Τουρκία: Εντοπίστηκε στο Elbistan τμήμα ενός εκ των δύο ρηγμάτων που έδωσαν τους φονικούς σεισμούς – Ο Ευθύμης Λέκκας στο enikos.gr

Έως την Παρασκευή θα παραμείνει στην Τουρκία και στην Συρία η αποστολή του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, του αναπληρωτή καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη και του Δρ. Σπυρίδωνος Μαυρούλη από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποσκοπώντας στη μελέτη των παραγόντων που οδήγησαν στην καταστροφή που προκάλεσε ο διπλός φονικός σεισμός.

Του Μίλτου Σακελλάρη

Ο κ. Λέκκας με δηλώσεις του στο enikos.gr ανέφερε πως για πρώτη φορά εντοπίστηκε στο Elbistan τμήμα ενός εκ των δύο ρηγμάτων που έδωσαν τους σεισμούς 7,9 και 7,7 Ρίχτερ. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αποκαλύψεις ρήγματος παγκοσμίως, ένα σημείο αρκετά δυσπρόσιτο. Η ρηξιγενής επιφάνεια που αποκαλύφθηκε έχει μετατόπιση πάνω από 5 μέτρα.

«Αντί να βρίσκεται σε τεκτονικές τάφρους ή και βυθίσματα, εντοπίστηκε στην κορυφογραμμή μίας οροσειράς διαμορφώνοντας καθοριστικά το ανάγλυφο και μεταβάλλοντας την εικόνα της γήινης επιφάνειας, προκαλώντας μεγάλες κατολισθήσεις, μετατοπίζοντας τη ροή των ποταμών και καταστρέφοντας μεγάλες οικιστικές μονάδες, οι οποίες σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε τέτοιου βαθμού παραμόρφωση», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση η αποστολή.

Παράλληλα, στην απόληξη του μεγάλου ρήγματος των 300 χιλιομέτρων, νότια της Μαλάτιας, στην πόλη Gölbaşı, στην απόληξη του μεγάλου ρήγματος των 300 χλμ., η ειδική αποστολή εντόπισε έναν συνδυασμό συν-σεισμικών διαρρήξεων, ο οποίος προκάλεσε έντονη παραμόρφωση στην επιφάνεια του εδάφους, καταβύθιση σε ένα τμήμα της πόλης και εντονότατη ρευστοποίηση των γεωλογικών σχηματισμών θεμελίωσης των κατασκευών.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ακόμη στο enikos.gr πως βάσει των νέων εξελίξεων ο αντισεισμικός σχεδιασμός επιβάλλει σε επίπεδο πρόληψης ειδικές μικροζωνικές μελέτες, οι οποίες κρίνεται επιτακτική ανάγκη να λάβουν υπόψη τα τελευταία δεδομένα.

«Η πρώτη βασική διαπίστωση μας είναι πως ενώ συνήθως βλέπουμε τα ρήγματα μέσα σε τάφρους, σε όρια πεδιάδων κτλ, εδώ τα είδαμε να “ακολουθούν” την κορυφογραμμή. Είναι δύο διαφορετικά ρήγματα σε μη αναμενόμενες πλάκες, κάτι το οποίο μόλις ανακαλύψαμε, πρώτη φορά παγκοσμίως. Αυτά τα δύο νέα ρήγματα άλλαξαν επί της ουσίας και την τυπολογία των βλαβών», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

«Οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν οφείλονται ουσιωδώς στη συνύπαρξη πάρα πολλών παραμέτρων και έχουν να κάνουν με τη διέλευση αυτών των νέων ρηγμάτων, τις ρευστοποιήσεις στο έδαφος αλλά και τις έντονες παραμορφώσεις στην επιφάνειά του. Όλα αυτά, δημιούργησαν ένα πολύ αρνητικό πλαίσιο για τις κατασκευές», επισήμανε.

Σχετικά με τις εικόνες που έχει αντικρύσει η νέα ελληνική αποστολή στην περιοχή, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ μας είπε πως σε πολλά σημεία οι πολυκατοικίες έχουν γείρει, ενώ το έδαφος είναι πλέον ρευστό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ