Τραγωδία στο Μάτι: «Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά» – Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες, στις 13 Φεβρουάριου η αγόρευση του εισαγγελέα

Στις 13 Φεβρουάριου με την αγόρευση του εισαγγελέα, που θα προτείνει επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, θα συνεχιστεί η δίκη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών.

Της Άννας Κανδύλη 

Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των 21 κατηγορούμενων με αυτή του Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, του κατοίκου της περιοχής Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται ότι έβαλε τη φωτιά, απ’ όπου ξεκίνησε η καταστροφή.

Ο ίδιος αρνήθηκε όσα του αποδίδονται υποστηρίζοντας ότι η φωτιά «ήρθε από την Καλλιτεχνούπολη» κι όχι από την περιοχή Νταού.

«Επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω ότι εγώ εκείνη την ημέρα δεν έβαλα φωτιά και δεν βάζω φωτιά και δεν είναι δική μου η αμέλεια. Έχω ιερό όρκο, είμαι 30 χρόνια εκεί πάνω και μου τη βάρεσε εκείνη τη μέρα να βάλω φωτιά; Να κάψω το σπίτι μου; Αν είναι δυνατόν!».

Όπως ισχυρίστηκε εκείνη την ημέρα έφυγε από το σπίτι του στις 12.30 και πήγε στη Ραφήνα για ψώνια. Όταν γύρισε στις 16.20 δεν είδε τίποτα. Αυτό έγινε στη συνέχεια όταν τακτοποιούσε τα ψώνια. «Βλέπω καπνούς πέρα από το οικόπεδο το δικό μου. Ήταν λίγα λεπτά πριν από τις πέντε. Ανέβηκα επάνω και πήρα το λάστιχο. Η φωτιά δεν είχε έρθει ακόμα, αλλά ερχόταν… Ήταν φερτή. Έβρεχα τους τοίχους. Ήταν και γείτονες μαζί και μετά από λίγα λεπτά ξεπρόβαλε μια πυροσβεστική εθελοντών από τη Ραφήνα. Στα 150 μέτρα τους είδα και τους έκανα νόημα και μου ζήτησαν να τους βάλω νερό».

Ο κατηγορούμενος ερωτηθείς από την πρόεδρο του Δικαστηρίου εάν είχε κλαδέψει δέντρα, απάντησε πως έκοβε κλαδιά τον Μάιο, τα στοίβαζε στο οικόπεδό του και θα καλούσε τον Δήμο να τα πάρει.

«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, θέλω να με απαλλάξετε. Έχω βιώσει πέντε πυρκαγιές τον κίνδυνο να καεί το σπίτι μου. Δεν είμαι τρελός να πάω να βάλω φωτιά έξω από το σπίτι μου και να καώ κι εγώ. Δεν το έχω κάνει ποτέ… Η ΔΕΗ είχε κρεμαστά καλώδια, ένας αέρας τα κούναγε. Την επόμενη μέρα της φωτιάς ήρθαν και τα έβαλαν σε οριζόντια διάταξη. Έχουμε και τη μαρτυρία του πρώην Δημάρχου, του κ. Καψάλη ότι είδε καλώδιο να καίγεται. Και άλλος μάρτυρας είπε ότι η φωτιά ήταν σε άλλο σημείο από εμένα. Το πρώτο που έψαξε η πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα», υποστήριξε, ενώ σημείωσε ότι από τον δρόμους της περιοχής «περνούν κυνηγοί, επισκέπτες μελισσουργοί, αυτοκίνητα και κάποιοι κάνουν και αγώνες moto-cross».

ΕΙΣAΓΓΕΛΕΑΣ:  Σε μη αντιπυρική περίοδο βάζατε φωτιά;
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Ποτέ, καταλαβαίνω ότι αυτό κάνει τζιζ.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Έχει περάσει ποτέ περαστικός και έχει βάλει φωτιά;
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Η φωτιά ήρθε από αλλού.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Από πού;
ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Από την Καλλιτεχνούπολη, το επιβεβαιώνουν και οι ασύρματες επικοινωνίες.

«Σωστή απόφαση η μη εκκένωση της Πεντέλης»

Ο πρώην Δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, που απολογήθηκε νωρίτερα, αρνήθηκε κι αυτούς όσα του αποδίδονται. «Δεν υπήρξε καμία αμέλεια ή παράλειψη, αντιθέτως από την πλευρά μου υπήρξε ενεργός συμμετοχή μου στη καταστολή της πυρκαγιάς… Στα τρία οικόπεδα για τα οποία με κατηγορούν είχα κόψει τα χόρτα. Είχα δώσει εντολή στα απορριμματοφόρα μία φορά την εβδομάδα να με ενημερώνουν πού υπάρχουν καλώδια… Στη Νταού Πεντέλης δεν υπήρξε έρπουσα φωτιά. Ήταν το σημείο έκρηξης της φωτιάς, δεν υπήρξε τίποτα να τη σταματήσει. Το λέω επειδή με κατηγορούν ότι δεν καθάριζα τα χόρτα… Κατορθώσαμε όχι μόνο να μην έχουμε θύματα, αλλά να έχουμε μόνο μικρές υλικές ζημιές στο Δήμο Πεντέλης», σημειώνοντας πως «η απόφαση να μην εκκενώσουμε το Δήμο Πεντέλης ήταν σωστή… Μίλησα δύο φορές με την Περιφερειάρχη… Θεωρήσαμε πως δεν έπρεπε να εκκενωθεί ο οικισμός και πολύ σωστά το κάναμε. Μετά από τόσα χρόνια και δεκάδες πυρκαγιές δεν σώζονται τυχαία στην Πεντέλη».

Επισήμανε πάντως πως «Έχω ζήσει τις φωτιές 30 χρόνια, τέτοιο φαινόμενο δεν έχω ξαναδεί… Όταν η πυρκαγιά απείλησε τη Μονή Νταού Πεντέλης πήρα τηλέφωνο τον κ.Τόσκα και του ζήτησα εναέρια και του είπα: ΕΝΑΕΡΙΑ. Ήταν μία διαδικασία πολέμου».

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τον κατηγορούμενο κ.Αγγελόπουλο τον ξέρετε;
Δ.ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗΣ: Όχι δεν ξέρω τον κ.Αγγελόπουλο. Είναι δημότης μου τον έχω δει δύο φορές στο γραφείο μου για άλλα θέματα.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Ούτε σαν γείτονα;
Δ.ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΚΑΨΑΛΗΣ: Σαν φάτσα τον ξέρω, αλλά να καθίσουμε, να μιλήσουμε να πιούμε ένα κρασί ποτέ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ