Τριπλό μέτωπο φωτιάς στην Ηλεία: Μήνυμα του 112 – Eνεργοποιήθηκε το σύστημα πυρόσβεσης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας

Τριπλό είναι το μέτωπο της φωτιάς στην Ηλεία καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Παλαιοβαρβάσαινα, Σαλμώνη και Αρχαία Ολυμπία. Και τα τρία πύρινα μέτωπα καίνε κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές ότι οι φλόγες έχουν μπει σε σπίτια ή σε αυλές.

Από την Πυροσβεστική αναφέρουν πως δεν κινδυνεύει η Αρχαία Ολυμπία, για την οποία έχει σημάνει συναγερμός.  Το θετικό είναι ότι στην περιοχή δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Σε όλες τις περιοχές επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της πυροσβεστικής, προκειμένου να ελέγξουν τις πυρκαγιές και να μην απειλήσουν κατοικημένες περιοχές.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηλείας είπε στην ΕΡΤ και την Δ. Αναργύρου ότι το μέτωπο της Παλαιοβαρβάσαινας είναι υπό μερικό έλεγχο και εμφανίζει καλύτερη εικόνα. Στο συγκεκριμένο μέτωπο επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 14 οχήματα 3 ομάδες πεζοπόρο και άτομα της ΕΜΑΚ Πάτρας, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και δύο αεροσκάφη Καναντέρ, τρία Air Tracktor, μαζί με ένα ελικόπτερο Erickson.

Λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι, ήχησε το 112, καθώς η φωτιά πλησίασε επικίνδυνα τα σπίτια στην Παλαοβαρβάσαινα. Συγκεκριμένα δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση των οικισμών Παλαιοβαρβάσαινα, Καρούτες, Στρέφι και Σμίλα προς Αρχαία Ολυμπία.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν τις εστίες με διασπορά δυνάμεων και με δεδομένο ότι προς το παρόν δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, εκφράζεται αισιοδοξία ότι η φωτιά θα ελεγχθεί. Οι περισσότεροι κάτοικοι των χωριών πάντως έμειναν στα σπίτια τους και συνδράμουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, βλέποντας ότι η φωτιά απομακρύνεται από τους οικισμούς. Στην Παλαιοβαρβάσαινα ένας πολίτης έχασε τις αισθήσεις του και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

«Δύο εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν ταυτόχρονα στην περιοχή Παλαιοβαρβάσαινα, του δήμου Πύργου», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, προσθέτοντας ότι «λίγη ώρα αργότερα ξέσπασε μία ακόμη φωτιά κοντά στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας, στην περιοχή Φαναράς».

Όσον αφορά στην εξέλιξη των πύρινων μετώπων, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την πυροσβεστική, η μία εστία της φωτιάς στην Παλαιοβαρβάσαινα και συγκεκριμένα στην περιοχή Καρούτες, παρουσιάζει μια καλή εικόνα, ενώ η δεύτερη εστία φωτιάς βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη».


Στην Αρχαία Ολυμπία, η φωτιά ξέσπασε σε έκταση με χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Φαναράς, ενώ στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής με τη συνδρομή εναέριων μέσων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά μέσα, η φωτιά καίει σε αναγεννημένο δάσος, κοντά στο ξενοδοχείο Αμαλία.

Πριν από λίγο έγινε εκτροπή των εναέριων μέσων από την Παλαιοβαρβάσαινα στην Αρχαία Ολυμπία για να προλάβουν τα χειρότερα, αφού η φωτιά είναι πολύ κοντά στο χωριό. Επίσης, ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρόσβεσης πέριξ του αρχαιολογικού χώρου και του Κρόνιου λόφου, υπό το φόβο επέκτασης της πυρκαγιάς προς τα εκεί.

Σχετικά με την φωτιά στην περιοχή Φαναράς, της Αρχαίας Ολυμπίας, ο Βασίλης Γιαννόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «πάλι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από την πυροσβεστική, η πυρκαγιά παρουσιάζει μία καλή εικόνα».

Στην περιοχή αναμένεται και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για να διαπιστώσει αν υπάρχει εγκληματική ενέργεια δεδομένου ότι σε πολύ κοντινή χρονικά απόσταση, ξέσπασαν τρία μέτωπα πυρκαγιάς στην ίδια περιοχή.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ