Το στρες των εορτών: Τι είναι και πώς θα το αποφύγετε

Το στρες των εορτών: Τι είναι και πώς θα το αποφύγετε

Καλωσήρθατε στην περίοδο των γιορτών και των διακοπών! Προσκλήσεις, πάρτι στη δουλειά, οικογενειακές συγκεντρώσεις, φαγητό και ποτό, πίεση για υπερβολική κοινωνικότητα και κινητικότητα -σε σπίτια φίλων, συγγενών, στο χωριό, στην αγορά-, δώρα, και άλλη πίεση για να είναι κανείς σωστός στις εορταστικές του υποχρεώσεις. Με δυο λόγια, η γραμμή που χωρίζει την ευχαρίστηση των γιορτών από το στρες που αυτές προκαλούν είναι πολύ λεπτή. Θεωρητικά, οι γιορτές υποτίθεται ότι φέρνουν αισθήματα αγάπης και χαράς, αλλά τελικά αποτελούν πηγή στρες για πολύ κόσμο.

Γράφει η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D. Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Νευροψυχολόγος.

Τι προκαλεί το στρες των γιορτών;

Ένας από του βασικούς λόγους που οι γιορτές φέρνουν μαζί τους και έντονο στρες είναι ότι ξαφνικά υπάρχουν πολλές απαιτήσεις και το άτομο έχει να κάνει πολλά πράγματα. Ακόμα και όταν τα πολλά πράγματα είναι κατά βάση καλά και ευχάριστα, δεν παύουν να αποτελούν αλλαγή από τη ρουτίνα, από αυτό στο οποίο κανείς έχει συνηθίσει, οπότε οι παραπάνω απαιτήσεις (για φαγητό, ποτό, εξόδους) όσο ευχάριστε και να είναι, πιέζουν το άτομο να κάνει παραπάνω από όσα μπορεί.

Αυξημένο φαγητό, ποτό και… έξοδα

Οι μέρες των γιορτών φέρνουν πολλά πάρτι, εξόδους, μεγάλες ονομαστικές γιορτές, και ευκαιρίες για συγκεντρώσεις που απαιτούν την κατανάλωση φαγητού και ποτού, ενώ παράλληλα βάζει κανείς βαθιά το χέρι στην τσέπη, τόσο για δώρα όσο και για να πληρώσει εξόδους σε ωραία εστιατόρια και μπαρ.

Η πρό(σ)κληση να ενδώσει κανείς σε πειρασμούς όπως το φαγητό, τα κοκτέιλ, τις αγορές και τα δώρα είναι μεγάλη και οδηγεί πολλούς ανθρώπους στο να αισθάνονται στρες για τις συνέπειες των πράξεων τους (αυξημένα κιλά, πονοκέφαλος, αδιαθεσία, ανατρ��πή του προϋπολογισμού), οι οποίες παραμένουν και μετά το τέλος της περιόδου των γιορτών.

Οικογενειακός… συνωστισμός

Οι γιορτές είναι η κατεξοχήν περίοδος κατά την οποία τα μέλη μιας ευρύτερης οικογένειας καλούνται να περάσουν χρόνο μαζί. Ενώ αυτό μπορεί να είναι υπέροχο, μια υπερβολική δόση «μαζί» και συντροφικότητας μπορεί να δυσκολέψει ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται μια υγιή δόση ανάμεσα στο να είναι διαρκώς με κόσμο (ακόμα και αγαπημένα τους πρόσωπα) και στο να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους.

Ακόμα, πολλές οικογένειες έχουν «ρόλους» τους οποίους πρέπει να πάρει κάθε μέλος (π.χ. το «μικρό παιδί», η χαϊδεμένη, ο σπασίκλας, ο σκανταλιάρης) και οι οποίοι σχετίζονται με το πώς ήταν αυτό το άτομο στο παρελθόν και όχι με το πώς είναι τώρα. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος και λιγότερη χαρά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ