Του έδιναν 9 μήνες και έζησε 37 χρόνια

Του έδιναν 9 μήνες και έζησε 37 χρόνια

 

Το νησί στο οποίο «οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν», όπως έχουν ονομάσει πολλοί ξένοι ερευνητές και δημοσιογράφοι την Ικαρία, έχει πλέον στην παρέα των υπεραιωνόβιων, ένα μέλος λιγότερο.

Ο Σταμάτης Μωραΐτης, η γνωστή φιγούρα που έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε αντικείμενο «έρευνας» για όσους ήθελαν να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της μακροζωίας, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, σε ηλικία 102 ετών όπως υπολόγιζε ο ίδιος, στα 97 σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «6 μέρες».

Η κηδεία του έγινε χθες το πρωί, αν και σύμφωνα με τους γιατρούς του, θα έπρεπε να είχε γίνει πριν από 37 χρόνια.

Το 1677 ο επίσκοπος Σάμου και Ικαρίας, Ιωσήφ Γεωργειρήνης, περιέγραφε τους Ικαριώτες ως περήφανους ανθρώπους που κοιμούνται στο χώμα, αναφέρουν οι «6 μέρες». Στο βιβλίο του, το πρώτο αυθεντικό πληροφοριακό κείμενο για το νησί μέχρι την εποχή εκείνη, ανέφερε ότι τα πιο αξιοσημείωτα «πράγματα» στην Ικαρία, είναι ο αέρας και το νερό. «Και τα δύο τόσο υγιεινά που οι άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια. Είναι συνηθισμένο να τους βλέπεις να ζουν ως τα 100» έγραφε χαρακτηριστικά.

Ο Σταμάτης Μωραΐτης, βετεράνος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, έφτασε το 1943 στις ΗΠΑ με το «Βασίλισσα Ελισάβετ». Τραυματισμένος κατά τη διάρκεια μάχης και με παραμορφωμένο βραχίονα διέσχισε τον Ατλαντικό αναζητώντας νοσηλεία. Εγκαθίσταται στη Νέα Υόρκη, σε μια περιοχή όπου ζούσαν συμπατριώτες του από την Ικαρία, και βρίσκει δουλειά ως εργάτης…

 

Διαβάστε το δημοσίευμα από τις «6 μέρες»:

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση

 

 

 

 

 

 

Πηγή: 6 μέρες

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ