Το θαύμα της Ικαρίας: Οι γιατροί του έδιναν 6 μήνες ζωής και τελικά έζησε ακόμη 45 χρόνια

Την ιδιαίτερη περίπτωση του Σταμάτη Μωραΐτη αναδεικνύει σε πρόσφατο δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Daily Mail. Η εφημερίδα τον χαρακτηρίζει τον «άνθρωπο που ξεγέλασε τον θάνατο» αφού κατάφερε να ζήσει για 45 χρόνια μετά την διάγνωση του με καρκίνο.

Το 1976 ο Σταμάτης Μωραΐτης έμενε με την οικογένεια του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκείνη την χρονιά οι γιατροί του είπαν ότι έχει καρκίνο του πνεύμονα και μόλις 6 μήνες ζωής. Εκείνος αποφάσισε να επιστρέψει στην Ικαρία, την γενέτειρα του, καθώς μία κηδεία στις ΗΠΑ θα κόστιζε πολύ στην οικογένεια του.

Ο ίδιος είχε πει σε συνέντευξη του στο BBC ότι είχε σκοπό να πίνει κρασί και να περιμένει την ημέρα που ο θάνατος του θα του χτυπήσει την πόρτα. Μετά την επιστροφή του στο νησί ο Σταμάτης Μωραΐτης άρχισε να αισθάνεται καλύτερα και όταν πέρασαν οι 6 μήνες συνειδητοποίησε ότι πιθανότατα είχε ακόμη κι άλλα χρόνια ζωής μπροστά του.

Έζησε ακόμη 45 χρόνια μέχρι το 2013 όταν πέθανε σε ηλικία 98 ετών. Ο ίδιος υποστήριζε ότι ήταν 102 ετών. «Δεν είμαι γιατρός αλλά πιστεύω ότι το κρασί βοήθησε», είχε πει σε συνέντευξη του στο BBC ο Σταμάτης Μωραΐτης.

Ο Σταμάτης Μωραΐτης είχε εξηγήσει ότι η μακροζωία του οφείλεται στην κατανάλωση μόνο αγνών τροφών, βοτάνων και τοπικού κρασιού, τον καθαρό αέρα και μίας ζωής χωρίς άγχος. Μάλιστα αρνούνταν να πιει εμπορικό κρασί, φέρνοντας το δικό του σε μέρη που δεν είχαν ντόπιο κρασί, γιατί ισχυριζόταν ότι είχε «πάρα πολλά συντηρητικά».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ