόσης για την προστασία των πολιτών. Τα άτομα μα που έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, έχουν 5 με 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν όπως επίσης και για σοβαρή λοίμωξη σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με τους ανεμβολίαστους” υπογράμμισε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και πρόσθεσε:

“Καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι η ίδια για όλους η ανοσιακή ανταπόκριση και δεν διαρκεί το ίδιο για όλους. Πολλοί μπορεί να έχουν πολύ χαμηλότερα επίπεδα προστατευτικών αντισωμάτων και πριν από το εξάμηνο. Έτσι να υπάρχει η δυνατότητα για όσους θέλουν να μπορούν να εμβολιασθούν και πριν από το εξάμηνο. Νομίζω είναι σημαντικό για τη διαχείριση της επιδημίας από εδώ και πέρα…

Νομίζω και η κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια προοπτική, θα βοηθήσει στη διαχείριση, έχουμε δύο μέτωπα, των ανεμβολίαστων αλλά και το μέτωπο των εμβολιασμένων, πο εκεί θα πρέπει να δώσουμε σημασία για να μπορεί να γίνει κατά το δυνατόν καλύτερη διαχείριση της πανδημίας στο άμεσο μέλλον  να ανοίξει η πλατφόρμα και να γίνεται η τρίτη δόση και περάσει εξάμηνο από την δεύτερη δόση», επεσήμανε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ.

Για τον εμβολιασμό των παιδιών είπε: “Η εμπειρία που υπάρχει από τις χώρες εκεί που ο εμβολιασμός σε νεότερες ηλικίες και τους εφήβους έχει προχωρήσει, έχει δείξει πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία που είχαν ένα εντατικό πρόγραμμα εμβολιασμού στις μικρότερες ηλικίες, εκεί η επιδημία μπόρεσε να περιοριστεί σημαντικά…

Πιστεύω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας η χορήγηση εμβολίου σε παιδιά κάτω των 12 ετών, το πιο σημαντικό όμως είναι να αντιληφθούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να γίνει η τρίτη δόση και κυρίως από εκείνοι που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, εκεί η ανάγκη χορήγησης της αναμνηστικής δόσης είναι ακόμη πιο επείγουσα”.

.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ