«Το ρατσιστικό μίσος μας απειλεί όλους»

«Το ρατσιστικό μίσος μας απειλεί όλους»

Εζησε «από μέσα» το μακελειό που προκάλεσε ο ακροδεξιός Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας τον Ιούλιο του 2011, μύρισε τον θάνατο που σκόρπισε γύρω του, διαισθάνθηκε το φασιστικό του μίσος.

Ο ίδιος ήταν άλλωστε ένα από τα άτομα που είχε στοχοποιήσει ο μακελάρης, μελετώντας -όπως ομολόγησε αργότερα στο δικαστήριο- τα φυσικά χαρακτηριστικά του προκειμένου να τον αναγνωρίσει…

Ο Εσκιλ Πέντερσεν, γραμματέας της νεολαίας του Νορβηγικού Εργατικού Κόμματος, βρέθηκε χθες στην Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει στην ημερίδα που πραγματοποίησε το ΙΣΤΑΜΕ σε συνεργασία με τη νεολαία ΠΑΣΟΚ με θέμα «Η Ελλάδα απέναντι στον νεοναζισμό και στη ρατσιστική, κοινωνική και πολιτική βία». Η ημερίδα, που έκλεισε χθες το βράδυ με ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ήταν αφιερωμένη στο πρόσφατο θύμα ρατσιστικής βίας στη χώρα μας, τον Πακιστανό μετανάστη Σαχτζάτ Λουκμάν.

«Αυτό που έζησε η Νορβηγία στο νησί Ουτόγια δεν το περίμενε κανείς. Σε μια “ανοιχτή”, πολυπολιτισμική χώρα, που είναι αρκετά πλούσια λόγω του πετρελαίου, 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την τρομοκρατική ενέργεια του Μπρέιβικ! Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι κανείς δεν είναι προστατευμένος από το ρατσιστικό μίσος και τον φασισμό», είπε στο «Εθνος» ο Εσκιλ Πέντερσεν. «Μαθαίνουμε γι’ αυτά που γίνονται στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πιστεύω ότι είναι μια κρίση της ίδιας της δημοκρατίας και όχι απλώς οικονομική. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να απαντήσουμε μέσα από τη δημοκρατία και να αντιμετωπίσουμε απευθείας τις αιτίες που γεννούν τον φασισμό και τον ακροδεξιό εξτρεμισμό».

Τους ομογάλακτους του Μπρέιβικ στην Ελλάδα αναγνωρίζει εύκολα ο Νορβηγός μέσα από τις πράξεις τους. «Παρ’ όλο που οι δύο χώρες βιώνουν διαφορετικές καταστάσεις, υπάρχουν ομοιότητες που αφορούν κυρίως την κοινή ιδεολογία των εξτρεμιστών. Το μίσος για τους μετανάστες και τους μουσουλμάνους, αλλά και η ανεργία, για την οποία οι άνθρωποι που την υφίστανται αναζητούν κάποιον να κατηγορήσουν, είναι στοιχεία που ενώνουν τους ρατσιστές. Η κρίση στην Ελλάδα έχει αναμφίβολα ανεβάσει τα ποσοστά και την υποστήριξη της Χρυσής Αυγής, αλλά χρειάζεται να βρούμε τρόπους να σταθούμε με επιχειρήματα απέναντι σε αυτούς που επιθυμούν να καταστρέψουν τη δημοκρατία», τόνισε ο Ε. Πέντερσεν.

 

Πηγή: Εθνος

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ