Τραγωδία στα Τέμπη: Το διπλό «στοίχημα» της Δικαιοσύνης – Ο ανακριτής ορίζει νέο πραγματογνώμονα για τα αίτια της έκρηξης

Ένα χρόνο έπειτα από το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, η έρευνα της Δικαιοσύνης είναι σε πλήρη εξέλιξη, όπως και η διερεύνηση από τη Βουλή ενδεχόμενων πολιτικών ευθυνών.

Πλέον, το στοίχημα για την Δικαιοσύνη είναι διπλό. Από τη μία, να λογοδοτήσουν άμεσα οι υπεύθυνοι, μετά τις αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για απευθείας κλήση τους στο ακροατήριο, και από την άλλη να μην υπάρξει καμία σκιά ή αμφιβολία σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και ζητούν δικαίωση.

Για αυτό και η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η οποία διαβεβαιώνει τους συγγενείς πως δεν θα μείνει τίποτα στο σκοτάδι, μετά και τις συνεχιζόμενες καταγγελίες τους, με τις οποίες κάνουν λόγο για αναπάντητα ερωτήματα και αποδεικτικά στοιχεία που δεν ερευνήθηκαν ή ανακριτικές ενέργειες που παραλήφθηκαν.

Η δικαστική έρευνα

Μέχρι στιγμής οι έρευνες για τις ευθύνες των μη πολιτικών προσώπων κινούνται σε τέσσερα επίπεδα, σε Λάρισα και Αθήνα, με τον κύριο κορμό των ανακρίσεων να διεξάγει ο εφέτης ανακριτής της Λάρισας ο οποίος φαίνεται να είναι ένα βήμα πριν επεκτείνει τον κύκλο των διώξεων αφού προηγουμένως διατάξει νέα πραγματογνωμοσύνη με επιστήμονα του ΕΜΠ σχετικά με τα αίτια της έκρηξης.

Τα τέσσερα επίπεδα

  • Ειδικός εφέτης ανακριτής στη Λάρισα
  • Προκαταρκτική για τον τόπο της τραγωδίας
  • Ευρωπαία ανακρίτρια για σύμβαση 717
  • Παραλείψεις στελεχών Ελληνική Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Έχει γίνει, δίωξη κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Σε απολογία από την Ευρωπαία Ανακρίτρια 33 κατηγορούμενοι για τη σύμβαση 717. Έρευνα για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος των επιθεωρητών-ελεγκτών της Ελληνικής Εθνικής Αρχής Διαφάνειας σχετικά με την εκτέλεση της Σύμβασης 717.

Μέχρι στιγμής…

Υπάρχουν 15 απολογίες. Προφυλακισμένοι είναι ο σταθμάρχης και ο επιθεωρητής διοίκησης, ενώ υπάρχουν 16 νέες κλήσεις σε απολογία.

Η συλλογή πάντως υπογραφών από το σύλλογο πληγέντων του δυστυχήματος εκτιμάται ότι ενδέχεται να οδηγήσει την υπόθεση και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στη Βουλή διαβιβάστηκε η δικογραφία της εισαγγελίας εφετών Λάρισας

Στη Βουλή έφτασε το απόγευμα της Τετάρτης (28/02) η δικογραφία από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας για την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Αρκετά μέλη της εξεταστικής επιτροπής για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, είχαν κάνει αίτημα για τη δικογραφία, το οποίο έγινε αποδεκτό. Τα μέλη, θα μπορούν από αύριο να προσέρχονται στο γραφείο του ειδικού γραμματέα της Βουλής, και χωρίς να έχουν την δυνατότητα να βγάλουν αντίγραφα, θα μπορούν να κρατούν σημειώσεις και να ενημερωθούν για να εμπλουτίσουν τα πορίσματά τους.

Συγκεκριμένα, η γραμματεία της επιτροπής παρέλαβε το υπ’αριθμ. πρωτ. 48/22.02.2024 έγγραφο του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, με το οποίο διαβιβάσθηκαν σε ψηφιακή μορφή: 1) μηνυτήριες αναφορές, 2) εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, 3) πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών, 4) πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, και πρωτοκολλήθηκε (αρ. πρωτ. 131/28.02.2024) ως εισερχόμενο έγγραφο της Εξεταστικής Επιτροπής.

Κατόπιν σχετικής απόφασης της εξεταστικής επιτροπής, οι εκπρόσωποι των κομμάτων έχουν κληθεί να καταθέσουν τα πορίσματά τους στις 8 Μαρτίου, προκειμένου αυτά να συζητηθούν στις 11 Μαρτίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης αυτών των προθεσμιών.

Νέο πραγματογνώμονα θα ορίσει ο εφέτης ειδικός ανακριτής για την έκρηξη

Νέο πραγματογνώμονα θα ορίσει ο εφέτης ειδικός ανακριτής, Σωτήρης Μπακαίμης, προκειμένου να μην μείνει καμία σκιά, όσον αφορά στην έκρηξη που ακολούθησε τη σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πραγματογνώμονας θα προέρχεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ενώ εξετάζεται η αποστολή βιολογικού υλικού σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά που μπορεί να διερευνήσει ποιες ουσίες υπήρχαν και αν συνέβαλαν στην τραγωδία.

Η παραπάνω απόφαση του δικαστικού λειτουργού έρχεται κατόπιν των αντικρουόμενων συμπερασμάτων μεταξύ της πραγματογνωμοσύνης που έγινε με εντολή του ανακριτή κι εκείνης του τεχνικού συμβούλου που ορίστηκε από τους συγγενείς θυμάτων.

Επιπλέον, εξετάζεται από τον ανακριτή και το αίτημα που αφορά στην αποστολή βίντεο σε εργαστήριο της Αγγλίας, στα οποία είχε καταγράφει η φόρτωση των τρένων αλλά όπως διαπιστώθηκε σε αυτά έγινε επανεγγραφή με συνέπεια να σβηστούν τα επίμαχα σημεία. Το συγκεκριμένο εργαστήριο έχει δυνατότητα επανάκτησης του υλικού.

Η οικογένεια της Βασιλικής Χλωρού ζητά να αναβαθμιστεί το κατηγορητήριο – «Προσβάλλετε το πένθος μας»

Με επιστολή της προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας καθώς και στον Εφέτη ανακριτή, η οικογένεια της αδικοχαμένης 55χρονης Βασιλικής Χλωρού, που έχασε την ζωή της στην σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, ζητά την αναβάθμιση του κατηγορητηρίου σε ανθρωποκτονία κατά συρροή από ενδεχόμενο δόλο. «Προσβάλλετε τη νοημοσύνη και το πένθος μας, και τη μνήμη των θυμάτων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η επιστολή κοινοποιείται παράλληλα και στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. «Οι άνθρωποι που έφυγαν ίσως για εσάς να είναι απλά αριθμοί. Για εσάς η Βάσω μας μπορεί να είναι απλά η σωρός νούμερο 25, για εμάς είναι η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, αδερφή και θεία», επισημαίνεται στην επιστολή, ενώ γίνεται γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί συμπληρωματική μήνυση.

Όπως αναφέρει η οικογένεια της 55χρονης, «η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην αμέλεια και τον ενδεχόμενο δόλο είναι ότι στην δεύτερη περίπτωση ο δράστης προβλέπει ότι από την πράξη του θα επέλθει ένα αξιόποινο αποτέλεσμα, ενώ στην πρώτη περίπτωση, αυτή της αμέλειας, δεν αποδέχεται το αξιόποινο αποτέλεσμα».

Η επιστολή

«Λάρισα, 28.2.2024

Αξιότιμοι κυρία Αποστολάκη και κύριε Μπακαΐμη,

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τρομερή δολοφονία στα Τέμπη, τη δολοφονία της αγαπημένης μας Βασιλικής Χλωρού, αλλά και των υπόλοιπων 56 θυμάτων, θεωρούμε πλέον πως είναι απαραίτητο να σας εκφράσουμε και εγγράφως την αγανάκτηση μας. Τόσο η οικογένειά μας όσο και λοιποί συγγενείς των θυμάτων σας έχουμε παραδώσει πληθώρα στοιχείων τα οποία στοιχειοθετούν και αποδεικνύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενος δόλος κάτι που μέχρι στιγμής δε βλέπουμε στο κατηγορητήριο.

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην αμέλεια και το ενδεχόμενο δόλο είναι ότι στην δεύτερη περίπτωση ο δράστης προβλέπει ότι από την πράξη του θα επέλθει ένα αξιόποινο αποτέλεσμα, ενώ στην πρώτη περίπτωση, αυτή της αμέλειας, δεν αποδέχεται το αξιόποινο αποτέλεσμα. Όλα αυτά φυσικά σας είναι γνωστά καθώς γνωρίζετε τη νομική επιστήμη πολύ καλύτερα από εμάς.

Σας θέτουμε, λοιπόν, το εξής ερώτημα: εάν γνωρίζαμε ότι το όχημα μας δεν έχει φρένα και παρόλα αυτά το οδηγούσαμε με ταχύτητα που ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια και περνούσαμε με κόκκινο σηματοδότη προκαλώντας έναν ή και περισσότερους θανάτους θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε ότι δεν περιμέναμε να συμβεί το ατύχημα; Σε αυτή την περίπτωση θα μας είχατε απαγγείλει κατηγορία για αμέλεια ή για ενδεχόμενο δόλο; Ακόμα και βάσει κοινής λογικής δε θα γινόταν αποδεκτό ότι δε θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι θα προκαλούσαμε κάποιο θάνατο. Πως θεωρείτε ότι είναι αποδεκτό για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης της μαζικής δολοφονίας στα Τέμπη ότι δε θα μπορούσαν να προβλέψουν το αποτέλεσμα; Σας υπενθυμίζουμε ότι στις σιδηροδρομικές γραμμές της χωράς μας είχαν επέλθει και στο παρελθόν θάνατοι, όπως στην υπόθεση του Άδενδρου το Μάιο του 2017. Επιπλέον, οι κατηγορούμενοι σαφώς γνώριζαν και για τις διαμαρτυρίες και τα εξώδικα των μηχανοδηγών, όπως και για την παραίτηση του κ. Κατσιούλη λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης των συμβάσεων και παρόλα αυτά δεν έλαβαν τα μέτρα τους ως όφειλαν για την ασφάλεια των επιβατών, αλλά ούτε και σταμάτησαν τα δρομολόγια έως ότου αυτά να είναι ασφαλή για το επιβατικό κοινό. Έχει ήδη αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια με τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717, εσείς δεν αναγνωρίζετε τον ενδεχόμενο δόλο;

Σύμφωνα με τα παραπάνω ακόμα και βάσει μόνο της κοινής λογικής η κατηγορία της ανθρωποκτονίας κατά συρροή από αμέλεια δε γίνεται αποδεκτή, πόσο μάλλον εάν λάβουμε υπόψη μας και όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει όπως η μη υλοποίηση των συμβάσεων, η ανυπαρξία των εθνικών κανόνων ασφαλείας, τους οποίους θα έπρεπε η χώρα μας να έχει θεσπίσει από το 2019, η μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης και το γεγονός ότι κατ’ εξακολούθηση παραβιάζονταν τόσο τα όρια ταχύτητας όσο και οι σηματοδότες, αλλά και ότι συχνά οι αμαξοστοιχίες κινούνταν σε μονή γραμμή. Σας υπενθυμίζουμε το αρ. 4 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, στα οποία αναφέρεται ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, αυτό ισχύει τόσο για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης των Τεμπών όσο και για τις εισαγγελικές αρχές.

Θεωρούμε πλέον ότι όχι μόνο προσβάλλετε τη νοημοσύνη και το πένθος μας, αλλά προσβάλλετε και τη μνήμη των θυμάτων ασκώντας διώξεις που αφορούν ανθρωποκτονία κατά συρροή από αμέλεια και όχι από ενδεχόμενο δόλο.

Οι άνθρωποι που έφυγαν ίσως για εσάς να είναι απλά αριθμοί. Για εσάς η Βάσω μας μπορεί να είναι απλά η σωρός νούμερο 25, για εμάς είναι η αγαπημένη μας σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, αδερφή και θεία.

Ένα χρόνο τώρα βρισκόμαστε αρωγοί της δικαιοσύνης καταθέτοντας σας συνεχώς στοιχεία. Έχουμε ήδη ενημερώσει τον κύριο Εφέτη Ανακριτή σχετικά με μία συμπληρωματική μήνυση την οποία θα καταθέσουμε εντός ολίγων ημερών. Λαμβάνοντας την υπόψη, ζητάμε να αναβαθμίσετε το κατηγορητήριο σε ανθρωποκτονία κατά συρροή από ενδεχόμενο δόλο.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ